Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:51, 16 paź 2015

Do góry
Jako odpowiedź podam artykuł, który napisałam dawno temu, z 5 lat, pt."Drzewa w ramach", popatrz na zdjęcia

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/98-drzewa-w-ramach

A swoją drogą smagliczka w kwiecie wieku wygląda zjawiskowo. Nie wiem czy zamieniać to cudo na coś innego
Ogrodowy song 17:40, 16 paź 2015

Do góry
frezja napisał(a)
teraz podpowiedzcie,czym obsadzić stronę przy płocie...o tu

ma być przytulnie w otoczeniu roślin...;co z drugą stroną??

Albo cis (zielony ekran) albo buk (bordowy ekran)

Ogrodowy song 17:35, 16 paź 2015

Do góry
frezja napisał(a)
czy donice ...coś w tym stylu to dobry pomysł?? ale raczej pójdę w drzewo...dobrze kombinuję?

Raczej drewniane. Te wyglądają obco, no chyba żebyś altanę przemalowała na szaro.
Ogrodowy song 17:34, 16 paź 2015

Do góry
frezja napisał(a)
Edytko...kiedy go sadzić?? i ile potrzebuje miejsca dla siebie?

Metr co najmniej ale jak posadzisz gęściej też da radę.
Ogrodowy song 17:33, 16 paź 2015

Do góry
frezja napisał(a)

Podpowie ktoś,jakie trawy posadzić pod płotem??

czy Variegatus ma specjalne wymagania?? co do gleby to wiem...a co do miejsca?? mam tam już różanecznik,iglaki i czy jeszcze jeden RH?
ma to być ...jak to Danusia mówi..miejsce do kontemplacji..otulone roślinkami..i takie też bardzo mi się marzy

dzisiaj wyszło słoneczko..aż chce się wyjść z domu po południu wrzucę fotki z przebiegu dalszych prac,przy okazji których musimy wyrównać krzywizny i nierówności terenu.

Variegartus będzie ok, znosi półcień i rozświetla zakątek. Będzie pasował.
Wykop dołek, daj mu żarcia w postaci kompostu albo przynajmniej ziemi kwiatowej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:30, 16 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

I takim, w warzywniku mamy poczekalnię

no...marzenie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:28, 16 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie padało tylko rano, potem cieplutko się zrobiło, aż rozbieraliśmy się z szalików i czapek. Bylinowo się zrobiło w moim otoczeniu

dobry fotograf z Ciebie...pięknie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:26, 16 paź 2015

Do góry
Jeśli nie miały zbyt sucho latem i podlewałaś je to z powodzeniem można przesadzać. Podlej po posadzeniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:21, 16 paź 2015

Do góry
Duży ogród i wielki warzywnik, 8 wielkich skrzyń, już jest rzodkiewka

Trzmielina - Euonymus 17:17, 16 paź 2015

Do góry
Wygląda świetnie. Z reguły w szkółce jest doskonale przywiązana do bambusa i to wystarczy. Sprawdź czy trzyma dobrze koronę. Pojedyncze gałązki pod śniegiem mogą się wyłamywać. Jak chcesz, możesz zawinąć białą włókniną w "cukierek" i związać, ale ja nie owijam swojej zupełnie. jak coś się wyłamie, to przytniesz, i tak trzeba przycinać.

Jakby było dużo śniegu (czapa) to strząsaj śnieg.
System automatycznego nawadniania 17:12, 16 paź 2015

Do góry
kszysiek20 napisał(a)
W takim razie lepiej poprawić wersję 1 zmniejszając zasięgi tam gdzie podlewa elewację i taras czy może 2 zwiększając zasięg i liczbę zraszaczy?

Powinno być tak podzielone na sekcje i tak rozmieszczone aby nie podlewało elewacji i aby trawnik został pokryty równomiernie. Zrób nowy projekt.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:07, 16 paź 2015

Do góry
Siatka właśnie jest sitem z dziurami a nie tkaniną Ja kładę dość płytko, bo jak jest za głęboko to kret będzie kopał nad siatką kopce. Pod trawnikiem z rolki jest 5 cm pod ziemią i moim zdaniem kładź na 5 cm. Wertykulacji pilnuj żeby nie było głębiej ustawione.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:47, 16 paź 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:45, 16 paź 2015

Do góry
Podzielę się jeszcze takim ujęciem

I takim, w warzywniku mamy poczekalnię

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:38, 16 paź 2015

Do góry
U mnie padało tylko rano, potem cieplutko się zrobiło, aż rozbieraliśmy się z szalików i czapek. Bylinowo się zrobiło w moim otoczeniu

Ogród inny niż wszystkie, ze stawem i własną plażą i... dużo bylin

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:25, 16 paź 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Danusiu, czy wg Ciebie dobrze będzie wyglądał żywopłot grabowy ze świerkami srebrnymi w tle? Czy widziałaś gdzieś na żywo podobne połączenie?
Planuję grabami zasłonić placyk z basenem, ale uświadomiłam sobie, że w "plecach" rosną świerki i coś mi "zgrzyta" w tym połączeniu

Za sine mi się wydaje. A gdzie ty masz świerki srebrne, jakoś nie namierzyłam?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:24, 16 paź 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

calkiem ładne sadzonki

ile czasu potrzeba na doprowadzanie takiej sadzonki do kształtu kulki ?

Mała kulka z takiej sadzonki jak mam teraz kupione - dwa lata.

I rok - po posadzeniu wiosną cięcie do połowy, w czerwcu pod koniec wyokrąglenie.

II rok, wyokrąglenie wiosną, drugie cięcie w czerwcu i mała kulka gotowa.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:21, 16 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnóstwo możliwości w zależności od stylu ogrodu

Niestety symetria u mnie nie wyjdzie, gdyż zaraz obok wejścia mam wjazd i tam jest tylko wąski pasek na rośliny. Wracając do mojego pytania - w jakiej odległości posadzić drzewa liściaste, które zaproponowałaś? Tam jest 70-80 od domu do początku rabaty i teraz jak je oddalić?

Wracając do pierwszego projektu - kierowałem się chęcią posiadania kul bukszpanowych. Myślałem o czymś takim (nie wiem czy mogę wkleić więc podaję bezpośrednio źródło http://www.annette-timmermann.de/gallery3/Portfolio/Gartenreportagen/Goessing/6I55J6 , te trójkątne świerki wsadziłem tak po prostu by przełamać kule. Podoba mi się taka różnorodność kolorów jak zaproponowałaś, ale zastanawiam się czy można zrobić coś jednorodnego (tu zielonego) co nie wiało by nudą jak napisałaś

Akurat wydaje mi się, że to miejsce było najlepsze dla bukszpanów, gdyż jest tam trochę cienia popołudniami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:53, 15 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja robię w doniczkach zwykłych z dziurami w dnie. Zakopię je w ziemi. A potem połączę w kompozycje.

To ja też tak zrobię
Dziękuję
System automatycznego nawadniania 21:16, 15 paź 2015

Do góry
Nie jest dobry, za mało zraszaczy. Nie dolewają, są martwe pola. Jak przyjdzie takie lato jak w tym roku, będzie suchy trawnik, a jak zwiększysz czasy to w jednym miejscu będzie zielono a w drugim sucho.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies