Ta niby perełka dała mi nieźle w kość, co roku gubiła w sposób naprawdę masakryczny środkowe przyrosty, prawie nic nie zostawało, tak kilka lat, aż nie wytrzymałam i dałam jej kosza czyli do kosza. Stał taki "golec" na środku trawnika
Ja bym poczekała i jeszcze poskubała, dowiązała je tak jakoś w sposób niewidoczny, w środku żeby zasłonić. A jak się nie da zamaskować, to czekać i dbac jak o siebie
W dołku po roślinie wywierć dziury, zobacz czy przewiercisz się do warstwy przepuszczalnej, być może wtedy woda zejdzie w piasek, jeśli jest. Pzrekonasz się także czy jest źródło.
Mam 3 te derenie,ale oczywiście,ze nie są tak pięknie wybarwione jak Twoje ,Danusiu Ty masz jakaś magię, bo jak to wytłumaczyć,ze wszystko masz Naj ?
Cyklamen na stylowym stoliczku prezentuje się cudownie.
Dziś obchodzę pierwszą rocznicę oficjalnego przebywania na Twoim ,Danusiu, Forum i pragnę Ci podziękować za stworzenie tego fantastycznego miejsca ,pełnego wiedzy .
Dzięki niemu,mimo ,że powolutku ale jednak się uczę
Dzięki niemu wiele osób bezinteresownie służy swoim doświadczeniem i spieszy z pomocą takim laikom jak ja .
Jednak nie byłoby to możliwe gdyby nie Ty Danusiu . Jesteś Wielka. Dziękuję.
Jak pomóc? Prawidłowo pielęgnować, podlewać nawozić florowitem w sezonie. Zapewne są zagłodzone i cierpią z powodu suszy, To rośliny zimozielone, na zimę potrzebują wody, bo potem transpirują - zimą też.
Żeby nie zagłuszyć uroku (moim zdaniem wątpliwego uroku, bo go miałam w dwóch ogrodach) cyprysika nutkajskiego, to on tam w ogóle nie powinien być. To co zrobiłaś jest o niebo lepsze niż ten cały cyprysik. Przesadź go jako soliter na trawnik, a tam zrób to, co zaplanowałaś.
Jednak wiem, że nie będziesz z cyprysika zadowolona po latach.
Przede wszystkim trzmieliny należy ustawić do pionu. Zawijasek nie pasuje tutaj, wygląd śmiesznie
Cis niepotrzebny w środku. Kulka podwójna moim zdaniem powinna się zamienić na miejsca z tą drugą, a ta druga powinna być niższa, w połowie tych podwójnych kulek
Biały żwirek nadaje się wyłącznie do akwarium, nie do ogrodu, bije po oczach i wygląda sztucznie. Chyba że one jest beżowy, to ok
Jeszcze dodam, że ta rabatka mogłaby byc nieco wypukła, podniesiona chociaż 20 cm na środku. Lekko nie garbowato.
Toszka dobrze radzi. Obejrzyj stronę Gardenarium. Tam jest mnóstwo projektów i realizacji. Wybierz styl, bo my tu nie wiemy, co Ci się podoba. Jedynie mogę Ci doradzić, żebyś nie kupowała roślin po jednej. Ja tak robiłam kiedyś i został z tego świerk Białobok jedynie. Masz działkę 1000 m, to taka w sam raz. Jesteś w stanie taki ogród trzymać w ryzach i będzie pięknie. Najpierw zdecyduj się na żywopłoty i piętra górne, a potem następne. Toszka to ujęła najlepiej. Poczytaj o roślinach na poszczególne stanowiska, zima jest długa i na pewno żelazną listę roślin na wiosnę będziesz miała w głowie .
Trzeba wyrzucić oczko wodne, nie pasuje na tej rabacie. Wygląda co najmniej dziwnie, przytłacza, jaki sens oczka na skarpie???
Linia zewnętrzna murku jest falista i roślinność powinna gobelinem wylewać się z tej rabaty, trzy kulki posadzone niezbyt trafnie nie załatwią sprawy, tutaj trzeba dużo roślin małych, również zwisających ale posadzonych wachlarzem.