Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:57, 05 paź 2015

Do góry
Nie trzęś portkami i nie biadol, i tak jak pisze powyżej marbrz przestań zaglądać. Nasiona potrzebują trochę czasu, niektóre 3 tygodnie. Trawa z dnia na dzień po cieplejszym czasie wyskoczy znienacka i będzie po kłopocie
Ogród Renaty 18:11, 05 paź 2015

Do góry
Roszponka napisał(a)
Mam chwilę czasu, więc wystawie zdjęcia mojego ogniska, wokół którego cały czas coś dosadzam.

Jak dla mnie kule się gryzą z murkami i kamieniami. Bardziej pasują wrzosowiska, trawy i kolorowe krzewy typu dereń Sibirica, karłowe berberysy, rozplenice i turzyce. Kule nie do takiego stylu, to chyba jednak nie ta bajka

Karłowe iglaki na pniu, bonsai/niwaki, ale nie kule wszędzie. W takim stylu nie można zapchać wszystkiego wolnego miejsca kulami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:09, 05 paź 2015

Do góry
Można dzielić spokojnie, tylko podlej przed dzieleniem i po dzieleniu, Jest susza spora i pył w glebie zamiast gleby. Podlewanie konieczne.
Nowy trawnik - filc i inne problemy po założeniu 17:41, 05 paź 2015

Do góry
leon79 napisał(a)
Witam.
Mam problem z młodym trawnikiem ( wysiewany 4 tyg temu). Trawa uniwersalna (Biopon) składająca się głównie z życicy trwałej i kostrzewy czerwonej. Po trzecim koszeniu kostrzewa (tylko) zaczyna żółknąć. Pojawiają się na niej też takie małe kropki brązowawe. Nóż kosiarki został naostrzony. W czym może być problem? Z góry dziękuję za odp.
Donice na zimnym i ciemnym tarasie 17:32, 05 paź 2015

Do góry
Brzozy były ok, tylko pewnie pielęgnacja zaszwankowała, Powinny wyglądać zjawiskowo. One nie mają "przetrwać" tylko musisz o nie dbać, podlewać itd. Skoro nie "przetrwały" to żadna roślina nie przeżyje.

Przemyśl co robiłeś źle i zweryfikuj swoją pracę nad tym, żeby rośliny miały dobrze.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:48, 05 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przydałoby się jeszcze posadzić jakieś zimozielone, najlepiej coś żółtego - może trzmielinę? Będzie i ładnie i zgrabnie oraz ozdobnie cały rok. I to zielone pokołtunione nie będzie tak straszyć. Cebulowe łączymy z innymi roślinami, aby maskowały zasychające liście po przekwitnięciu.

Danusiu jak mi miło, że do mnie zajrzałaś
Aż mi serce szybciej zabiło hi hi.
Bardzo dziękuję za podpowiedź.Ciągle nie mogłam się zdecydować jakie roślinki byłyby tam najlepsze.Wcześniejsze wrzosy posadziłam do gruntu i teraz te rozczochrane szafirki straszą.

Rozumiem ,że trzmielinę dać po całości?
W jakich odstępach od siebie ją posadzić??

Obwódki z bukszpanu 08:14, 05 paź 2015

Do góry
Fajne są takie rzeźby - jak w ogrodach angielskich Dalej prowadź podobnie, będzie kontynuacja stylu.
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 08:01, 05 paź 2015

Do góry
Jak zrobić podpis

https://www.ogrodowisko.pl/watek/351-drobne-zmiany-zagniezdzone-cytaty-i-linkowanie-swoich-watkow-w-podpisie
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:52, 04 paź 2015

Do góry
No to na bank nie będzie kwitła. Ja wywaliłam już dawno a sadzę tylko jako rośliny sezonowe, czasami, w tym roku nie miałam ich. Dopiero jesienią na balkonie posadziłam.

Żurawka - Heuchera 20:50, 04 paź 2015

Do góry
Lepiej do gruntu.
Problemy z tujami 20:47, 04 paź 2015

Do góry
MagdalenaE napisał(a)
I wystarczy? Zmartwiło mnie to, że tak zaczęło się dziać zaraz po posadzeniu a nie wiedziałam czy świeżo posadzone tuje od razu można z tego oczyścić. W dodatku na trawniku rośnie nam sporo dziwnych grzybów i zastanawiałam się przez chwilę, czy to nie ma jakiegoś związku.

Związek może mieć to, że:

- tuje mogą mieć za słabe korzenie albo były przetrzymane zbyt długp w transporcie (czy są z dużego marketu??)
- za mokro na rabacie
- za sucho na rabacie (za mało podlewasz)
- brązowieją w sposób naturalny

dopasuj powód. Te grzyby, o których mówisz, nie mają dla tui żadnego znaczenia i wpływu. Raczej brak pielęgnacji lub naturalne brązowienie jesienią.

Grzyby mogą mieć wpływ na trawnik.
Problemy z tujami 19:37, 04 paź 2015

Do góry
Poczyścić. Podlewać, bo to rośliny zimozielone. Wyściółkować korą sosnową przekompostowaną.
Ogrodowy song 19:35, 04 paź 2015

Do góry
Rabatę bylinową proponuję "pionowo" po obu stronach warzywnika,l może skrzynie mniejsze bo to przecież w skali nie jest i one wielkie zbyt są te co narysowałam. Chodziło mi o zmianę aranżacji warzywnika.

Po bokach rabaty.
Ogrodowy song 19:32, 04 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rabaty kwiatowe może pod bukiem od strony domu, albo obok warzywnika.

właśnie przed warzywnikiem jest już spora rabata bylinowa..zaznaczyłam na planie jako "rabata" zamiast dopisać "bylinowa"..;

jak pogoda pozwoli w przyszłym tygodniu zaczynamy z kostką...będzie podobna do tej,którą mam na obrzeżach rabat bocznych..;
Ogrodowy song 19:17, 04 paź 2015

Do góry
Daj czarny żwirek albo zrób kostkę, też o tym pomyślałam. Białego nie "trawię" niestety.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:15, 04 paź 2015

Do góry
Hortensje bukietowe to bardzo wdzięczne rośliny, ty masz niestety hortensję ogrodową. Wszystko o niej, jak sadzić, jak uprawiać masz tutaj. Nie biadol, że trudna, po prostu wymarza i nie kwitnie, ale nic jej nie będzie, przeżyje. Zadbaj o zaprawienie dołka podczas sadzenia, to najważniejsze (pH, żyzność) i podlewaj systematycznie, bo nie lubi suszy i strasznego słońca, woli półcień.

A ja się boisz to oddaj, ktoś będzie zadowolony a ty kup hortensję bukietową, będzie kwitła co roku.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja
Ogrodowy song 19:08, 04 paź 2015

Do góry
Oddziel żywopłotami do środka część warzywną żywopłotem ze strzyżonego buka (bordowy) na przejściu dodaj drzewa podkreślające przejście, wielkie na wysokich pniach znaczy się

Warzywniki symetryczne w skrzyniach a na środku pienne coś albo waza z kwiatami na postumencie.

Rabaty kwiatowe może pod bukiem od strony domu, albo obok warzywnika.
Ogrodowy song 19:05, 04 paź 2015

Do góry
Placyk przyklej do altany, z lewej okropnie wygląda i od czapy a tutaj możesz wtulić go w wyspę z roślin i altana będzie "większa".
Ogrodowy song 18:56, 04 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu..jaka niespodzianka..rumieniec mnie oblał)cieszę się,że znalazłaś czas dla mnie..;czy żwirek ma stanowić przedłużenie altany? oj..pytań więcej)otoczenie warzywnika to buki czy coś innego i bordowe prostokąty to skrzynie..a czerwień to rabata bylinowa??

mam co robić teraz...)
DZIĘKUJĘ!!
Brązowienie iglaków 18:44, 04 paź 2015

Do góry
Mogą mieć za wysoki poziom wód gruntowych. Wtedy żółkną nadmiernie. Chociaż w tym roku raczej to nie grozi, wszak susza była. Obetnij żółte gałązki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies