Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:59, 09 paź 2018

AnnaCh napisał(a)
No słyszałam i czytałam, niestety łódzkiemu grozi pustynnienie
Z węglem jest najgorsza niska emisja, bo tam ludzie kupują tani, sprowadzany, kiepskiej jakości węgiel. Fajnie, że coś zaczyna się dziać i dofinansowania mają być także do nowych domów np. do pomp ciepła. To zawsze coś.

Bogdzia robi systematyczne badania ilości opadów. Od kilku lat. W tym roku nie było u was tak źle.
U mnie stipy, rozchodniki i berberysy w szczytowej formie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:24, 09 paź 2018

makadamia napisał(a)

Potwierdzam i gratuluję dobrej pamięci

Ja to nawet pamiętam, kiedy Zana/ Anula miała bezsenność i ranek, kiedy obudziły ją koty.

makadamia napisał(a)

Dodam jednak, że chociaż znajomość różnych prawideł, zasad, teorii, projektantów i ich realizacji, bardzo się przydaje, to jednak w pewnym momencie potrzebny jest po prostu talent, którego ja nie mam, a u Ciebie występuje w wielkiej obfitości.

Dziękuję za tak miłą ocenę , ale wewnętrznie mam odczucie, że to wyszło trochę przypadkiem. Nie miałam ani czasu na intelektualne rozważania, ani czasu na długotrwałe oczekiwanie. Bardzo przerażało mnie to szczere pole i pobudowlane rozwałki. Dachu jeszcze nie było, tylko dziury w murach na otwory okienne, a ja dumałam, czym przesłonić niechciane widoki. Sąsiedztwo kukurydzy i rzepaku raczej nie kierowało mnie ku wymuskaniu. Widok dna w portfelu też odgrywał istotną rolę.
makadamia napisał(a)

Przyznam również, że u Ciebie najbardziej podoba mi się frontowa część ogrodu, zarówno ta przed jak i za płotem

Zgodnie z moja teorią front rządzi się innymi prawami niż reszta ogrodu. W tym miejscu najwięcej jest zimozielonych akcentów, a one najbardziej porządkują przestrzeń z racji swej stabilności wizualnej. W niektórych miejscach udało mi się ograniczyć gatunki, co też trochę uspokaja oko. Obok tych najbardziej spokojnych miejsc przechodzę jednak szybko, a refleksyjnie przechadzam obok tych chaotycznych. Wewnętrznej natury nie pokonasz.

i widok, który najczęściej oglądam- z lekko przymrużonymi oczętami

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:30, 09 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

A może właśnie dlatego kusi mnie ten ambrowiec na front, bo uwielbiam te powcinane listki.

Nie miałam miejsca wewnątrz na duże drzewo, ale do myślenia dała mi opinia Pszczółki, że przydałaby się jakaś przeciwwaga dla brzóz rosnących na drugim końcu działki. Przy bramie garażowej na zapłociu wsadziłam ambrowca. Jeśli masz na niego miejsce, to warto go mieć. Bardzo długo trzyma liście. Klonom opadają pomalutku, a jemu nie.

Gruszka_na_w... 21:50, 09 paź 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wspaniały oczopląs, uwielbiam

Sylwia, wiem. zaglądam do Ciebie codziennie. Niskie astry świetnie się spisały w tym sezonie. Te wysokie wiatry potarmosiły i susza się im dała we znaki.

Rumianka 22:04, 09 paź 2018

Aż trudno uwierzyć, że te kolorowe zdjęcia są z obecnej chwili...U mnie już dawno szaro buro, a kolorowe liście morski wiatr wywiał pewnie do Szwecji...
Gruszka_na_w... 22:07, 09 paź 2018

Rumianka napisał(a)
Aż trudno uwierzyć, że te kolorowe zdjęcia są z obecnej chwili...U mnie już dawno szaro buro, a kolorowe liście morski wiatr wywiał pewnie do Szwecji...

Elisko, dzisiaj było 29 stopni, bez wiatru. Niebo bez chmur, więc w nocy zimnawo.
mrokasia 22:18, 09 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Elisko, dzisiaj było 29 stopni, bez wiatru. Niebo bez chmur, więc w nocy zimnawo.

Ile stopni???
tulucy 22:28, 09 paź 2018

Hmmm Haniu może czas na nowy termometr???
Gruszka_na_w... 22:58, 09 paź 2018

tulucy napisał(a)
Hmmm Haniu może czas na nowy termometr???

Tyle wskazywał termometr w samochodzie w południe.
Ten w oknie mam od zachodniej strony, w cieniu -na nim było powyżej 20 stopni.
Gruszka_na_w... 23:02, 09 paź 2018

mrokasia napisał(a)

Ile stopni???

Czuć różnicę temperatur między słońcem i cieniem. O tej porze roku szczególnie. W słońcu było upalnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies