Cytat z wątku Kasi (kaz742011)
Mala_Mi napisała:
,,Czy mogłabym zobaczyć jak wygląda teraz ten trawnik, bo to foto jest z 2015 roku... jak dalej jest taki jak po założeniu to chylę czoła......
A na bukszpanie jest miodunka bukszpanowa..
Klon za wiele przez 3 lata nie urósł. Ale miło oglądać zdjęcia porównawcze. Bardzo mi się one podobają, ale u mnie niestety po zimie odmówił współpracy".
Aniu. W tym roku nie uczestniczyłem czynnie na Ogrodowisku i nie mam zbyt wielu fotek dokumentujących poruszane na forum tematy. W wolnym czasie skupiłem się na odmładzaniu większości krzewów, drzew i pnączy. Co do trawnika to jest on nadal w niezłej kondycji choć zapewne nie wygląda już tak jak po założeniu. Gołym okiem widać, że nie jest on już tak równy jak 5 lat temu a ponadto niektóre gatunki traw zostały w dużej części wyparte przez silniejsze trawy rozłogowe. Poniżej fragment mojego trawnika tuż przed koszeniem i wertykulacją. Teraz jak co roku pokrywam go kompostem i przekompostowanym obornikiem. Więcej fotek porównawczych postaram się zamieścić wiosną przyszłego roku.
Co do bukszpanów to dziękuję Ci za spostrzeżenia i diagnozę. Muszę przyznać, że sam nie zauważyłem mszyc na liściach, choć co tydzień profilaktycznie sprawdzam krzewy czy nie żerują w nich gąsienice ćmy bukszpanowej.
Acer shirasawanum Aureum ma się dobrze, chociaż przed każdą zimą podobnie jak Ty mam obawy czy przetrwa do wiosny.
Pozdrawiam Cię Aniu.