Nie znam takiej turzycy.
Szałwię razem z trawką niską jak najbardziej mozna sadzić , zmieści sie na przemian.
Szałwię ja mam posadzoną z seslerią jesienną.
Moim zdaniem wysiłek sadzenia wiosną wykopywanie jesienią dalii dla tych pięknych kwiatów i ich długiego kwitnienia jest wart aby je mieć w ogrodzie.Ale każdy o tym sam decyduje.
Popponikowe dalie są też piękne.Ale czy są wysokie czy niskie to decyduje poszczególna odmiana.
Ale zima długa można coś sobie wybrać,Zrobić listę i potem takowych szukać, kupować.Ja muszę jeszcze kupić wielkie żółte i igiełkowe ciemnoczerwone lub bordowe.
Ja w przyszłym roku posadzę dalie w większości chyba do liliowców.Bo gdy one przekwitną to tam jakoś pusto.
Między lilie też możesz, jak masz sporo miejsca.
Aniu może i byłoby z czego wybierać gdyby się ludzie zgłaszali, ale ponieważ trzeba się czasowo do komisji i potem do nagrania dopasować i ogród czy podwórko przygotować to się nie zgłaszają bo robota w polu. Do tego wolno startowac co trzy lata, a jak Ktoś już był i nic w między czasie nie zmienił/zrobił to nie startuje. Tu ludzie nastawieni na produkcję są, szkoda im każdego kawałka ziemi"zmarnować" i czasu. Na przestrzeni ostatnich 20 lat bardzo się zmieniło, kiedyś stare chałupy były, teraz kostka wokół domów. Pokolenia się wymieniły i ludzie trochę inaczej myślą, a Gmina konkursami zachęca do dbania o otoczenieBardzo dziękujemy za tyle miłych słów, wszak Matką chrzestną Jesteś naszego ogrodu
Edit. Nareszcie dalia postanowiła się zrehabilitować
Proszę o pomoc jak ratować kosodrzewinę pumilio szczepioną na pniu? Kupiona i posadzona wiosną. Całe upalne lato podlewana wieczorami. Cały sezon była ładna zielona a od jakiegoś tygodnia wygląda tak jak na zdjęciach. Co to może być?
A tak wogle to pełny lifting ogrodu aż się prosi.. zajrzałam na ogród z poziomu dachu, to już nie ogród, to busz.. w dodatku zaniedbany. Kiedyś jeszcze lubiłam spacerować po ogrodzie a teraz co wychodzę to łapie nerwa..
Nie te pory roku, ale widać gąszcz.. 4 lata.. i nie ten ogród
Podoba mi się ten zakątek.
Ja też sadzilam dzielone żurawki niedawno.Jeszcze nie wszystkie się podniosły.
Ale mam nadzieję,że się przyjmą
A na brzegu tej rabaty to masz bergenie ??
Strik jesenny fajniutki
Dzień dobry, jestem początkującym ogrodnikiem. Trawnik założony w tym roku na wiosnę. Niestety metodą prób i błędów za które teraz płacimy
Przekopalam pół internetu aby zidentyfikować dziadostwo, które bardzo niszczy mi część trawnika. Nie znalazłam odpowiedzi. Czy ktoś wie co to jest? Rośnie przy samej ziemi, ma trochę kłujące włoski, kosiarka tego nie sięga. Korzeń potrafi mieć ponad 25 cm!!! Ziemia jest gliniasta z dużą ilością azotu, bo chwastnica też ma się u nas dobrze.
Pozdrawiam wszystkich
Gratulacje Sylwia... jest pięknie.. na temat łąki nie zmieniam zdania
Kolejne gratulacje, że przepaść pomiędzy pierwszym a drugim czy trzecim miejscem jest jak lata świetlne. To nie ma już z czego wybierać????? U nas co drugi ogród w okolicy jest o niebo lepszy niże te drugie i trzecie.. No tak ale to nie chodziło o ogród a o posesję..
W Gminie jesteście naprawdę lata świetlne przed wszystkimi z ogrodem.. takiego nikt nie ma Kawał roboty odwaliliście, kawał ogromnej roboty i efekty widać ..
Edit, Twoja dalia ma jeden kwiat i jeden pączek.. przełamała się.
Też tak mi się wydaje ,że to dobre, bardzo dobre miejsce na nowe pienne hortensje.
Po pierwsze pustawo tam teraz.Po 2, nic do ziemi, bo tam pelno cebulowych.
Po 3, ładny będzie widok przy wejściu..
Prawda ??
Dalie cudne, jestem za tym aby je sadzić upychać tam gdzie jest miejsce .Pięknie kwitną od lata do jesieni.Do samych przymrozków.