Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 05:57, 01 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trawnika nie zedrze przecież,

U mnie zdarło trochę tego, co w sumie prawie samo odłaziło.
Sporo przegniło tej zimy na tej mojej glinie. Sporo dosiewania mam.
Ile kompostu sypać na trawnik? 1cm warstwa starczy?
I jaka saletra lepsza na start- amonowa czy wapniowa?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:31, 31 mar 2021

Do góry
Mam kilka takich koszyków. Mech mam pozbierany po drodze i miałam taki zamysł, ale trudno utrzymać wilgoć, trzeba folią wyłożyć i wsadzić rośliny z większą ziemię..
Raczej tego nie zrobię, chyba że krótkotrwały, świąteczny koszyk
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:24, 31 mar 2021

Do góry
I takie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:23, 31 mar 2021

Do góry
Jeszcze takie przymiarki robiłam, ale nie wsadziłam.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:20, 31 mar 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ale cudna

Normalnie jak z aksamitu.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:17, 31 mar 2021

Do góry
mazilo napisał(a)
Pani Danusi no właśnie jest piękne , ale może być okropne :/( jak coś nie tak zrobię .
Cały czas zastanawiam się na wertykulatorem którego głębokość robocza wynosi -13mm , ale jak czytam to nawet jest informacja o 35mm.
Trawnik z rolki założony w 2019 ,i wiem ze jest ziemia mocno ubita . Chciałbym trawnik mocno przejechać wertykulatorem , następnie ( to być może w późniejszym etapie ) zrobić aerację , i według pani zaleceń całość posypać kompostem
Czy zaraz po wertykulacji mogę użyć saletrę wapniową na start ?
Chciałbym zadziałać w sobotę ( forsycja już kwitnie ) , ale w sobotę wieczorem zapowiadają -1’C

Ale dlaczego okropne? Głębokość wertykulacji nie ma na to wpływu. Trawnika nie zedrze przecież, najwyżej natnie siatkę na krety jeśli jest pod trawnikiem
Po wertykulacji zastosuj nawóz. Minus 1 nie ma znaczenia jesli nie masz czasu poczekać. W to nikt nie utrafi. Ja nie robiłam wertykulacji, już 3 rok z rzędu... bo robimy u klientów, ale i bez tego będę miała śliczny trawnik. Zawsze mam śliczny. I wcale z tego powodu nie narzekam, że okropne jest życie Daj na wstrzymanie jak to mówią.
Witam z Bristolu 22:14, 31 mar 2021

Do góry
Witamy, byliśmy wielokrotnie w tym mieście i nawet mamy tam kogoś z Ogrodowiska. Odwiedziliśmy nawet
Testowe dodawanie zdjęć 22:13, 31 mar 2021

Do góry
Na konkurs normalnie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:11, 31 mar 2021

Do góry
Nie uwierzycie, ale założyłam buty z żółtymi sznurowadłami I dla żartu..wianek na głowę.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:01, 31 mar 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:00, 31 mar 2021

Do góry
Ta magnolia (Starburst) - jest niesamowita. Ma płatki jak jęzor krowy Szorstki, ale jednocześnie gruby i miękki.
Kiedyś mnie krowa polizała stąd wiem, bo dotykałam dzisiaj tych płatków żeby się przekonać jakie są w dotyku

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:58, 31 mar 2021

Do góry
Uruchomiłam dzisiaj wszystkie fontanny i ciurkadełka. Przenosiłam/przewoziłam meble

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:56, 31 mar 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:55, 31 mar 2021

Do góry
Ten wazon jest za duży dla tego stolika. Na razie stoi, bo szukam większego stołu Wiem, mam taki przy szklarni od strony jeziorka.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:33, 31 mar 2021

Do góry
Dwa lata tego ogrodu to wielki skok naprzód, sama nie wierzę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:32, 31 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Danusiu czy tu w donicy jest stipa?

Tak, stipa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:07, 31 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sylwio, tutaj w 10 kwadratach o boku 3 metry jest 20 tys. cebulowych, wszystko z donic. Wychodzą dopiero, nie będę dosadzać bo tutaj będzie dom Jest tego mnóstwo tylko z powodu tego, że to różne gatunki, nawet chyba czosnki jakieś się trafią, to będzie to zakwitało stopniowo. I dobrze. Na razie tulipany mają tylko czubki. Posypałam dzisiaj nawozem i włączyłam nawadnianie.

Wow, 20 tys cebulowych... Aleś się narobiliście...

Piszesz o domu, będziecie się przeprowadzać?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:58, 31 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A o pogodzie to samo pomyślałam, że może to dobrze że tak od razu nie bucha wszystko. Mamy czas na porządki.

Dziś słonko u nas lecę w ogród działać
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:57, 31 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sylwio, posadzę na altanie, panny młode będą się fotografować, a ogród różany zyska wielką chmurę kwiecia Róża zyska tablicę twojego imienia, więc każdy z ogrodowiska będzie wiedział od kogo ona

Ja mam dziką różę, ale jest różowa. Marzyłam o białej

Marzenia się spełniają Ja w tym roku mam ja po jesiennym mocnym cięciu i będę wiedziała czy kwitnie tylko na dwuletnich gałązkach czy na tegorocznych też. Bo z obserwacji dotychczasowych to widzę, że gdy kończy kwitnienie ze środka już masa młodych pędów zieloniutkich wyrasta. Nigdy tak mocno jej jeszcze nie cięłam, a teraz cięłam jesienią i widzę, że wcale jej to nie zaszkodziło choć zima była dość surowa. Nie kopcuję jej teżOna jest bardzo szeroka, ale na drzewa chętnie się wspina i to w jeden sezon, więc przy altance też pójdzie w górę
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:53, 31 mar 2021

Do góry
Trawnik ma niejednorodne podłoże. Być może tam gdzie był beton, pod spodem jest bardziej przepuszczalne podłoże i woda z nawozami szybciej przemieszcza się w głąb ziemi i trawa w tym miejscu jest gorsza.

Poprawa na 100% nie jest możliwa, bo musiałbyś przekopać np. z kompostem cały teren, użyźnić i wtedy może podłoże by się wyrównało. Teraz zrób posypywanie kompostem i przegrabianie, możesz także na koniec dodać granulowany obornik albo potem w sezonie.

Nawożenie sztuczne musi być równomiernie rozsypane. tu Gdzie gorsza ziemia - więcej.

Pies - na chłopski rozum tak nie jest, jak myslisz. Mocz może wypalić, gdy nie zostanie rozpuszczony w wodzie lub po sikaniu nie spadł deszcz.

Jesli jest nawadnianie to często jest tak, że woda rozpuści mocz i wtedy działa on jak nawóz i trawa jest w tych miejscach nadmiernie zasilona, stąd taka żywa barwa.

Z tego wynika, że masz za mało składników odżywczych w glebie, aby trawnik tak wyglądał po całości.

Rozwiązanie - wyprowadzać psa na sikanie na zewnątrz. Tutaj tak zawsze będzie, plamy po psie.

Plamy nierównomierne także mogą być spowodowane, że nie nauczyłeś się jeszcze dobrze rozsypywać nawozu, co widzę na lepszych zdjęciach. Nauczysz się z czasem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies