Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

ag_zie 21:38, 07 maj 2016

Anda napisał(a)
Czytałam gdzies tu na forum ( pisała chyba Toszka albo Tess) zeby nie ciąć nic tak krótko po posadzeniu, bo siła musi iść w korzenie, rozbudowę a nie w koronę i liście. Podlewanie jest bardzo ważne.
dzięki Ewo, szukam rad bardziej doświadczonych
O podlewaniu pamiętam
Luki napisał(a)
Przychodzę w sprawie śliw i widzę takie troszkę ojć... ktoś słabo je prowadził w szkółce i chyba chciał jak najwyższe mieć. Nie są to moje drzewa, więc nie chcę by na mnie było, ale ja ściąłbym wszystkie grube gałęzie na ok 20-25cm nad rozgałęzieniem tak by pierwszy pąk po ścięciu był skierowany na zewnątrz. Jak zdecydowałabyś się na tak radykalne cięcie to koniecznie odkazić sekator, a rany potraktować maścią ogrodniczą, ciąć rankiem w bezdeszczowy dzień.
Zaraz u siebie pokaże jak dzisiaj obciąłem moje Nigry, ale u mnie drastyczne cięcie było w zeszłym roku.
Dziękuję Łukaszu za odwiedziny i radę. Muszę się przyznać że trochę boję się takiego mocnego cięcia ... Co prawda hortki tak ciapnęłam i żyją
Poszukam u Ciebie tego cięcia z tamtego roku, a z tego już widziałam i piękne są te Twoje śliwy. Zapytałam jeszcze o radę Mazana i zobaczę co doradzi.
Toszka napisał(a)
w sprawie śliw zapytaj mazana (poproś go na pw. by do ciebie zajrzał). Śliwy proszą się o skorygowanie, ale ponieważ nie mam z nimi doświadczenia, to nie będę radzić czy cięcie jest teraz wskazane. Na pewno podlewaj co kilka dni min. 2 kubły wody.
Dziękuję Ci Toszko że zajrzałaś każda wskazówka jest dla mnie ważna. Śliwy i klona podlewam obficie co 2 dni i mam nadzieję że zadomowią się na dobre.
ag_zie 21:46, 07 maj 2016

jolanka napisał(a)

Ale piękne, przepiękne, śliczne, Cudo A wiesz co to za pisklaczki??? Pilnuj je, bo sójki i sroki potrafią im zrobić krzywdę
Nie wiem co to za ptaszki - takie większe i szare nie mam kiedy dokladnie ich obserwować. Trudno je upilnować więc mam nadzieję że bliskie sąsiedztwo ludzi odstraszy intruzów.
Zana napisał(a)
Ale Ci się Agatka przychówek trafił. Musisz ich teraz pilnować przed kotami. Cudne są. Wiesz jakie to ptaszynki?
Oj takich maluchów to będę miała w co drugiej tujce duży ruch się w nich zrobił. W drzewku obok tych jest gniazdo i małe jajeczka
anna_t napisał(a)
fajnie, moja córcia byłaby zachwycona
znalazłam je razem z synem i cieszył się że "nawet zajrzał im do dziobków" jak podeszliśmy to myślały że to mama
anbu 21:50, 07 maj 2016

Aga lokatorów masz super mam nadzieję, że wiśnia się opamięta i pokaże na co ją stać
MirellaB 22:50, 07 maj 2016

Aga chętnie bym pospacerowała w tak pięknym otoczeniu kwitnących jabłonek
Pięknie
Dominika11 15:14, 08 maj 2016

ależ piękny sad
a goście tujkowi - uroczy są
Sylvana 23:10, 08 maj 2016

Piękny spacer...pewnie też cudny zapach wisiał w powietrzu...
Lokatorzy "uroczy inaczej" - wolę wersję z piórkami....tak jak nie lubię bez futrowych kotów
Mam nadzieję, że nic ich nie upoluje...bo te małe ptaszki są najładniejsze...nie to co wstręciuch sójka
olga80 13:31, 09 maj 2016

ag_zie napisał(a)
u Ciebie zaloty a u mnie już po
Mieszkańcy tujki

jaka fajna rodzina
zoja 21:47, 09 maj 2016

Przyszłam pomachać
przychówek cudny ciekawa jestem co to?
kasja83 07:51, 10 maj 2016

Sie ma!Macham porannie. Pięknych lokatorów masz Agnieszko!U mnie też zagnieździły się ptaszki-szkoda, że w dachu:-/Szpaki chyba-s....ją na dach garażu, śmiecą, tłuką się niemiłosiernie...Także u mnie jakoś miłość do nich szybko wygasła.
Zana 07:53, 10 maj 2016

Aga, ciachnęłaś Nigry?