Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:22, 20 sie 2018

Do góry

Moja działka na Dębowym Lesie 23:19, 20 sie 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Odpowiemu Ciebie- ten obornik pewnie po zimie wywieziony na pole żeby jesienią zastosować. Już taki mało śmierdzący.
W każdym razie suchy ze słomą w takich dużych kawałkach leży na wierzchu ziemi pod różą. Nic nie przekopywałam. Każdy deszcz rozpuszcza trochę nawozu i róże dostają kopa. Jak chcesz to zrobię fotkę i potem usunę. Daj znać u mnie że widziałaś.

Świeżo wczoraj dostały Artemiski

Świeżego obornika nie dawaj bo spalisz roślinki. Najlepszy jest zmieszany z kompostem.

Werbena patagońska sama się wysieje potem sadzonki dasz tam gdzie chcesz. Tylko najwcześniej w maju lub czerwcu znajdziesz. I lubią wysiewać się przy kamieniach.

Dziękuję bardzo za te informacje.
Myślałam że o tej porze, już pod róże nie daje się obornika .Tylko późna jesienią po przymrozkach ??
Zdjęcia nie usuwaj.

Mnie one chyba nie lubią. Patyczki nie krzaczki.
Plamistosci dostały po mimo wcześniejszego oprysku.liście w niektórych zleciały i nic pięknego z nich.Takie rachityczne nie wiadomo co.
Ale dobrze,że inne są roślinki ładniejsze

Blaski i cienie nowego życia 23:18, 20 sie 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Najbardziej z internetu opis i wygląd pasuje do hortensji Dolly, pierwsy raz taką odmianę znalazłam. Jak producent źle przypnie kartkę to potem nie można dojść do nazwy odmiany. Tyle ich przecież produkują.

Z żółtym kosmosem też mam problem bo kupiłam go dla nasion na przyszły sezon a on jakoś nie wykształca tylu nasion co te różowe. Ciężko się zbiera.

Piękna ta hortka.
I jaki duży kwiatostan.
Ja niestety też mam dwie pomyłki w hortkach.
Inne kupione, inne są. Vanilki kolejne
Dziękuję za informacje z obornikiem pod róże.
Bylinowa łąka 23:17, 20 sie 2018

Do góry
Tak już się rozrosła dąbrówka. Przesadzana w tym roku. W niej jak żarówka świeci jaśminowiec.

Ślaz od Ani już kwitnie. Śliczny.

I złocień maruna od Gosi. Coraz bardziej mi się podoba.

A tu dla Sylwii krwiściąg. Nadal nierozkwitnięty w pełni.

Bylinowa łąka 23:09, 20 sie 2018

Do góry
Ciąg dalszy.
Rozwar od Ani i 2 sztuki moje przesadzone. Co do jednego tylko jeszcze nie mam pewności czy się przyjął.

Ożanka od Ani, a jakże, nieźle się już zebrała.

Tu z kolei firletki i kłosowce od Kasi z Mojej bajki

Moja działka na Dębowym Lesie 23:07, 20 sie 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Pięknie u Ciebie Bardzo lubię tę mnogość kwiecia na rabatach
Zimująca fuksja potrzebuje zacisznego miejsca, zimą bez słońca i bez wiatru.

Dziękuję Ewo
O to chyba źle tą moją fuksję posadziłam.Bo ona rośnie na słońcu.
I z wiatrami też tu bywa różnie.a może czymś ja okryć ?
Lub kopczyk zrobić ?
Nie wystarczy ??
Moja działka na Dębowym Lesie 23:02, 20 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Ale masz widoki niedaleko siebie, aż się rozmarzyłam pstryczki ogrodowe śliczne jak zawsze.

