Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:51, 31 maj 2018

Do góry
Bilans na dziś - przesadzona pęcherznica i limka. Posadzone 2 trzcinniki overdam - chyba przesadziłam z ilością bo mam ich jeszcze 3 i kombinuję gdzie je poupychać...
Posprzątaliśmy też wreszcie garaż .
Teraz wybieramy się na przejażdżkę rowerową. Może pod wieczór uda mi się przesadzić część tawuł.
Miłego popołudnia dla wszystkich .

Aha, będę chciała kupić coś fajnego szczepionego, chętnie kwitnącego. Na rabatę za domem. Pod spodem rosną małe perovskie, seslerie jesienne i białe jeżówki. Obok są hortensje - z jednej strony limka a z drugiej silver dolar. Jakieś pomysły??? Kalina? Mam już jedną ale zupełnie gdzie indziej i nie przeszkadza mi powtórka .
Kiedyś będzie tu ogród 14:24, 28 maj 2018

Do góry
Ta kalina mnie zaciekawiła. Mocne skórzaste liście...

Niewielka sadzawka

Następna roslinka, która wpadła mi w oko...

Zamieszkała kłoda bartna...

Ogród Mirelli 11:50, 27 maj 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Sliczne widoki. Rabaty na bogato Irysy z kalina swietnie sie zgraly

U mnie to sprawdzone zestawienie
Ogród Mirelli 11:41, 27 maj 2018

Do góry
Sliczne widoki. Rabaty na bogato Irysy z kalina swietnie sie zgraly
Ogród Mirelli 11:31, 27 maj 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Irysy z kalina przepieknie na zdjeciu wygladaja

Wszedzie gesto i kolorowo tez tak lubie

Kolorowo będzie jak wszystkie róże zakwitną
Może dokupię jeszcze coś z bylin
Ogród Mirelli 11:29, 27 maj 2018

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ślicznie się spotkały kalina z irysami. A rabaty tak wypchane, że zaraz Ci pękną w szwach. I wtedy trzeba będzie poszerzać

Mam twarde postanowienie, że rabat nie powiększam i zdania nie zmienię .
Irysy szybki przekwitły tego roku. Jakiś dziwny ten rok w moim ogrodzie.
Ogród Mirelli 19:39, 26 maj 2018

Do góry
Irysy z kalina przepieknie na zdjeciu wygladaja

Wszedzie gesto i kolorowo tez tak lubie
Ogród Mirelli 14:22, 26 maj 2018

Do góry
Ślicznie się spotkały kalina z irysami. A rabaty tak wypchane, że zaraz Ci pękną w szwach. I wtedy trzeba będzie poszerzać
Ogród Mirelli 08:33, 26 maj 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Piękny busz, kalina teraz gra pierwsze skrzypce I skupia na sobie uwagę, piękny okaz

Kalina pod ciężarem kwiatów zaczęła się kłaniać. Krzew przez to trochę zagubił swój pokrój, ale bardzo ją lubię więc nie narzekam.
Przekwitła chyba od dołu ją podetnę, bo za rok pół rabaty mi zajmie
Czubajkowy Ogród 19:52, 23 maj 2018

Do góry
Kalina koralowa Roseum, to 5-latka, czyli w wieku przedszkolnym W pierwszych latach męczyły ją wiosną mszyce, w tym sezonie na razie ich nie widać w zmasowanej ilości, więc biedronki i inne owady sobie z nimi na pewno poradzą. Kwiatów dużo, ale jak porównałam ich wielkość z egzemplarzem u sąsiadki, to trochę mi mina zrzedła. Sąsiadka sypie dużo chemii, ja nie zamierzam, ale może jednak rzucę pod krzew garść obornika, by się lepiej miał. Pamiętam z jakiegoś dawnego odcinka Mai stary krzew tej odmiany w czyimś przedogródku, który zamienił się w cudne drzewko obsypane białymi pomponami - marzę, by i moja kiedyś przemieniła się w tak dorodny egzemplarz

Z oddali...

I po podejściu bliżej.

[img
W cieniu - zacieniona 19:30, 23 maj 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Upał w dzień, zimno w nocy, rośliny zszokowane. A i nam niezbyt taka huśtawka sprzyja.
Bogusiu, zdrówka życzę.

Te nocne temp. {u nas +5} nie służą wzrostowi roślin.Dzisiaj rano była bardzo duża rosa,wszystko mokre jak po ulewie.
Pięknie pachnie Kalina angielska,szczególnie wieczorem...
Początek początku 15:36, 23 maj 2018

Do góry
Powoli uruchamiam działania ogrodowe. Przygotowuje się do strzyżenia żywopłotu z bukszpanu w miejscu gdzie jeszcze mieszkam. Nigdy nie zwracałam na to uwagi ale teraz zauważyłam, że bukszpany przed moja klatką schodowa są jakby dwóch rodzai.
Jedne maja delikatnie przewieszające się gałązki z dość dużymi (jak na bukszpan) liśćmi i taki trochę rozłożysty pokrój. Inne z kolei są zdecydowanie sztywniejsze i ich gałązki są krótsze a listki mniejsze. Wygląda na to, że mają też krótsze przyrosty. Gdyby nie to forum nigdy bym nie oglądała gałązek bukszpanów.
Tradycja ogrodowiska nakazuje zrobić sadzonki. Planuję także poczynić sadzonki trzmieliny (wyśledziłam kilka rodzai wokół bloku). Czy kalina pęcherzolistna (taka o ciemnych listkach) też nadaje się na robienie sadzonek? Moja sąsiadka ma na działce hortensję grandiflora - jak z sadzonkami od niej. Robimy teraz?
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:03, 21 maj 2018

Do góry
Tydzień temu zaczęły się poważniejsze prace w nowym ogrodzie. Rano poszłam wykopać zadołowane na przetrwanie zimy rośliny i zrobiłam parę fotek PRZED.

Moja kalina olbrzymka na pograniczu nowego i starego.

I widok ogólny na nowe.

Tu będzie warzywnik.

A na razie...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 20:02, 20 maj 2018

Do góry
Najnowsze fotki ode mnie

Kalina Wntanabe jupeszcze kwitnie

Rododendrony i azalie wciąż jeszcze kwitną choć te pierwsze już kończą kwitnienie

Ogród Basi 16:23, 20 maj 2018

Do góry

Po kratce pnie się clematis Jan Paweł II

Tutaj kalina japońska.
Ogród pod lasem 12:33, 20 maj 2018

Do góry
Marga napisał(a)

Jak ja lubię takie klimaty Pięknie masz. Kalina Kilimandżaro mnie urzekła. Myślałam, że to dereń pagodowy
Zazdroszczę, że hakone tak szybko Ci rosną. Swoje mam już trzeci rok, a wciąż jakieś mikrusie.Pozdrawiam wiosennie

Dzięki Kalina śliczna, lubię na nią patrzeć. Ciekawa jestem co pokaże jesienią.
Hakone to u mnie podstawa ogrodu, naprawdę. Jedyna roślina, która rośnie jak burza, nie grymasi, pięknie wygląda. Dobrze, że choć ona jedna
Ogród pod lasem 23:36, 19 maj 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Jak ja lubię takie klimaty Pięknie masz. Kalina Kilimandżaro mnie urzekła. Myślałam, że to dereń pagodowy
Zazdroszczę, że hakone tak szybko Ci rosną. Swoje mam już trzeci rok, a wciąż jakieś mikrusie.
Pozdrawiam wiosennie
W ogródku Iwony 21:23, 19 maj 2018

Do góry
Rodgersja - tydzień temu ledwo wystawała z ziemi.

Kalina wciąż kwitnie.

Iryski i grążel

Języczka - przysmak ślimaków. Na szczęście w tym roku nie ma ich za wiele.

Ogród z uśmiechem 20:54, 18 maj 2018

Do góry
viva napisał(a)
Jolu, piękne zdjęcia U Ciebie dopiero teraz kwitnie kalina Onondaga?
U mnie już dawno przekwitła

Pięknie dziękuję

Na Mazowszu jednak zimniej i okres wegetacyjny zaczyna się ok 10 dni później.
Poza tym ona kwitnie po raz pierwszy, może to też ma wpływ? Dla mnie mogłaby kwitnąć cały czas.
Ogród pod lasem 11:29, 18 maj 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Trzeba było krzyczeć- oddaj!
Izuś nie wiem co to za kalina którą od ciebie dostałam, ale to napewno nie Cascade. Jakiś większy rarytas. Cascade mam od kilku lat- zupełnie inny liść i kwiat. A zrób proszę fotkę liści tej co kupiłaś.

Szalona kobieto hahaha
Nieee, Twoja to na pewno nie Cascade ani żadna pagodowa. Może Juddi? Pamiętam, że kupowałam ją bez nazwy. Ta moja wczorajsza ma mi przesłonić nieco pień magnolii. Jak Twoja rośnie? Powoli?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies