Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Bogdzia 12:08, 01 paź 2018

UrsaMaior napisał(a)

Wiem, oglądałam w sąsiedztwie, tyle, że bordowego. Przepięknego mają, za każdym razem jadąc patrzę. Kiedyś im w płot wjadę, serio Ciekawi mnie jak z tempem wzrostu, w jakim czasie robi się taki bydlaczek. Muszę poczytać.

Mój ma 16 lat.
Kasya 12:18, 01 paź 2018

Bogdzia napisał(a)

Mój ma 16 lat.

Juz przebarwienia ? Czy to jakiś ubiegły tok ?
A gdzie więcej fotek ?
UrsaMaior 13:01, 01 paź 2018

Jezuuu Bogdzia jaki okaz! CUDOWNY!!!
UrsaMaior 13:07, 01 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

.

Czytam i czytam Twój wątek, tak bardzo fascynuje mnie powstawanie ogrodu w lesie i pod lasem. Tzn. ogród i drzewa. I sadzenie róż (nawet wysadzanie tychże) i bylin. Bo - przyznasz, drzewa i ich podsadzenie to jest cały urok Twojego ogrodu i ta gra światła w cieniach.

Sadź , kosmetyka przy tym buku niemożliwa. Musi mieć zwisające/ zwieszające się gałęzie. Brzozy się starzeją, to drzewa krótkiego życia. Będzie miejsce za 20 lat.

Powstawanie ogrodu w lesie to głównie częste powtarzanie bardzo brzydkich słów, sadzenie roślin z pomocą siekiery i czujne wyłapywanie co bardziej słonecznych prześwitów, żeby jakiś kwiat oko miał szansę pocieszyć. Tylko w upały bardzom zadowolona ze stanu rzeczy;D
Pszczelarnia 16:03, 01 paź 2018

Bogdzia napisał(a)

Mój ma 16 lat.

Majestatyczny jak wszystkie buki u Ciebie. Dziękuję za pokazanie go.
Zagajanka 21:48, 01 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Wszystkie uwagi cenne i mile widziane.

Myśmy z Claire Austin jakoś się nie polubiły - miała być biała, a ona jest mocno żółtawa. Miała u mnie strasznie cieniutkie pędy i przewieszające się kwiatki. Nie miałam do niej cierpliwości, by czekać aż się wzmocni. Czytałam chyba u DA, że może z niej wyjść róża pnąca / rambler, więc może potrzebować podpory. One z Crocus Rose chyba w podobnym odcieniu są, bierzesz to pod uwagę?

Nie chcesz zamienić Munstead W miejscami z Alexandrą of Kent? Obawiam się, że MW trochę się zgubi przy 3 krzaczkach Rose de Rescht - rozmiarowo i kolorystycznie...
W tym momencie cała prawa strona to stosunkowo jasne róze, a lewa jest w mocno wyrazistych kolorach. Ja bym te blade róze właśnie jakąś purpurą podkreśliła.

Ballerinę jakby co traktuj podczas cięcia oszczędnie, by chociaż trochę się zbliżyła rozmiarem do symetrycznie posadzonej Angeli - u mnie B. (tnę ją dosyć ostro wiosna) rośnie max do 120 cm.

Na pewno chcesz tam sadzić Elinę? Polecany przeze mnie wcześniej Pilgrim idealnie by się wpasował w to miejsce - kolorystycznie zgra się z Solero, chociaż potrzebował by pewnie podpory, bo może z niego pnaca róża wyrosnać. Ale kwiaty - cudo!

Reszta ok.
Mysza 17:28, 02 paź 2018

Taki fotel mi się marzy))))
W sam raz na jesienne słoneczne dni i gorącą czekoladę.

Śliczna ta delikatna dalia, ja mam bordową.
Macham.
mira 22:20, 02 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Tak też może być. Ale nie wiem jak zorganizować chruśniak. Miejsce jest tylko jedno. Może faktycznie dam odmianę tylko jesienną?

Mam ogólny brak rozeznania jak kroić tę ograniczoną przestrzeń i jeszcze porzeczki i agrest umieścić. Wysadzam 1 borówkę (ma za sucho i nic nie plonuje, i stara już jest).

Borówka ma mieć mokro i kwaśno a najlepiej 3 krzaki posadzić po kole -tak lubią korzenie.
Szukam porzeczek kolumnowych chyba agrest tez jest ale nie wiem gdzie.
Widziałam takie - to może by Ci odpowiadało do małej przestrzeni -

Monia81 10:14, 03 paź 2018

Ewuś o Joli czytam, że kupiłaś stare odmiany jabłoni, kupowałaś lokalnie czy przez internet??? bo jak przez internet masz sprawdzone źródło, bo chętnie do starych odmian bym się uśmiechnęła... buziaki
Pszczelarnia 10:17, 03 paź 2018

Monia81 napisał(a)
Ewuś o Joli czytam, że kupiłaś stare odmiany jabłoni, kupowałaś lokalnie czy przez internet??? bo jak przez internet masz sprawdzone źródło, bo chętnie do starych odmian bym się uśmiechnęła... buziaki

Monia, kupuję zawsze w Szkółkach Kórnickich. 20 jabłonek rajskich też tam kupiłam i wszystko dobrze szczepione.