Powiedz mi Aniu co się dzieje/ działo z Twoimi hortkami,że musiałaś je ratować? Szukałam wpisu, ale nie znalazłam. Sama mam problem z jedną hortką moonlight kupiłam ją jakieś 2 tygodnie temu, posadziłam, podlałam jak zawsze to robię i na chwilę obecną wygląda okropnie wszystkie liście jakby uschnięte, ususzone, a przecież była regularnie podlewana i zastanawiam się czy coś z niej będzie w przyszłym roku? Niby rosną na pędach jednorocznych, a jak odkopałam ją jeszcze raz ładne, zdrowe korzenie ma, więc trochę głupieje nigdy nie miałam takiego przypadku

To prawda okolica ładna, lasy ,łąki, zalew, .Zwierzyny dużo
Co się stało z hortkami?hmmm sama do końca nie wiem,Chyba upał je załatwił.a raczej jedną Pinky Winky.Uschły liście opadły i gołe patyki stoją bez życia.
Druga była mniej trafiona.Liście zwiędły. Ale już odżywa.Ale jedna gałązka też kaput.
Ja też nie miałam takiego przypadku z nimi.
Co będzie z nimi w przyszłym roku??chciałoby się aby żyły.Ale nie wiem.

Bylinowa łąka 23:01, 20 sie 2018

Do góry
Moja hortensja pnąca ma takie coś. Czyżby to były pąki kwiatowe?

ID od Gosi też się ładnie rozrasta.

Poletko ostrogowców i jeżówek od Ani.

Przedziwny Ogród 22:56, 20 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ogród piękny.
Świetny pomysł z tymi kulami.brawo !!!
Wyglądają bardzo ciekawie i ładnie.

Dziękuję Aniu Na początku wydawały się trochę jarmarczne. Ale co tam.... Inne kule już mnie nudziły...

Bylinowa łąka 22:54, 20 sie 2018

Do góry
Obiecana porcja zdjęć.
Dąbrówka rozłogowa i bodziszek powtarzają kwitnienie. Tytoń od Margaretki trochę się położył. Zebrałam dziś z niego nasiona.

A tu rozplenica też od Gosi.

Obok rozplenice od Ani Małej Mi. Siewki wydłubane spomiędzy kostki. Pomiędzy coś się wysiało, ale czekam aż trochę podrośnie, bo nie jestem pewna czy to czasem nie siewki z roślinek od Gosi.

Tu z kolei orliki, siane z nasion od Ani Małej Mi. Nie wiem tylko jakim cudem widzę tam też siewki werbeny?. Może z ziemią na innych roślinkach od Ani przyniosłam.

Przedziwny Ogród 22:46, 20 sie 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
U Ciebie jeszcze dużo kwitnących jest u mnie już po kolorkach. Czekam na kwiaty lilii.

To chyba byłam w innym ogrodzie... Bo kolorki widziałam i to w różnych zakamarkach ogrodu. Jestem bardzo ciekawa lilii, znowu zadasz szyku

Przedziwny Ogród 22:42, 20 sie 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Wróciłam się do początku u Ciebie i krocie kwiatów i do tego rzeźby,wszystko ładnie się prezentuje, lubię takie kolorowe rabaty.Fajnie pospacerować po tych alejkach.

Gosieńko, cieszę się że do mnie zaglądasz O trawach myślę bardzo poważnie. Szczególnie o rozplenicach. One chyba najbardziej polubiły moja ziemię Miskanty rosną jak cie mogę. Dla pocieszenia tłumaczę sobie, że są to młode sadzonki.
Fajnie, że znalazłaś czas na spacer po moim ogrodzie
Dziękuję i pozdrawiam cieplutko

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:40, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agatko, to jest tak nieczytelne, że nie mam tyle czasu na rozszyfrowanie
Zrób rzut z góry, rośliny w formie kółek. Pomaluj na kolory, wtedy ja nie będę musiała tego robić. A tak, no nie mam tyle czasu niestety

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź.
W załączeniu zdjęcie rabaty i dwóch przymiarek do jej zagospodarowania. Jak pisałam na str. 818 to rabata słoneczna. Obecnie rosną na niej trzy hortensje Polar Bear a między nimi płożący jałowiec, który zakrywa wieko studzienki odprowadzającej deszczówkę.
Proszę o wszelkie sugestie i ukierunkowanie do działania.
Pozdrawiam Agata

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:33, 20 sie 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)
To drugie tłoczenie różane bardzo ładne, takie zdrowiutkie
Moje róże pięknie sobie radziły aż do sierpnia, wtedy zaczęły łapać różne plamki i tak już pewnie będzie, pomimo oprysków, do końca lata
Rozchodniki z trawami też pięknie się komponują

Alicjo nie wszystkie róże wyglądają tak zdrowo. Przyznam jednak, ze większość przechodzi do drugiego tłoczenia w dobrej kondycji. Chopin wzięła się za siebie. Wiosną mocno przycięta. To drugie tłoczenie jest bardziej jej pierwszym. Najlepiej wyglądają róże na murku. Maja piękne ciemno zielone liście i takie błyszczące. Jeszcze chwila a wybuchną pełnym kwieciem.

Moja ostoja 22:29, 20 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Sierpniowe lato w kwitnieniach też jest wciąż bogate i ładne.
Jezyczki piękne moje zduszone koło porzeczki.

A moim, o dziwo! ślimaki dały w tym roku spokój.
U ciebie bogato kwitną, a u mnie jeżówki trzymają się długo, ale są jeszcze młode i słabo rozrośnięte. Za to Silver Dollar piekny ma kwiat. Kup sobie, Aniu

A to mój rozczochrany garnet. Bardzo długie letnie przyrosty.
Ogródek Iwony II 22:28, 20 sie 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Piękne masz rozplenice, ogród tryska zdrowiem, spokojem, jest bardzo harmonijny

Fajnie, że zdecydowałaś się zostać na forum

Ewuniu, dziękuję. Jeszcze będę, ale te sprzeczki nie są na moje nerwy
Zbyt dużo przykrości jeden do drugiego. Ja tak nie lubię.
Ufam ludziom i ufam, ze każdy nosi w sobie dobro. Nie każdy tylko o tym wie

A rozplenice są od Ewy bacowej. Przypomnę anegdotkę:
Po raz pierwszy u Ewy, kilka lat wcześniej, na początku mojej ogrodowej przygody. Ewa gotowa zapełnić mi cały bagażnik samochodu - dobra kobieta, ja przywiozłam jakieś doniczki, które były na jej sadzonki oczywiście za małe. Więc jedna za drugą roślinki wędrowały do worków. Na szczęście znalazła się taśma malarska, naklejałam na worki i podpisywałam, co dostałam, bo byłam całkiem zielona, jeśli chodziło o roślinki. W którymś momencie Ewa daje mi kępkę i mówi: Piórkówka. Tak zapisałam. Oczywiście wstyd się pytać o cokolwiek, bo na niczym sie nie znam i pomyśli, że roślinki na zmarnowanie pójdą. Bagażnik pełny, siedzenie tylne pełne, ja szczęśliwa
kwiecień 2015

Całą drogę zastanawiałam się, dlaczego nie dała mi Ewa rozplenicy? Zapomniała, czy co?
Dopiero w domu doczytałam, że piórkówka, to rozplenica. To właśnie ta przy ciurkadełku

I jeszcze 3 inne są na rabacie, z podziału na mniejsze. Wiosną zmienią 2 sztuki miejsce. Podzielę i posadzę przed niebieską rabatą
Przedziwny Ogród 22:24, 20 sie 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Agatko, odpisałam na priv.
Czytam, że i u Ciebie bezdeszczowo, ale masz studnię po sąsiedzku
Ja mogę liczyć tylko na deszczówkę ze zbiornika, ale z pustego i ....
A w poniedziałek, oprócz host, zamawiam trawy
A Twoje kwiaty jak zawsze piękne, szczególnie róże

Grażynko, cały czas deszczu za mało.....Marzy mi się równy deszczyk całą dobę....
Powoli też myślę o trawach..... Najlepiej mi rośnie rozplenica.
Róże rozpoczęły drugie większe kwitnienie, z czego się bardzo cieszę Kolory się pojawiły w ogrodzie

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:22, 20 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Róże Ci pięknie powtórnie kwitną.
I te ogrodowe piękne.
I rozchodniki i trawy.
Piękne widoki. Jak to się człowiekowi zmienia.
Kiedyś na te rośliny nie zwracałam uwagi.

Kiedyś nie doceniałam rozchodnika. Ot taka babcina roślina. Tak myślałam a dzisiaj ukorzeniam następne. Potrzebuję na szpaler duuużo rozchodnika

Moja ostoja 22:22, 20 sie 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Dziwy nad dziwami, kwitną krzewuszka i rozchodnik w tym samym czasie, nie mówiąc o jabłonce.
Ja co roku kupuję dużo miodu i pszczelarz ma w sprzedaży mieszany,z wszystkich jednocześnie kwitnących roślin. Też jest smaczny, ale czuje się różnicę w smaku, w porównaniu do ubiegłych lat. I zanosi się, że tak już będzie.

Oby tak było! Trzeba będzie kupić trochę miodu od prawdziwego pszczelarza, wtedy wyczuwa się faktyczny smak miodu. U mnie pszczoły szaleją. A to rozchodniki, a to przetacznik, pełno ich na szałwii. Teraz jeszcze kwiaty na jabłonce i czereśni

Czytałam u Ciebie Grażynko, że grad zniszczył hosty. Żal, ale co zrobisz. Czekaliśmy wszyscy na deszcz, a nie na grad. Nadzieja w ty, że w przyszłym roku znów będą czarować
Ogród Małej Mi 2017 22:17, 20 sie 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Z zawilcami to mam zawsze jedną wielką niewiadomą.. wiem jedno, że jak gdzieś mi się przyjmie, to nie należy go ruszać.. pod żadnym pozorem, bo padnie.. 95% przesadzanych mi padło Do dziś mam focha na siebie.
Rosną w zasadzie w półcieniu..
A teraz kupiłam dwie nowości (i to w markecie) i jedną z szkółce..
Szkółkowa dostała miejsce po fiołkach..w wypierniczyłam wszystkie z jednego miejsca.. zebrałam tego worek!! Niech mi tylko zawilec zastrajkuje.. nazwy muszę poszukać, ale ma ogromne kwiaty.. foty brak

Mam już nazwę zeszłorocznych Anemone hupehensis Pretty Lady Emily, to od Pana Bylinowego.. są śliczne

A to jedno z dwóch z marketu Ale wielkie donice i sadzonki wypasione.. tylko, czy się przyjmą i przezimują.. Fantasy Cinderella i Fantasy Pacahontas. Wywaliłam jeżówki by zrobić miejsce.. foty brak.. to jeszcze w doniczce i tylko jedno.. a paków bez liku

Aniu piekne kolor bardzo ladny. Kupilam kiedys 3 sztuki i posadzilam blisko oczka w czesie wiosennego pielenia wyrwałam 2 szt i nie tylko Od tego czasu wczesna wiosna juz nie piele.
Zawilce lubia wilgoc i polecane sa do sadzenia przy oczku.
Robisz remont ogrodu, tez troche przerabialam aby sie nie rozdrabniac i miec mniej prac.

Mam pierwszy rok jezowki darowane ale wyrosly wysokie ponad metr juz przekwitly teraz sie pokladaja i to taki kwiat.
Uwielbiam cynie, kwiat kwitnacy dlugo az do mrozow a w wazonie długo sie trzymaja.
Jak tam odkurzacz. W sobote cały dzien w oczku porzadki robilam nie mam glonow, ale mul od kup rybich i nie tylko tez odkurzalam. Wpadlam przez sliskie kamienie do oczkA dobrze, ze nikogo w poblizu nie bolo smiali by sie. Tyłek sobie obilam o kamienie spadlam na kosc ogonowa. Musze juz uwazac bo mozna z siebie kaleke zrobic.

Musze zapisac nazwe tych zawilcow

Anka pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies