Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:54, 27 maj 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)
Wlaśńie kupiłam takiego samego bordowego olika cudńie sikomponuje z bukiem purpurea i stipką zale zaraz polecę zobaczyć ,czy i ja nie mam jakiegos amatora jego listkow
Carax elata????? Skądeś Ty go wytrzasnęła????... u nas łaźę i szukam już od zeszlego roku i dalej nic
Buziole

Od Tereski-Tess w zeszłym roku dostałam kawałek czekam aż się rozrosnie teraz
U Matki... 13:25, 25 maj 2016

Do góry
A ja mam jedną odmianę z tych starych, różowych i pachnących - kwitnie już jak szalona. Pozostałe rzeczywiście w pąkach.

edit: no i majówki zakwitną na 100% w maju.
U Matki... 13:21, 25 maj 2016

Do góry
Matka napisał(a)
No to zobaczymy

I zgłupiałam, moje dziecię jutro do sypania kwiatków idzie a ja w ogrodzie nic kwitnącego nie mam coby się nadawało...muszę posadzić coś co kwitnie w maju na za rok!

Piwonie posadź. Na Boże Ciało zakwitną.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 14:03, 24 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
w sierpniu obficie podlewać, bo w sierpniu zawiązują pąki kwiatowe

To już wiem, ale dzięki za upewnienie, że dobrze wiem
Czy mogą mieć za mało słońca i to jest także przyczyną braku kwitnienia?
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 15:40, 23 maj 2016

Do góry
Jaki błąd popełniłam, że moje Cunningham's White prawie nie kwitły?
Mam pięć egzemplarzy, jedynie dwa zawiązały po trzy pąki kwiatowe. Inne wcale.
Rosną w cieniu.
Czy przyczyną może być zbyt słabe podlewanie w lecie ub. roku?
I najważniejsze - co zrobić, by w tym roku zawiązały pąki kwiatowe.

Co przed tujami żeby nie bylo nudno ale elegancko :) 19:29, 18 maj 2016

Do góry
W sensie że miskanty?

Chodziło mi o ustawienie naprzemian hortka- miskant -hortka - miskant

https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fassets2.ogrodowisko.pl%2Fuploads%2Fp%2F67%2F675263%2Foriginal.JPG&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.ogrodowisko.pl%2Fwatek%2F1890-w-gaszczu-u-tess%3Fpage%3D422&docid=1qx32s-7N3xYsM&tbnid=y72tF-O7B0iDWM%3A&w=640&h=480&client=opera&bih=658&biw=1366&ved=0ahUKEwjj-Mv2kuTMAhVIEpoKHTpnAWsQMwhAKBowGg&iact=mrc&uact=8

https://www.google.pl/search?q=hortensja+miskant&client=opera&hs=hX7&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLrN30kuTMAhWJKJoKHX8zBi8Q_AUIBygB&biw=1366&bih=658#tbm=isch&q=hortensja+szpaler&imgrc=6hWEXUxx_5LcqM%3A

https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fassets2.ogrodowisko.pl%2Fuploads%2Fp%2F68%2F687795%2Foriginal.JPG&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.ogrodowisko.pl%2Fwatek%2F2419-wszystko-o-czym-marzysz%3Fpage%3D275&docid=SJlOxuiV60UEjM&tbnid=3leqJhcZimnoAM%3A&w=640&h=324&client=opera&bih=658&biw=1366&ved=0ahUKEwjVj5iFk-TMAhXBVSwKHXWUANYQMwgeKAMwAw&iact=mrc&uact=8
U Agi - czyli słońce i piach 21:38, 07 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Czytałam gdzies tu na forum ( pisała chyba Toszka albo Tess) zeby nie ciąć nic tak krótko po posadzeniu, bo siła musi iść w korzenie, rozbudowę a nie w koronę i liście. Podlewanie jest bardzo ważne.
dzięki Ewo, szukam rad bardziej doświadczonych
O podlewaniu pamiętam
Luki napisał(a)
Przychodzę w sprawie śliw i widzę takie troszkę ojć... ktoś słabo je prowadził w szkółce i chyba chciał jak najwyższe mieć. Nie są to moje drzewa, więc nie chcę by na mnie było, ale ja ściąłbym wszystkie grube gałęzie na ok 20-25cm nad rozgałęzieniem tak by pierwszy pąk po ścięciu był skierowany na zewnątrz. Jak zdecydowałabyś się na tak radykalne cięcie to koniecznie odkazić sekator, a rany potraktować maścią ogrodniczą, ciąć rankiem w bezdeszczowy dzień.
Zaraz u siebie pokaże jak dzisiaj obciąłem moje Nigry, ale u mnie drastyczne cięcie było w zeszłym roku.
Dziękuję Łukaszu za odwiedziny i radę. Muszę się przyznać że trochę boję się takiego mocnego cięcia ... Co prawda hortki tak ciapnęłam i żyją
Poszukam u Ciebie tego cięcia z tamtego roku, a z tego już widziałam i piękne są te Twoje śliwy. Zapytałam jeszcze o radę Mazana i zobaczę co doradzi.
Toszka napisał(a)
w sprawie śliw zapytaj mazana (poproś go na pw. by do ciebie zajrzał). Śliwy proszą się o skorygowanie, ale ponieważ nie mam z nimi doświadczenia, to nie będę radzić czy cięcie jest teraz wskazane. Na pewno podlewaj co kilka dni min. 2 kubły wody.
Dziękuję Ci Toszko że zajrzałaś każda wskazówka jest dla mnie ważna. Śliwy i klona podlewam obficie co 2 dni i mam nadzieję że zadomowią się na dobre.
Żywopłotki cisowe. 21:30, 07 maj 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Taczki tak mają, że zawsze w kadr wchodzą Irenki taczkę nawet swego czasu "wędrującą" nazwaliśmy

Ale masz tych sadzonek, rany! Podziwiam, że dajesz radę to wysadzić. O obrobieniu nawet nie mnyślę.

Aksamitki już posadziłam nad Rozlewiskiem. Marniejsze były niż Twoje, ale chciałam, żeby już się po domu nie walały (z okna na okno).

Teresko- taczki mam 4 szt to i tak jakąś złapię.
Właśnie nie daje rady, a aksamitki muszą czekać w kolejności. Teraz to róże najpilniejsze.
Aksamitki siałam w mnożarce nie dałabym rady w domu nie było gdzie postawić.
Żywopłotki cisowe. 01:00, 07 maj 2016

Do góry
Taczki tak mają, że zawsze w kadr wchodzą Irenki taczkę nawet swego czasu "wędrującą" nazwaliśmy

Ale masz tych sadzonek, rany! Podziwiam, że dajesz radę to wysadzić. O obrobieniu nawet nie mnyślę.

Aksamitki już posadziłam nad Rozlewiskiem. Marniejsze były niż Twoje, ale chciałam, żeby już się po domu nie walały (z okna na okno).
U Agi - czyli słońce i piach 16:17, 06 maj 2016

Do góry
Czytałam gdzies tu na forum ( pisała chyba Toszka albo Tess) zeby nie ciąć nic tak krótko po posadzeniu, bo siła musi iść w korzenie, rozbudowę a nie w koronę i liście. Podlewanie jest bardzo ważne.
Mus owocowy w miejskiej dżungli 19:48, 03 maj 2016

Do góry
I "rododendronową" częściowo oczyściłam z liści czosnkowych.
Wywaliłam z niej już jakiś czas temu jukę i niebieskie krokusy. Zgodnie z sugestią Tess zostawiłam białe szafirki.

Jedna z hortensji na pniu, które tu rosną chyba nie przeżyła. Dwie maja już liście, a jedna nie. Będę musiała dosadzić nową. Wersja rododendronów na dole, a nad nimi hortensje bardzo mi się podoba. To sposób na piętrowe nasadzenia w moim mikrusim ogródeczku.

Dwa ogrody 07:47, 02 maj 2016

Do góry
Bogdziu, dziękuję za miłe słówko, jak również wszystkim, którzy tu zaglądają. Jak fajnie podzielić się z Wami radością z tak długo oczekiwanej wiosny
Przesadzone w ub. tygodniu orliki mają się dobrze, poza tym, że lekko liznął je przymrozek

Matibo06 witam Cię w moim wątku Jesteś niewątpliwie najmłodszym uczestnikiem tego forum. Mam nadzieję, że Rodzice wspomagają Cię w Twojej pasji Dla Ciebie kropeczki

Kukliku
, o podlewaniu kamasji podpowiedziała mi Tess. Tak wyglądały w ubiegłym tygodniu. Woda faktycznie im się przydaje, bo pąki wystrzeliły już w górę, a u mnie susza. Oby już nie było przymrozków.

Chłodne dni sprzyjają ciemiernikom, nadal pojawiają się nowe kwiatki

Potrzeba ogrodowej zmiany 22:26, 28 kwi 2016

Do góry
Witam sąsiadkę

evik0 napisał(a)
sarenko: napisałam na priv

Odnośnie rabaty to podbijam swój wątek i wrzucam zdjęcie jak tu aktualnie wyglada

Pomóżcie proszę

Czy widziałaś to (ogród Wieloszki)

https://pl.pinterest.com/pin/421227371372930343/
https://pl.pinterest.com/pin/421227371372930345/
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:41, 28 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
też stałam się niedawno posiadaczką SS więc cieszy mnie Twoja opinia, bo na początku sezonu kilka osób krytycznie już o nich pisało.

Masz też SC?? Bo o SS nawet nie chcę myśleć...

Moja opinia jest mega pozytywna ale mam je dopiero drugi sezon.
Jagoda swoje wywaliła bo po zimie było siano.
U Madżenki w tamtym roku nic nie przyrosły.
Toszka zadowolona ze swoich.
Tess dzieliła swoje jesienią i padły.

Dziewczyny pisały, że Silvery najlepiej czują się w cienistych miejscach, u mnie i na słońcu, i w pół cieniu mają sie dobrze.

Mirkowy ogród (początki) 09:05, 28 kwi 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Ale masz wielką stipę!
I wszystkie inne trawki też.
Dziękuję też mi się podoba Witaj Teresko
Mirkowy ogród (początki) 21:34, 27 kwi 2016

Do góry
Ale masz wielką stipę!
I wszystkie inne trawki też.
Ogród z rzeźbą 21:29, 27 kwi 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Kopytnik jak najbardziej do cienia i na wilgotną rabatę. Woli zasadową glebę, to fakt, ale to chyba nie oznacza, że na innej nie rośnie.

No to będziemy próbować, ha!
Ogród z rzeźbą 21:26, 27 kwi 2016

Do góry
Zana napisał(a)
TESIU o kopytniku też jak najbardziej myślę-. Wiem, że to Twój bez mała znak rozpoznawczy! I nawet miałabym dla niego super cieniste miejsce, tylko że on nie bardzo chyba lubi kwaśną glebę. Nawet już myślałam, żeby go dać między hosty, ale jak one się rozrosną to kopytnika nie będzie w ogóle widać spod ich liści. Dodatkowo to jest bardzo wilgotna rabata, cały czas w cieniu. Ale jak mi napiszesz, że on by się tam nadawał to będę sadzić!

Kopytnik jak najbardziej do cienia i na wilgotną rabatę. Woli zasadową glebę, to fakt, ale to chyba nie oznacza, że na innej nie rośnie.
Ogród Beti 21:21, 27 kwi 2016

Do góry
Beti, dziękuje za wizytę u mnie.

To kopytnik.
Czemu tylko po cudzych wątkach latasz, a własny uśpiłaś?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:18, 27 kwi 2016

Do góry
Bonsai z buka? Ech....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies