Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miskant - Miscanthus 04:37, 25 wrz 2018

Do góry
Ogród Małej Mi 2017 04:09, 25 wrz 2018

Do góry
Cytat z wątku Kasi (kaz742011)
Mala_Mi napisała:

,,Czy mogłabym zobaczyć jak wygląda teraz ten trawnik, bo to foto jest z 2015 roku... jak dalej jest taki jak po założeniu to chylę czoła......

A na bukszpanie jest miodunka bukszpanowa..

Klon za wiele przez 3 lata nie urósł. Ale miło oglądać zdjęcia porównawcze. Bardzo mi się one podobają, ale u mnie niestety po zimie odmówił współpracy".

Aniu. W tym roku nie uczestniczyłem czynnie na Ogrodowisku i nie mam zbyt wielu fotek dokumentujących poruszane na forum tematy. W wolnym czasie skupiłem się na odmładzaniu większości krzewów, drzew i pnączy. Co do trawnika to jest on nadal w niezłej kondycji choć zapewne nie wygląda już tak jak po założeniu. Gołym okiem widać, że nie jest on już tak równy jak 5 lat temu a ponadto niektóre gatunki traw zostały w dużej części wyparte przez silniejsze trawy rozłogowe. Poniżej fragment mojego trawnika tuż przed koszeniem i wertykulacją. Teraz jak co roku pokrywam go kompostem i przekompostowanym obornikiem. Więcej fotek porównawczych postaram się zamieścić wiosną przyszłego roku.

Co do bukszpanów to dziękuję Ci za spostrzeżenia i diagnozę. Muszę przyznać, że sam nie zauważyłem mszyc na liściach, choć co tydzień profilaktycznie sprawdzam krzewy czy nie żerują w nich gąsienice ćmy bukszpanowej.
Acer shirasawanum Aureum ma się dobrze, chociaż przed każdą zimą podobnie jak Ty mam obawy czy przetrwa do wiosny.

Pozdrawiam Cię Aniu.

Szmaragdowy Zakątek 01:16, 25 wrz 2018

Do góry
Oprócz tego stolica jak to stolica…miasto znanych ludzi, historycznych miejsc…i pełne filmowych akcentów …
…zupełnie jak kard z serialu „Zmiennicy”…

…a ten blok poznajecie? To „Alternatywy 4” (choć dziś to już zupełnie inny adres)

Na koniec koniecznie chciałam odwiedzić Centrum Nauki Kopernik.

Tylko jedna fotka, bo powinniście tam sami pojechać. Polecam wszystkim dużym i małym. To trzeba po prostu zobaczyć !
Szmaragdowy Zakątek 01:13, 25 wrz 2018

Do góry
Potem obowiązkowe punkty wycieczki po stolicy…

Szmaragdowy Zakątek 01:12, 25 wrz 2018

Do góry
W prawdzie lato się skończyło i sezon jesienny rozpoczęty, ale nie ma co się smucić… Na pocieszenie proponuję kolejną wycieczkę. Tym razem w pierwszy dzień jesieni postanowiłam odwiedzić Warszawę. Choć pogoda była bardzo jesienna i niebo troszkę płakało to i tak bawiłam się świetnie. Najpierw romantyczny spacer po starówce…rany jak ja dawno tutaj nie byłam…ostatni raz chyba na jakiejś szkolnej wycieczce …

Odwiedziłam też „Polkę” Magdy Gessler…

Odwiedziłam…hmmm…skorzystałam tam z toalety… Ustalmy jednak i tego się trzymajmy, że… nie byłam głodna i jakoś wtedy nie miałam ochoty na „polędwicę w tymianku marynowaną podaną ze szpinakiem i masłem pieprznym” za jedyne 72 zł
Za drzwiami do ogrodu... 23:57, 24 wrz 2018

Do góry
Doranma napisał(a)

Zawedrowałam dziś w Twoim ogrodzie dość daleko wstecz, bo chciałam popatrzeć na taras z cudnym kredensem, na drzwi, kącik ze stolikiem i hamaczek wśród roślin- prawdziwa przyjemność ☺ I nasunęło mi się kilka pytań. Czy kredens będzie stał na zewnątrz także zimą? Jaki napis zamiesciłaś na deseczce do krojenia? Fajny pomysł ☺ I jak się nazywa róża z powyższego zdjęcia? Wydaje mi się znajoma, ale nie mogę skojarzyć jej imienia.
Pozdrawiam ☺

Doroto miło mi,że zostałaś na dłużejMój kredensik zimował już na tarasie i dalej tam zostajeZ tym że mój taras oprócz tego, że zadaszony to jest zabudowany pleksą , a w miejscu okna i wejścia ma to są okiennice ,które w zimie są stale zamknięte.Tworzy się taki pokój zimowy ,po którym nie hula wiatr i nie dolatuje śnieg
Zdjęcie z tamtego roku:

Róża o którą pytasz to Pashmina.A napis na deseczce jest zaproszeniem do ogrodu:
Szmaragdowy Zakątek 23:56, 24 wrz 2018

Do góry
W „szmaragdowym” od wczoraj prawdziwe jesienne widoczki

niezawodna Krystal

owocowo i pomidorowo

orzeszki, wyjątkowo w tym roku, obrodziły
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:44, 24 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Barbula od Agusi

