Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:51, 09 paź 2015

Do góry
Ta niby perełka dała mi nieźle w kość, co roku gubiła w sposób naprawdę masakryczny środkowe przyrosty, prawie nic nie zostawało, tak kilka lat, aż nie wytrzymałam i dałam jej kosza czyli do kosza. Stał taki "golec" na środku trawnika
Problemy z tujami 11:50, 09 paź 2015

Do góry
Ja bym poczekała i jeszcze poskubała, dowiązała je tak jakoś w sposób niewidoczny, w środku żeby zasłonić. A jak się nie da zamaskować, to czekać i dbac jak o siebie
Tulipanowiec - Liriodendron 11:46, 09 paź 2015

Do góry
Może pomyślał, że malutkie są narażone jesienią na przemarzanie, ale ja zwykle sadzę duże i pora nie ma znaczenia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:15, 09 paź 2015

Do góry
Dziękuję najmocniej, jak umiem.

Problem ze stojącą wodą w ogrodzie 11:12, 09 paź 2015

Do góry
W dołku po roślinie wywierć dziury, zobacz czy przewiercisz się do warstwy przepuszczalnej, być może wtedy woda zejdzie w piasek, jeśli jest. Pzrekonasz się także czy jest źródło.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:11, 09 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To 'Sibirica" - lider w wybarwianiu na "magenta"

Mam 3 te derenie,ale oczywiście,ze nie są tak pięknie wybarwione jak Twoje ,Danusiu Ty masz jakaś magię, bo jak to wytłumaczyć,ze wszystko masz Naj ?

Cyklamen na stylowym stoliczku prezentuje się cudownie.

Dziś obchodzę pierwszą rocznicę oficjalnego przebywania na Twoim ,Danusiu, Forum i pragnę Ci podziękować za stworzenie tego fantastycznego miejsca ,pełnego wiedzy .

Dzięki niemu,mimo ,że powolutku ale jednak się uczę
Dzięki niemu wiele osób bezinteresownie służy swoim doświadczeniem i spieszy z pomocą takim laikom jak ja .
Jednak nie byłoby to możliwe gdyby nie Ty Danusiu . Jesteś Wielka.
Dziękuję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:40, 09 paź 2015

Do góry
Kormorany nie komary

Pszczółko, wiem... warte grzechu
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 09:00, 09 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie sadzić tu serbów, za wąsko i za ciemno będzie w oknach.

Dziękuję Danusiu czyli rozwiała się moja wątpliwość szukam dalej
Obwódki z bukszpanu 08:56, 09 paź 2015

Do góry
Jak pomóc? Prawidłowo pielęgnować, podlewać nawozić florowitem w sezonie. Zapewne są zagłodzone i cierpią z powodu suszy, To rośliny zimozielone, na zimę potrzebują wody, bo potem transpirują - zimą też.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow
Sosna - Pinus 08:54, 09 paź 2015

Do góry
Jak przesadzić drzewo więcj nie da się już dodać, napisałam cały artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:43, 09 paź 2015

Do góry
alis napisał(a)
Napiszę tutaj, bo do tego wątku większość zagląda. Potrzebuję pomocy w zagospodarowaniu części tej rabaty:

W ogóle nie mam pomysłu jakie rośliny dać do towarzystwa temu cyprysikowi mutkajskiemu, żeby nie zagłuszyć jego uroku. Zrobiłam wizualizację w GardenPuzzle, ale jakoś średnio jestem zadowolona. Mam wrażenie ze za duzo tam wszystkiego i tak jakoś pstrokato. Cały wieczór siedzę nad tym kawałkiem ziemi, bardzo proszę o wszelkie opinie, sugestie, uwagi i pomoc. To jest miejsce od frontu domu i zależy mi na dobrym efekcie. Tutaj w tej wizualizacji wkleiłam fotkę klonu, mam kupioną śliwę pisardi i chciałabym aby tutaj gdzieś znalazła swoje miejsce, no i hortensje, w których zakochalam się. Tę jodłę koreańską posadzoną bez głowy przesadzę w inną część tej długiej rabaty.

Żeby nie zagłuszyć uroku (moim zdaniem wątpliwego uroku, bo go miałam w dwóch ogrodach) cyprysika nutkajskiego, to on tam w ogóle nie powinien być. To co zrobiłaś jest o niebo lepsze niż ten cały cyprysik. Przesadź go jako soliter na trawnik, a tam zrób to, co zaplanowałaś.

Jednak wiem, że nie będziesz z cyprysika zadowolona po latach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:36, 09 paź 2015

Do góry
atena13 napisał(a)

no tak a o zdjęciu zapomniałam

Przede wszystkim trzmieliny należy ustawić do pionu. Zawijasek nie pasuje tutaj, wygląd śmiesznie
Cis niepotrzebny w środku. Kulka podwójna moim zdaniem powinna się zamienić na miejsca z tą drugą, a ta druga powinna być niższa, w połowie tych podwójnych kulek

Biały żwirek nadaje się wyłącznie do akwarium, nie do ogrodu, bije po oczach i wygląda sztucznie. Chyba że one jest beżowy, to ok

Jeszcze dodam, że ta rabatka mogłaby byc nieco wypukła, podniesiona chociaż 20 cm na środku. Lekko nie garbowato.

Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 08:17, 09 paź 2015

Do góry
Toszka dobrze radzi. Obejrzyj stronę Gardenarium. Tam jest mnóstwo projektów i realizacji. Wybierz styl, bo my tu nie wiemy, co Ci się podoba. Jedynie mogę Ci doradzić, żebyś nie kupowała roślin po jednej. Ja tak robiłam kiedyś i został z tego świerk Białobok jedynie. Masz działkę 1000 m, to taka w sam raz. Jesteś w stanie taki ogród trzymać w ryzach i będzie pięknie. Najpierw zdecyduj się na żywopłoty i piętra górne, a potem następne. Toszka to ujęła najlepiej. Poczytaj o roślinach na poszczególne stanowiska, zima jest długa i na pewno żelazną listę roślin na wiosnę będziesz miała w głowie .
Latarenki, lampiony i ... 08:11, 09 paź 2015

Do góry
kwiatuszek napisał(a)
ja mam coś w tym stylu, pięknie wyglądają wieczorem

Są za blisko rozmieszczone i prawie leżą na pniu brzozy. Rozsuń je i włóż między rośliny.
Jak zmienić tytuł wątku? 08:10, 09 paź 2015

Do góry
Zmień w profilu swój podpis.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:02, 09 paź 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
Danusiu ja też się ośmielę zadać pytanie, sadziłabyś żywopłot z serbów kiedy od budynku domu do granicy działki jest 4m a z tego 1m zabiera opaska z kostki?!

Ale mam intuciję Zawitałam zanim przeczytałam ten post, los mnie pokierował na Twój wątek. już podpowiedziałam, nie sadzić, za wąsko jest.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:59, 09 paź 2015

Do góry
Podkrzesaj pnie ładnie od dołu, wyrzeźb im te pnie - to prosty sposób na podniesienie koron i zrobienie miejsca.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:58, 09 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Liście piwonii akurat moje - pięknie się przebarwiają na pomarańczowo, nie obcinam.
Liście irysów potrafią być brzydkie, zagrzybione, można obciąć na 10 cm od ziemi. W Anglii tak właśnie były zrobione we wrześniu

Bardzo dziekuje za odpowiedz .
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 07:58, 09 paź 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
ale sen z powiek spędza mi pytanie sadzić serby wzdłuż siatki czy nie sadzić tu serbów?!
tz na razie chce przygotować kształt rabaty i przkopać na zimę:

i zrezygnować z rabatki przy kostce (to jest strona północna)

Nie sadzić tu serbów, za wąsko i za ciemno będzie w oknach.
I znowu od początku... 07:56, 09 paź 2015

Do góry
eluniak napisał(a)

Poprawiony narazi częściowy projekt :

1. Hortensje ( białe ) nad odmiana myślę jeszcze
2. Trawa hakonechloa
3. Kule z bukszpanu
4. Hosty posadzę pod czereśnie a żurawki purpurowe oddam dla mamy
5. Oczko wodne białe lilie
6. Czereśnia zostaje niestety nie wygrałam z M ale będę ja cięła w kulę

Na razie tylko tyle ale wymyśliłam nad resztą intensywnie pracuje.

Trzeba wyrzucić oczko wodne, nie pasuje na tej rabacie. Wygląda co najmniej dziwnie, przytłacza, jaki sens oczka na skarpie???

Linia zewnętrzna murku jest falista i roślinność powinna gobelinem wylewać się z tej rabaty, trzy kulki posadzone niezbyt trafnie nie załatwią sprawy, tutaj trzeba dużo roślin małych, również zwisających ale posadzonych wachlarzem.

Roślinność dopasuj do charaktery tego terenu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies