Nie trzęś portkami i nie biadol, i tak jak pisze powyżej marbrz przestań zaglądać. Nasiona potrzebują trochę czasu, niektóre 3 tygodnie. Trawa z dnia na dzień po cieplejszym czasie wyskoczy znienacka i będzie po kłopocie
Jak dla mnie kule się gryzą z murkami i kamieniami. Bardziej pasują wrzosowiska, trawy i kolorowe krzewy typu dereń Sibirica, karłowe berberysy, rozplenice i turzyce. Kule nie do takiego stylu, to chyba jednak nie ta bajka
Karłowe iglaki na pniu, bonsai/niwaki, ale nie kule wszędzie. W takim stylu nie można zapchać wszystkiego wolnego miejsca kulami.
Brzozy były ok, tylko pewnie pielęgnacja zaszwankowała, Powinny wyglądać zjawiskowo. One nie mają "przetrwać" tylko musisz o nie dbać, podlewać itd. Skoro nie "przetrwały" to żadna roślina nie przeżyje.
Przemyśl co robiłeś źle i zweryfikuj swoją pracę nad tym, żeby rośliny miały dobrze.
Danusiu jak mi miło, że do mnie zajrzałaś
Aż mi serce szybciej zabiło hi hi.
Bardzo dziękuję za podpowiedź.Ciągle nie mogłam się zdecydować jakie roślinki byłyby tam najlepsze.Wcześniejsze wrzosy posadziłam do gruntu i teraz te rozczochrane szafirki straszą.
Rozumiem ,że trzmielinę dać po całości?
W jakich odstępach od siebie ją posadzić??
No to na bank nie będzie kwitła. Ja wywaliłam już dawno a sadzę tylko jako rośliny sezonowe, czasami, w tym roku nie miałam ich. Dopiero jesienią na balkonie posadziłam.
- tuje mogą mieć za słabe korzenie albo były przetrzymane zbyt długp w transporcie (czy są z dużego marketu??)
- za mokro na rabacie
- za sucho na rabacie (za mało podlewasz)
- brązowieją w sposób naturalny
dopasuj powód. Te grzyby, o których mówisz, nie mają dla tui żadnego znaczenia i wpływu. Raczej brak pielęgnacji lub naturalne brązowienie jesienią.
Rabatę bylinową proponuję "pionowo" po obu stronach warzywnika,l może skrzynie mniejsze bo to przecież w skali nie jest i one wielkie zbyt są te co narysowałam. Chodziło mi o zmianę aranżacji warzywnika.
Hortensje bukietowe to bardzo wdzięczne rośliny, ty masz niestety hortensję ogrodową. Wszystko o niej, jak sadzić, jak uprawiać masz tutaj. Nie biadol, że trudna, po prostu wymarza i nie kwitnie, ale nic jej nie będzie, przeżyje. Zadbaj o zaprawienie dołka podczas sadzenia, to najważniejsze (pH, żyzność) i podlewaj systematycznie, bo nie lubi suszy i strasznego słońca, woli półcień.
A ja się boisz to oddaj, ktoś będzie zadowolony a ty kup hortensję bukietową, będzie kwitła co roku.
Oddziel żywopłotami do środka część warzywną żywopłotem ze strzyżonego buka (bordowy) na przejściu dodaj drzewa podkreślające przejście, wielkie na wysokich pniach znaczy się
Warzywniki symetryczne w skrzyniach a na środku pienne coś albo waza z kwiatami na postumencie.
Rabaty kwiatowe może pod bukiem od strony domu, albo obok warzywnika.
Danusiu..jaka niespodzianka..rumieniec mnie oblał)cieszę się,że znalazłaś czas dla mnie..;czy żwirek ma stanowić przedłużenie altany? oj..pytań więcej)otoczenie warzywnika to buki czy coś innego i bordowe prostokąty to skrzynie..a czerwień to rabata bylinowa??