Sylwia a co to za trawka tak świeci? U mnie też powojnik ładnie kwitnie. Widać taka pogoda im pasuje. A jak tak brzydko, to nawet na balkon nie chce mi się wychodzić.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:36, 24 wrz 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Hortensjowy koncert...prześliczny
Swoje ogrodowe właśnie wykopałam. Ani kwiat nie był ładny, ani liść.
No taki nieplanowany przegląd hortek w wydaniu wczesnojesiennym mi się zrobił
Jeszcze na stanie u mnie z bukietówek: Magical Candle (zdjęć nie mogę znaleźć), Litle Lime (niestety po przesadzeniu uschły wszystkie liście, na szczęście widzę że żyje bo wypuszcza nowe) oraz zakupione latem Polar Bear, Gandiflora, Magical Sweet Summer i Phantom (po 1szt. na "próbę")

To kwiatostany Magical Sweet Summer

Adela a dlaczego wyrzucałaś ogrodówki? Jakie miały kwiaty?
Za drzwiami do ogrodu... 23:30, 24 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Dzięki za nazwę krzewu.
Podoba mi się właśnie za ten nietypowy kształt, ja bym już go taki zostawiła, skoro nie chce być kulą. I fajnie wygląda na tle kulistego derenia?, o biało- zielonych liściach.

Tego berberysa muszę trzymać w ryzach bo zjadłby mi pół rabatyTnę go przynajmniej dwa razy w sezonie,ale właśnie dzięki temu trochę jest kulką a potem wygląda tak jak Ci się podobaInaczej byłby czochratym krzaczkiem.
Derenia też ciachnęłam w celu odmłodzenia...
W ogóle zrobiłam kilka zmian w tej rabacie bo kilka krzewów się za mocno rozpanoszyłowyleciała np. budleja ...mam nadzieję że przyjmie się jeszcze w nowym miejscu
Na pamiątkę przed ścięciem i przesadzeniem :

Tu z hibiskusem:
Lawendowy zawrót głowy 23:16, 24 wrz 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Jolu jak nazywają się te drzewka, czy Ty je tniesz, żeby były takie odchudzone?
Taki domek ogrodnika to i mnie by się przydał, do tej pory nie mam swojego miejsca na narzędzia, doniczki, a bardzo mi się taki marzy.
W cieniu - zacieniona 23:13, 24 wrz 2018

Do góry
Dzisiaj zmiana pogody...przed południem burza z gradem...teraz pada deszcz.

Takie dekoracyjne grzybki wyrosły pod Hayes.
Ogród Basi 23:13, 24 wrz 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Kilka zdjęć z dzisiaj. Jeszcze kwitną kwiaty hortensji piłkowanej.
Basiu ja do Ciebie z takim pytaniem bo wiem, że masz u siebie hortensję piłowaną od chyba kilku lat. U mnie to świeżynka Kupiona na wiosnę. Przyznam, że mnie zaskoczyła dość mocno. Latem ładnie kwitła. Po przekwitnięciu nie usuwałam kwiatów pomimo, że po jakimś czasie nie wyglądały już idealnie. Ale w sierpniu wypuściła na każdej łodydze nawet po kilka nowych łodyżek (krótkich) i każda z nich zakończona nowym kwiatkiem. Niektóre jeszcze w pąkach a inne już ładnie rozwinięte.
Jak myślisz to normalne zachowanie tych hortek? Wyglądałoby na to, że kwitnie zarówno na pędach ubiegłorocznych jak i nowych z tego roku
Osiedlowy ogródek 23:06, 24 wrz 2018

Do góry
To wszystko tu...Tropikalny Ogród Monte.
Przewidywany czas zwiedzania 2,5 godziny mi zajęło 4 godziny

Osiedlowy ogródek 22:53, 24 wrz 2018

Do góry
i rośliny, których nazw nie znam...

Osiedlowy ogródek 22:50, 24 wrz 2018

Do góry
Gigantyczne 2 metrowe begonie, wrzośce sięgające do pasa, kwiaty hortensji wielkości piłki do kosza...

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:47, 24 wrz 2018

Do góry
Hortensja Wims red (chyba... bo to pierwsza hortensja kupiona około 10 lat temu jako... hortensja ) po dość drastycznym wiosennym odmłodzeniu wiechy ma dość skromne. Fakt, że miejsce ma chyba niezbyt idealne. Języczka, która miała robić tylko za skarpety dla hortki rośnie na potwora i być może jest dla niej zbyt dużym konkurentem

Podobnie hortensja Sundae Fraise w tym roku zdecydowanie nie zachwyca. Zresztą co roku kaprysi. M.in. sporo pąków dopiero niedawno się pokazało - na pewno nie zdążą się rozwinąć. Niestety tak jest co roku. Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia co do tej hortki?

Osiedlowy ogródek 22:44, 24 wrz 2018

Do góry
I wakacyjnie wszechobecne hortensje, agapanty i strelicje

Czubajkowy Ogród 22:43, 24 wrz 2018

Do góry

A na dobranoc pąk róży Jan Paweł II. Niech się Wam śnią słoneczne, zielone ogrody
Czubajkowy Ogród 22:41, 24 wrz 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies