Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ptasi gaj 23:40, 11 wrz 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Matko Elu trawiszcza powalają i brzozy.
Nie wspomnę o rudych rydzach. Zawsze jak widzę tak duże ogrody z laskiem to zazdroszczę troszkę Pozdrowienia

Małgosiu witam

Powiem szczerze lubię się urobić, ale już tego jest za dużo. Mały ogród mniej roboty. Chciałabym dużo roślin kwitnących, ale jak to wszystko obrobić.
Trawy, hortensje najmniej pracy. Róże trzeba przycinac, pryskać i jeszcze tak jak w tym roku klapa różana.

U ciebie to jak w raju. Wszystko równiutko po przycinane. U mnie trochę rozgardiasz, ale trudno. Nie zameczek się.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:32, 11 wrz 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ela
tych grzybków to Ci zazdroszczę
ja niestety nie znam się i sama nie chodzę zbierać -bom ślepak -prędzej zadepczę niż zobaczę

brzozy Twoje piękne -pomimo ,że śmiecą

Trawiasta -jak co sezon zjawiskowa
Miłego wieczoru

Ja się też nie znam na grzybach wszystko sprawdzam maślak jedyny taki dla mnie charakterystyczny. EM się zna ale ich nie jadą na wszelki wypadek tylko pieczarki i maślaki.
Brzozy piękne, ale jak się jesień zbliża mam ich dosyć. Ostatnie wichury fakt mi popalić cała działka w liściach. Dmuchawa, grabie w obrocie prawie każdy dzien. Jak nie zbierzesz jeden dzień to za trzy wklepane w trawe.
Mam jeszcze jedna trawiasta tylko nie udana. Nawet focic nie mogę tylko z boku bo pewnie Gracillimus a miał być Siux dużo niższy zasłania mi całą kompozycje.
Na wiosnę czeka przeróbka.

Też życzę dobrej nocy
Ptasi gaj 21:04, 11 wrz 2020

Do góry
Ela
tych grzybków to Ci zazdroszczę
ja niestety nie znam się i sama nie chodzę zbierać -bom ślepak -prędzej zadepczę niż zobaczę

brzozy Twoje piękne -pomimo ,że śmiecą

Trawiasta -jak co sezon zjawiskowa
Miłego wieczoru

Ptasi gaj 20:48, 11 wrz 2020

Do góry
Matko Elu trawiszcza powalają i brzozy.
Nie wspomnę o rudych rydzach. Zawsze jak widzę tak duże ogrody z laskiem to zazdroszczę troszkę Pozdrowienia
Ogród z lustrem 15:11, 11 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No i przyjechały wielkie brzozy Betula utilis 'Doorenbos' - brzoza pożyteczna 'Doorenbos'

Czy te brzozy są szczepione?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:42, 11 wrz 2020

Do góry
Witam serdecznie po raz pierwszy, mam pytanie i proszę o poradę. Działka jest duża 2200 m2, na końcu działki jest ogromna lipa 80 letnia, okolice to: działki rolne oraz lasy sosnowe i sporo brzóz. Mamy wstępny plan ogrodu, w którym część południowa -zachodnia (na zdjęciu na prawo od lipy) ma stanowić taki "lasek". Wymiar lasku to ok 13x11 m - zaplanowano tutaj brzozy brodawkowate (są już posadzone 6 sztuk) i sosny pospolite, tył ogrodzenia jest obsadzony bluszczem hedera helix a przed ogrodzeniem są nasadzone forsycje pośrednie, w wielu miejscach jest też posadzony barwinek.
Jeśli chodzi o brzozy to nie mam wątpliwości ale z sosną już jest problem ponieważ naczytałam się na ogrodowisku same zniechęcające opinie i teraz nie wiem czy rezygnować z tych sosen czy szukać jakiegoś zamiennika liczę na Wasze porady. Zaplanowanych jest 15 brzóz i 15 sosen - plan był taki aby zasłonić sąsiadujące budynki gospodarcze. Co robić?

Ptasi gaj 09:04, 10 wrz 2020

Do góry
U mnie brzozy też już śmiecą. Z jednej strony, takie listki na trawniku uroczo wyglądają, ale u mnie w rabacie przy warzywniakowej i w ziołowniku już nieciekawie
Dyńki ozdobne ładniutkie, ja swoje w większości już zerwałam, bo jakieś wielkie porosły
Ogród w dolinie 18:00, 09 wrz 2020

Do góry
To jeszcze raz hortensje z innym światłem Śliczne są

Seslerie tak od czapy posadzone, zabezpieczone przed psem, bo ciągle po nich biegał, kapitalne rośliny moim zdaniem. Przez cały sezon podlałam chyba ze 2 razy przy okazji podlewania grujecznika.

Brzozy

I ich koleżanki zza płotu, zatopione w śnieguliczkach
Ptasi gaj 18:07, 08 wrz 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Elu bardzo ciekawe te dęby błotne, fajne listki mają. Kiedyś takie chciałam, ale gdzieś się naczytałam, że nic pod nimi nie chce rosnąc przez garbniki. Czy rzeczywiście tak jest?
Zagajnik brzozowy, już kiedyś do niego wzdychałam u Ciebie, ciekawe rzeczy piszesz o doorenbosach. Ja teraz drżę o moje, bo po tych deszczach woda moim stoi przy bryle, mąż porobił rowki odwadniające. W tym roku już nie mamy mocy przerobowych na urabianie pod nimi ziemi.
I ta hortensja z różowym rumieńcem... to vanila frise? Chodzi za mną
Trawy masz okazałe, chociaż popatrzę u Ciebie

Brzozów nic nie będzie to pijawki. Jak koniecznie chcesz i boisz sie, że od wody padną to załóż pionowa melioracje.
Trzeba kupić kawałek rury żółtej dziurkowanej melioracyjnej o przekroju 10 cm.
Wykopać obok brzóz dołki na gl 50 cm i włożyć rurę równo z ziemią nadmiar wody spłynie do rury i powoli będzie wysychal. Jeżeli będzie susza możesz wlać wody do rury możesz zrobić kilka punktów w ten sposób.
Będzie przy okazji korzeń dotleniony.
Jak nawieziesz ziemi nawet ok 15 czy więcej centymetrów to korzenie brzozy mają tendencję podnoszenia się do poziomu ziemi. Swoje korzenie siatka korzeni prawie na wierzchu.

Hortensja tak to wanilla Freud.
Nie bój się dębów. Mam błotne 1,5 m posadzone od hortensji. I wszystko dobrze rośnie. Przecież nie będziesz roślin sądziła przy pniu deba blotnego.
Zazwyczaj rośliny marnie rosną pod drzewami, ale dąb błotny jest wąski jaka korona taki korzeń tak przynajmniej się uczyłam.

Patrz patrz to prawie 7 latki oprócz Memory 3 lata.

Znowu dzisiaj kupiłam jakiś obłęd mnie trzyma.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:38, 07 wrz 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Moja New Dawn kwiatła tylko raz, w czerwcu a teraz nic zero pąków. Wstawię u siebie to zobacz czy na pewno ona. Kupilam w markecie w castoramie 2 lata temu i szału nie ma, wkurza mnie. Na etykiecie pisało New Dawn. Rośnie sobie na pergoli, ma niezłą miejscówkę i kaprysi, nie podoba jej się tam (chyba).
Gaurę różową kupiłam w ogrodniczym, to zimuje? W ub.r. widziałąm w Warszawie klomby tym obsadzone i bardzo mi się podobały. Biała też ładna. W Albamarze też kupuję, jedną rabatę mam obsadzoną ich roślinami.

Mnie zawsze ktoś uświadamiał że biała jest bardzo ładna to prawda. Jak zobaczyłam właśnie na skwerach w Wawie gaurę różową tylko się pokazała od razu zamówiłam. U mnie biała przeżywa zimę, chociaż ta zima byle jaka. Jak mówią o mrozach przykrywam ją liśćmi z brzozy, klonu i nakrywam stroiszem ze świerka lub sosny. Mam bardzo dużo siewek w przyszłym roku muszę rozsadzić po kątach mojego ogrodu.
Gaura musi być posadzona na podwyższeniu aby nie miała zastoju wody w zimie musi woda odpływać bo to jest główna przyczyna że korzenie z nadmiaru wody gniją.

To klomb warszawski zeszłego roku

Ptasi gaj 22:31, 07 wrz 2020

Do góry
Anusia napisał(a)
Pierwsze licie na trawniku i już zrobiło się jesiennie.
Piękne dęby błotne. Szkoda,że one będą takie wysokie. Na niewielkie areały takie jak u mnie brak miejsca. Mam dwa dorembosy i czekam kiedy stężeją. Moja namiastka lasu

Jeżeli chodzi o derembosy one bardzo powoli tężeją teżeją. Masz porównanie na focie które przytoczyła Mirella z mojego zagajnika brzozowego te dwie brzozy pieńki białe to derembosy. Razem wszystkie były sadzone 13 lat temu.
One nie są ani wysokie ani grubaśne.

Anusia śmiało możesz posadzić dęby błotne one są smukłe. Moje posadzone co 2 metry one mają zaledwie 1,5 metra szerokości jak są dorosłe. Mogą urosnąć do 15 m wysokości. Możesz je przycinać przecież nie muszą wysoko wyrastać.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:46, 07 wrz 2020

Do góry
Jagodaa napisał(a)
U Ani czytałam, że daje radę w cieniu i miałam go na względzie w inne miejsce. Może faktycznie było y z nim fajnie w tej ciemnej dziurze . Tylko, czy brzozy desa się nadal fajnie eksponować? On wolno rośnie, to w sumie można spróbować, nie będzie od razu białej połaci . Muszę popytac jeszcze o niego i zebrać praktycznie informacje.

Mój się kładzie na słonecznym stanowisku jak coś. W cieniu tym bardziej może leżeć
Moja "przyziemna" :) pasja 21:40, 07 wrz 2020

Do góry
U Ani czytałam, że daje radę w cieniu i miałam go na względzie w inne miejsce. Może faktycznie było y z nim fajnie w tej ciemnej dziurze . Tylko, czy brzozy desa się nadal fajnie eksponować? On wolno rośnie, to w sumie można spróbować, nie będzie od razu białej połaci . Muszę popytac jeszcze o niego i zebrać praktycznie informacje.
Ptasi gaj 20:52, 07 wrz 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Elu dzięki za instrukcję co do wrzosów, na drugi rok może mi się uda.Teraz mam 2 kilkuletnie w różnych miejscach,jeden w ziemi, jeden w donicy.Nie wiem jakim cudem rosną. Brzozy ładnie wyglądają. Mirella ma rację świetne ujęcie.
A ta róża co tak zwisa na tle świerku, jasno-różowa, taka delikatna, co to za róża?

Róża to "New dawn" - miały mnóstwo pączków w tym roku czekałam aż będzie kwitła tymi wsyzstkimi pąkami aż przyszły deszcze i zaczęły pąki gnić.
Teraz też ma pąki ale już nie tak obfite.

Gosia to "gaura" różowa, gdzieś na fotkach jest też biała.
Kupiłam ją przez internet w Albamarze bardzo ładne sadzonki przyszły tam jest 5 krzaczków bardzo się rozrosły. Te bordowe przyrosty to kwiatki, ale czy jeszcze zdąży to wszystko zakwitnąć to wszystko zależy od pogody.

W sobotę znowu zamówiłam w Albamarze kilka roślin bo mają, a teraz już są ładnie zbudowane więc warto kupować, gilenie i z astrowatych.

Ptasi gaj 20:20, 07 wrz 2020

Do góry
Elu dzięki za instrukcję co do wrzosów, na drugi rok może mi się uda.Teraz mam 2 kilkuletnie w różnych miejscach,jeden w ziemi, jeden w donicy.Nie wiem jakim cudem rosną. Brzozy ładnie wyglądają. Mirella ma rację świetne ujęcie.
A ta róża co tak zwisa na tle świerku, jasno-różowa, taka delikatna, co to za róża?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:09, 07 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ja też nikt do oczka nie wchodzi tylko ja. Znowu mi wichura tyle liści mawiała i wszystkie zatrzymują się przy brzegu przez kamienie nie mogę ich wybrać. Miałam to zrobić wczoraj ale chmura na horyzoncie mnie wstrzymała, że nowy nawieje.

Muszę przykryć siatka.
Może te brzozy ładne, ale jesienią nie do zniesienia.

Jak masz siatkę to zastosuj...brzozy są jak chwasty, cóż lubimy te drzewa

Heh to jesteśmy wodziary... to jeszcze Mała Mi siedzi w oczku tak jak My

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:50, 07 wrz 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Ja sobie przywiozłam korzonki, a co... same się prosiły weź mnie
Rybki zawsze cieszą, a koi to już jak dzieci są

Jak już założę wodery i wejdę do wody to czyszczę wszytko Elu

Ja też nikt do oczka nie wchodzi tylko ja. Znowu mi wichura tyle liści mawiała i wszystkie zatrzymują się przy brzegu przez kamienie nie mogę ich wybrać. Miałam to zrobić wczoraj ale chmura na horyzoncie mnie wstrzymała, że nowy nawieje.

Muszę przykryć siatka.
Może te brzozy ładne, ale jesienią nie do zniesienia.
W piaskownicy 08:49, 07 wrz 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Przejrzałam cały wątek. Co tu dużo pisać - piękny ogród w pięknym miejscu. Bardzo mi się u Ciebie podoba. Widząc taką przestrzeń i takie ogrody zastanawiam się gdzie ja z moim ogródkiem i co ja mam pokazać.

Wstawiaj zdjęcia na bieżąco, zostawiaj wpisy na innych wątkach - ludzie do Ciebie trafią

Ja będę na bieżąco

Mirela serdecznie dziękuję za ogrom pochwał i tyle ciepłych słów. Bardzo mi miło.
Wjazd faktycznie jest oryginalny, bo na O. nie spotkałam, chociaż w sumie to nic niezwykłego, nasze polskie brzozy.
Tak nam się udało, że działkę wyszukaliśmy przy lesie, łącznie z drogą ma 3500m2 i na całej granicy mamy młody zagajnik brzozowy, a dalej są sosny. Brzozy są piękne o każdej porze roku, wiosną pierwsze listki - to wiadomo, latem zieleń i białe pnie, wspaniałe tło, jesienią kolor no i zimą też im nic nie brakuje, jak takie smukłe białe pnie stoją. Tylko te śmiecące wszędzie "gwiazdki" ....
W temacie maty, to u mnie w ogrodzie też jej nie ma, oprócz kamyczków przy lawendzie oraz rabat wysypanych kamykiem, w których nie ma roślin. Przy lawendzie miałam w tym roku ochotę posadzić tulipany, ale musiałabym zrezygnować z maty, a ona sprawdza się tu, do tego byłby kłopot z wiosennym cięciem lawendy, przy kwitnących tulipanach.
Linie rabat i trawnika sami projektowaliśmy, jak większość na początku sadziliśmy gdzie bądź, ale jak już zabraliśmy się za ogród na poważnie, udało się to jakoś poprzesadzać lub wykorzystać i ostatecznie wyszło fajnie. Ścieżki z podkładów, obrzeża z granitów, wszystko robił mój mąż samodzielnie, sam też założył nawadnianie na trawnikach. Rabat nie mamy podlewanych automatycznie.
W przyszłości muszę pomyśleć o innym układzie nasadzeń na rabacie bylinowej, część roślin rozrosła się, niektóre za blisko posadzone i zabierają sobie przestrzeń.
W tym roku czeka mnie jeszcze sadzenie tulipanów, zamówiłam tulipany w kolorach w dużych ilościach, tylko kilka odmianowych. Z doświadczenia obserwuję, że jak wcześniej kupowałam odmianowe, strzępiaste, papuzie to ich żywotność była słaba. Więc jeśli zwykłe wyrodzą się po kilku latach, to nie będę przynajmniej żałować, że przepłaciłam.
No i jeszcze róże muszę domówić.

Mirella bardzo zmotywowałaś mnie i chciałabym obiecać, że będę wstawiać więcej zdjęć i na bieżąco. Ja jednak ogród wolę w realu, a nie wirtualnie na ogrodowisku. Zwyczajnie nie starcza mi czasu na godzenie jednego z drugim. Mąż pracuje w tygodniu w delegacji poza domem, codzienne obowiązki w tygodniu pokonuje sama. Mam dwie córki, młodsza chodzi do podstawówki, a popołudniowo do szkoły muzycznej. Mieszkamy poza miastem, a dojazdy do pracy i do szkoły zabierają nam sporo czasu. Więc jak już ogarnę prace ogródkowe, to nie starcza mi zapału do robienia zdjęć. Nie narzekam, tak tylko się tłumaczę. Sama wiesz, że nie ma ogrodów bezobsługowych, samo nic nie chce się robić, a praca jest prawie przez cały rok z większą lub mniejszą intensywnością.

Uściski dla Ciebie

Moja "przyziemna" :) pasja 14:25, 06 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu, trochę mnie przeraziłaś perspektywą gołej rabaty pod brzozami. Sama ostatnio się zdziwiłam, że nad ziemią widać korzenie grubości ich pnia. Coś tam musi rosnąć i będę próbować. Po tej opinii i wczorajszych pracach na tej rabacie pomyślałam, że teraz mnie nie dziwi dlaczego w niektórych holenderskich realizacjach ogrodów spotyka się brzozy w żwirze, ma to swoje uzasadnienie .

Gracki jednak obstawiam, że mają za ciemno, bo w tym roku na brak wody nie mogą absolutnie narzekać. Przesadzę je wiosną w słoneczne miejsce i zobaczymy. Tylko co zamiast nich? na szczycie małej skarpy rośnie tam cis i gdy usunę gracki, skarpa się odsłoni :/.
+Energy House nowoczesny i jego ogród 13:51, 06 wrz 2020

Do góry
Zrobiliśmy już ogrodzenie i tarasy, trzeba bylo nawieźć ziemi. Czekamy aż trochę usiądzie. Od strony sąsiada dopiero teraz możemy posadzić cis i te brzozy.
Wyczynem jest ukrycie części warzywnej bo chcemy coś ekologicznego własnego mieć. Jedynym pomysłem, jest posadzenie znów jakiegoś żywopłotu lub wysokie trawy-Miskanty.
Jak macie rozwiązane miejsce na grill? Bo planujemy paleniskowy, który bedzie stał tam cały rok - bo niemamy miejsca by gdzieś go chować.
A teraz tak to wygląda domek (stare zdjęcia). Wokół niego płaska wyplantowana ziemia.

Pod te cisy pójdzie agrowłóknina i kora. A co dać pod te brzozy? Generalnie wolałbym dać też korę by nie kosić tam trawy, ale tak szeroko na ok 3m korę to trochę głupio będzie chyba wyglądać? Jak tam zrobić a może coś posadzić by zarosło?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies