Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 18:42, 04 paź 2015

Do góry
tekla27 napisał(a)
Witam,

Czy jest jakaś szansa że odbiją i wrócą do formy? czy możemy coś jeszcze zrobić?

Tak, tuja po tui od góry do dołu, dokładnie, krok po kroku możecie je poczyścić, wszystko zebrać i spalić albo dać do śmieci. Nie na kompost. Pod tuje podłożyć koc, albo plandekę żeby potem nie zbierać z trawnika. Będzie łatwiej i czyściej.
Ogrodowy song 18:34, 04 paź 2015

Do góry
frezja napisał(a)
To jeszcze raz

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:55, 04 paź 2015

Do góry
Przy sadzeniu trawnika? Nie ma takiego określenia w ogrodnictwie.

Są dwa wyjścia:
- trawnik z siewu
- trawnik z rolki

Trawnika się nie sadzi

Musisz usnąć chwasty wszystkimi możliwymi sposobami, najlepiej bez użycia chemicznych środków.

Ogrodnictwo jest jak życie, nie można iść na skróty.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:26, 04 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gazety owszem, ale jako sposób na tłumienie chwastów na rabatach, na to kora.

Dziękuję za odpowiedź, dobrze że zapytałem bo narobiłbym sobie kłopotów.
Czyli stosować się do wskazówek z tego artykułu: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku. Nie ma żadnych dróg na skróty żeby uniknąć chwastów przy sadzeniu nowego trawnika.
Datura 09:53, 04 paź 2015

Do góry
Są zadbane i przepiękne. Na pewno pięknie pachną - zabójczo? Da się wytrzymać?
Problemy z tujami 09:46, 04 paź 2015

Do góry
Tuje rosną w trawniku, wszędzie trawnik, może przenawożone bo z trawnika spływało, może przesuszenie bo susza była.

Musisz opowiedzieć, co z nimi robiłeś i z trawnikiem lub czego nie robiłeś. Niewątpliwie jest to Twoja wina, czyli brak pielęgnacji, brak zapewnienia im dobrych warunków wzrostu bądź zaszkodzenie nadmiernym sypaniem nawozów lub brakiem wody.
Wszystko jest możliwe.

Wklej prawidłowo zdjęcia przez nasz automat
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:45, 04 paź 2015

Do góry
Jak sadzić masz pokazane w artykule i masz tam nawet rysunki, więcej dodać i poradzić już nie umiem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:41, 04 paź 2015

Do góry
Gazety owszem, ale jako sposób na tłumienie chwastów na rabatach, na to kora.
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 09:35, 04 paź 2015

Do góry
Podpis robisz sama, a watek przenoszę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:26, 03 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Możliwe, u mnie kwitną różaneczniki.
Była susza, myślały że to zima, a jak spadł deszcz, myślą że to wiosna niechybnie...

U mnie tez i nie tylko CW, alez anomalie.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:04, 03 paź 2015

Do góry
Oceń stan bryły po jej wyjęciu, należy rozluźniać korzenie, ale nie jest to konieczne. Możesz posadzić bez rozluźniania i korona z głowy nie spadnie

Nie musisz czekać do wiosny, bo posadzenie teraz jest konieczne. Kolejny rok w donicy nie jest dla hortensji dobry.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:02, 03 paź 2015

Do góry
W tym roku będą miały 30 a w następnym 40 cm, potem metr a potem półtora metra...posadź jak największe
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 17:01, 03 paź 2015

Do góry
magdalena_grabowska napisał(a)
Witajcie,
Dostałam w spadku hortensje ogrodową białą już kilkuletnią. Niestety nie wiem kiedy była sadzona i jaka to odmiana ale nie jest zbyt wysoka ale za to dosyć gęsta.
Hortensja jest w donicy glinianej i była do tej pory zadołowana w ziemi i tak sobie rosła. Nie była przenoszona na zimę do pomieszczenia. Jest w miarę w dobrej formie, kwitła w tym roku chociaż widać zaniedbania pielęgnacyjne.
Chciałabym ją zasadzić do gruntu tylko prosze o poradę jak sie do tego zabrać? Czy trzeba jakoś ja oczyścić, poprzycinać po wyjęciu z donicy? Czy wystarczy wyjąć z donicy i wsadzić do odpowiednio przygotowanego dołu z dobrą ziemią, podlać wyściółkować itd. No i czy mogę to teraz zrobić bo jak widać na zdjęciu dół już jest

Trzeba zrobić tak:

- wyciągnąć donicę z hortensją
- obficie podlać w donicy
- poczyścić suche gałązki ze środka
- przygotować docelowe miejsce
- wykopać dołek dwa razy szerszy niż średnica bryły korzeniowej
- przygotować żyzną ziemię (kompost, torf kwaśny,. próchnica kwaśna, rozdrobniona kora
- wsadzić hortensję i podlać ponownie.
- wyściółkować

Porady dotyczące hortensji

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=hortensje

Poplony 15:41, 03 paź 2015

Do góry
Łubin trzeba zaorać zanim zakwitnie.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 15:35, 03 paź 2015

Do góry
magdaw napisał(a)
Danusiu a czy truskawki i poziomki przykryć na zimę w skrzyniach białą agrowłókniną ? Ponoć mocniej i szybciej owocują czy to prawda czy mit???

Tego nie praktykuję, ale na zimę to nie, niech je śnieg otuli, a przykrycie to dopiero w marcu, jak lody stopnieją, wtedy na pewno będą szybciej plony.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 15:32, 03 paź 2015

Do góry
Evik0 napisał(a)

Dziekuje wam za inspiracje. A oto one wykonane zgodnie z ogrodowiskowa sztuką
:

Niezupełnie ogrodowiskową, bo ja nie daję maty tylko kamyki, grubo korę lub grubo zrębki drewniane. niech sobie dżdżownice swobodę mają

Przedostatni warzywnik - jako ścieżka - dałam zmielone gałązki, nie mam zdjęcia gotowego warzywnika, bo dopiero sypiemy ziemię, jeszcze ogród nie skończony jest. Chociaż w jednej skrzyni już rośnie rzodkiewka i koperek na natkę.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:54, 03 paź 2015

Do góry
Możliwe, u mnie kwitną różaneczniki.
Była susza, myślały że to zima, a jak spadł deszcz, myślą że to wiosna niechybnie...
Różaneczniki - choroby i szkodniki 14:51, 03 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to odpowiedz czy masz szmatę na glebie? Albo za głęboko zakopane są.

Przeoczyłem jeszcze by odpowiedzieć na to pytanie:
1. Nie - szmaty brak. Na wierzchu było trochę kory. Z pewnością nie 5-10 cm jak gdzieś czytałem. Była kora drobna a potem też trochę grubszej.
2. To miejsce z większymi rododendronami jest minimalnie wyniesione na całą resztę i tam woda nie będzie stała. Przeczytałem w którymś poście o keramzycie na spodzie dołka. Myślę, że u mnie to nie będzie dobre. Raczej spowoduje, że w to miejsce będzie spływać i zostawać dodatkowa woda. No chyba że bym zaszalał i kopnął dołek ponad metr głęboki i wchodzący pod kostkę. Dokopałbym się do opaski drenażowej i to byłoby miodzio. Zobaczę jak się będzie kopało - czy dam radę wyryć jakiś sensowny dołek do drenażu. Tam gdzie są mniejsze rh - tam mam większe szanse. Niedaleko od tego jest wejście wody do budynku, które przechodzi pod fundamentem. Tam był wrzucany i zagęszczany piach. Muszę dokopać się do tego piachu i będzie git.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:50, 03 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jako wyjaśnienie przebarwiania liści poczytajcie tutaj )

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/329-kolorowe-drzewa-i-krzewy-jesieni

Wróćiłam do artykułu no to mam duet metasekwoi i trzmieliny oskrzydlonej, ale duet jeszcze nie zmienia koloru
Macham Marzenko
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:47, 03 paź 2015

Do góry

Przydałoby się jeszcze posadzić jakieś zimozielone, najlepiej coś żółtego - może trzmielinę? Będzie i ładnie i zgrabnie oraz ozdobnie cały rok. I to zielone pokołtunione nie będzie tak straszyć. Cebulowe łączymy z innymi roślinami, aby maskowały zasychające liście po przekwitnięciu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies