Znalazłam tulipanowcom i nowe miejsce - w rogu działki do ogrodzenia 3-4 m z każdej strony ale... biegnie tam odprowadzenie deszczówki niedaleko - jakiś metr od miejsca i teraz pytanie jak korzeń tego drzewa? Będą problemy? Drugi kandydat w to miejsce to platan klonolistny.
Danusiu, a czy chciałabyś i dałabyś radę odpisać na 8 milionów postów?
Ja podglądam, analizuję, podziwiam Kolejna nabijająca odsłony Ale jakoś głupio mi głowę zawracać bez większej potrzeby
Żeby był naprawdę efekt to trzeba posadzić ich co najmniej 15, najlepiej w szpalerze i dać do niej ciemnoniebieskie ostróżki i szałwię omszoną albo lawendę Hidcote i do tego miskanty Variegatus. Będzie bosko bym powiedziała.
Jeden albo dwa, żadna różnica, ale 10 to już dobrze.
Ta niby perełka dała mi nieźle w kość, co roku gubiła w sposób naprawdę masakryczny środkowe przyrosty, prawie nic nie zostawało, tak kilka lat, aż nie wytrzymałam i dałam jej kosza czyli do kosza. Stał taki "golec" na środku trawnika
Ja bym poczekała i jeszcze poskubała, dowiązała je tak jakoś w sposób niewidoczny, w środku żeby zasłonić. A jak się nie da zamaskować, to czekać i dbac jak o siebie
W dołku po roślinie wywierć dziury, zobacz czy przewiercisz się do warstwy przepuszczalnej, być może wtedy woda zejdzie w piasek, jeśli jest. Pzrekonasz się także czy jest źródło.
Mam 3 te derenie,ale oczywiście,ze nie są tak pięknie wybarwione jak Twoje ,Danusiu Ty masz jakaś magię, bo jak to wytłumaczyć,ze wszystko masz Naj ?
Cyklamen na stylowym stoliczku prezentuje się cudownie.
Dziś obchodzę pierwszą rocznicę oficjalnego przebywania na Twoim ,Danusiu, Forum i pragnę Ci podziękować za stworzenie tego fantastycznego miejsca ,pełnego wiedzy .
Dzięki niemu,mimo ,że powolutku ale jednak się uczę
Dzięki niemu wiele osób bezinteresownie służy swoim doświadczeniem i spieszy z pomocą takim laikom jak ja .
Jednak nie byłoby to możliwe gdyby nie Ty Danusiu . Jesteś Wielka. Dziękuję.
Jak pomóc? Prawidłowo pielęgnować, podlewać nawozić florowitem w sezonie. Zapewne są zagłodzone i cierpią z powodu suszy, To rośliny zimozielone, na zimę potrzebują wody, bo potem transpirują - zimą też.
Żeby nie zagłuszyć uroku (moim zdaniem wątpliwego uroku, bo go miałam w dwóch ogrodach) cyprysika nutkajskiego, to on tam w ogóle nie powinien być. To co zrobiłaś jest o niebo lepsze niż ten cały cyprysik. Przesadź go jako soliter na trawnik, a tam zrób to, co zaplanowałaś.
Jednak wiem, że nie będziesz z cyprysika zadowolona po latach.
Przede wszystkim trzmieliny należy ustawić do pionu. Zawijasek nie pasuje tutaj, wygląd śmiesznie
Cis niepotrzebny w środku. Kulka podwójna moim zdaniem powinna się zamienić na miejsca z tą drugą, a ta druga powinna być niższa, w połowie tych podwójnych kulek
Biały żwirek nadaje się wyłącznie do akwarium, nie do ogrodu, bije po oczach i wygląda sztucznie. Chyba że one jest beżowy, to ok
Jeszcze dodam, że ta rabatka mogłaby byc nieco wypukła, podniesiona chociaż 20 cm na środku. Lekko nie garbowato.