Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 10:14, 26 wrz 2018

Do góry
Frontowa rabata przybrała ostateczny kształt:

Róże już przekwitły - zazwyczaj dodają tu bieli do zielono-fioletowej kolorystyki.
Przy ogrodzeniu po lewej widać łysawego Artemisa - długo się trzymał, ale ostatecznie też załapał rdzę i musiałam go oskubać z chorych liści...

Obok niego Aspirin Rose, Alabaster i William & Catherine - te są nadal gęste i zielone...
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 10:08, 26 wrz 2018

Do góry
Gąszcz bylinowo-trawiasto-różany:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 09:57, 26 wrz 2018

Do góry
Za nami dosyć zimny poranek, ale akurat u mnie (na razie) bez przymrozków.
Jak sytuacja u was? Róże żyją?

Ogród powoli przyodziewa się w jesienne szaty - na pierwszym zdjęciu widać wyłysiały już grujecznik...

Trawiszcza szaleją:

Kwitnie zawilec Whirlwind - pierwszy raz od 3 lat:

Trawnik odżył po ustaniu tych upałów:

Słoneczka na rodkowej dodaje jeżówka Lemon Drop:
Kiedyś będzie tu ogród 09:47, 26 wrz 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

O matuchno, Aniu, u Ciebie jeszcze taka piękna hortka się uchowała? Moje całkiem suchelce , ale i przetacznik cały czas w sile Tak czy siak, fajna kompozycja

Odnośnie dębów, to będąc w Arboretum w Rogowie doczytałam, że te własnie dęby czerwone ze względu na swoją agresywność w rozsiewaniu są "najeźdźcami" i wypierają nasze rodzime dęby szypułkowe. Ale przebarwiają się pięknie trzeba im przyznać

edit: czy można jeszcze dzielić rośliny? Niby wczesna jesień ale zimno jak pierun Chciałam runiankę podzielić i wsadzić w ziemię i mam hosty do podziału, bo potwory porosły ruszać czy zostawić?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:28, 26 wrz 2018

Do góry
Cd identyfikacji - przez lupkę.
Wszystkie mają dosyć mocno wydłużony tył/odwłok.
Przy dotknięciu wydzielają z okolic gębowych żółtą,
mazistą wydzielinę.

Edit: chyba mam,
Rozdestnica wrotyczówka (Galeruca tanaceti).
Przedziwny Ogród 08:43, 26 wrz 2018

Do góry
mira napisał(a)

To u mnie nie ma start.Położyło niektóre cynie, ale te były planowane do wyrwania.Już przekwitły.

Ogród z uśmiechem 08:35, 26 wrz 2018

Do góry
proszę kffiatki...

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:34, 26 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
tak ze 2,5 godz temu usiadłam, żeby wstawić fruczaka i mi się przysnęło przy biurku

Ale była u mnie Anula z ogrodu z rzeźbą, chodzimy po tych moich "hektarach" przy werbenie, zimno jak cholera, a tu coś fruwa tak dziwnie

Wytrzeszczyłam oczy, bo już wiedziałam co to za gość i jaka gratka Nie przypuszczałam, że kiedyś do Warszawy zawita na blokowisko

Poszłam po Małża, bo on sprawniejszy w foceniu

jutro cdn bo wypadałoby położyć się do łóżka a nie spowrotem na biurku zalegać twarzą

ale boskie zdjęcie a fruczak gołąbek to mój ulubiony gość w ogrodzie
Moja działka na Dębowym Lesie 08:21, 26 wrz 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Podziwiam dalie , których nie mam. Każda jest bardzo urokliwa. Gdyby nie kłopoty z przechowaniem.
Spokojnej nocy

Tak dalie są piękne.Od lata kwitną do..przymrozkow.
Mi jakoś jeszcze nie przeszkadza to wykopywanie i wożenie do piwnicy

Moja działka na Dębowym Lesie 08:18, 26 wrz 2018

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Uwielbiam takie klimatyczne fotki
U mnie też zimnica jak nie wiem. Tyle mam jeszcze do zrobienia a tu taki ziąb że się nie chce wychodzić z domu.

Dziś też temperatury za wysokie nie są.Szalu nie ma

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:13, 26 wrz 2018

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:08, 26 wrz 2018

Do góry
Rano przymrozek się pojawił o 6 rano było -1,4, podejrzewam, że w polu u mnie mogło być o dwa stopnie więcej, zawsze tak jest, zrobiłam parę fotek z rana, ale nie za dużo bo ziąb...

Ogrodowy spektakl trwa ... 06:58, 26 wrz 2018

Do góry
mira napisał(a)
Witajcie po wakacyjnej przerwie.

Upalne lato za nami i upalna wiosna też.
Ręce zmęczone od trzymania węża i noszenia konewek - ten rok się zapamięta.

Babie lato było cudowne w tym roku. Też upalne.

Był czas na przemyślenia zmian w ogrodzie.

Skupiłam się na roślinach które już dawno powinnam wyciąć / jałowce, krzewy do odmłodzenia/, na miejscach które chciałam zmienić - uzbierało się tego sporo.

Na cięcie/wycinanie wrzesień był dobry ale na kopanie w ziemi nie.

A ja postanowiłam, że od września rozpoczynam sezon prac w ogrodzie - trzeba było lać.

Tu kawałek pnia modrzewia - cudo na kiju - ja się zdecydowałam - wyciąć.
Jak pomyślę jak się cieszyłam jak wreszcie upolowałam modrzew na pniu - marzenie - kilkanaście lat temu to były oferty szkółek i taka była moda - iglaki

Miro cudowne to zestawienie roślin. Czy to któraś z niskich hortensji? Sprawa modrzewia wiadomo choć coś na pniu za mną chodzi i to nawet nie w małej ilości. Jakie proponujesz zastępstwa gdybyś miała wybierać z zimozielonych?

Oj też lubię do Ciebie zaglądnąć tymbardziej po przerwie. Te cebulki szkółkowe to przebiśniegi lub szafirki z wyglądu. Osobiście przebiśniegi łączę z prymulkami - fajnie się uzupełniają. A szafirki u mie mają 10cm liście aktualnie

Sprawę donic na stoliku fajnie wymyśliłaś może dziewczyny znajdą Ci w klamociarniach. Dalie cudne ale praca nie dla mnie i przechowywanie też nie. Więc zadowalam się cyniami. Zaznaczyłam sobie ala białe żeby zebrać nasiona osobno i piękne pomarańczowe miałam ale po wichurach zostały złamane.

Fajnie się czyta u Ciebie, moim zdaniem zdecydowanie za krótkie relacje.
Gożdzikowa - wiejski ogród 06:56, 26 wrz 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Smacznego
to ja wpadnę na szarlotkę-pychotkę z bukietem róż

Urocza ta różyczka, znasz nazwę odmiany?
Orzeszków nadmiar napewno się zredukuje w długie zimowe wieczory, ja mogę chrupać przez cały wieczór
Ukojenie 06:41, 26 wrz 2018

Do góry
Poranek

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 01:39, 26 wrz 2018

Do góry
tak ze 2,5 godz temu usiadłam, żeby wstawić fruczaka i mi się przysnęło przy biurku

Ale była u mnie Anula z ogrodu z rzeźbą, chodzimy po tych moich "hektarach" przy werbenie, zimno jak cholera, a tu coś fruwa tak dziwnie

Wytrzeszczyłam oczy, bo już wiedziałam co to za gość i jaka gratka Nie przypuszczałam, że kiedyś do Warszawy zawita na blokowisko

Poszłam po Małża, bo on sprawniejszy w foceniu

jutro cdn bo wypadałoby położyć się do łóżka a nie spowrotem na biurku zalegać twarzą
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:29, 26 wrz 2018

Do góry
Adela napisał(a)

Kwiaty miały w tym roku, bo zima nie przemarzły. Ogólnie nie zdobiły mi ogrodu. Wolę je zamienić na bukietowe. Podobnie jak i Ty, kupiłam na próbę w tym roku Magical Mont Blanc i Silver Dollar. I to one zajmą miejsce ogrodówek.
Mam kilka Little Lime ale nie podobaba się mi ich sposób przebarwiania. Są jednoroczne i chyba skuszę się na ich przesadzenie do półcienia.
A u Ciebie widzę niesamowitą kolekcję!
Jeszcze raz sobie ją dokładnie przejrzę
Pozdrawiam
Za Mont Blank też się rozglądałam ale niestety wybór u mnie w CO. kiepski. Ogrodówki pomimo ich kapryśności uwielbiam.
No... zahortkowałam się ogrodówkami na maxa
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:21, 26 wrz 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Gosia
jak to się stało że nie miałam powiadomień??
ale u ciebie hortensjowo! pięknie a ten rozchodnik tak cienki czerwony to jaki? śliczny jest!

murek super mam nadzieję że wena w przyszłym sezonie wróci
Kamila powiem Ci, że u mnie też był problem z powiadomieniami Niestety większość powiadomień nie przychodziła... Ale był jakiś problem chyba w sierpniu na O. i różne dziwne rzeczy się działy
No troszkę się zahortensjowałam Uwielbiam je w każdej odmianie, kolorze i postaci. Gdybym miała większy ogród to utworzyłabym ogromne hortkowe szpalery

Co do rozchodnika niestety nie znam nazwy. Chyba jakiś NN ale bardzo go lubię (rozchodniki to moje kolejne odkrycie i miłość)

Jakaś tam wena jeszcze się tli, ale niestety brak pomocnika. A samemu nie wszystko się da zrobić. Czekam na wenę u eMa Ale czarno to widzę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies