Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:16, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sebek, niczym, ja już niczym nie mogę zaskoczyć

Akurat, no dowcip Ci wyszedł
Danuś, czy ja mogę tak po 5cm końcówki gałązek buka przyciąć, jakieś rzadkie te buki trikolor?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:09, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeszcze takie zdjęcie wstawię, tym razem będą to żółte kalosze i wtedy dopiero będzie
Ten ideał już taki zostanie. Mnie się nie znudził. Przebić go może tylko jeden ogród. Ten.

Ale zeszczuplałaś, laska że hej sliczne te zdjęcia, tyle na nich radości
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 15:31, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wprost idealnie

Danusiu dziękuję za pochwałę
Teoria to z tego wątku, a praktyka, wiadomo, metodą prób i błędów
Ogrodowy song 14:53, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Normalne buki kup, takie kopane małe i zwykłe, nie kolumnowe. Zwykłe się rozgałęziać będą. Na żywopłot ekranik kolumnowe nie nadają się.

znalazłam w wiązkach po 5 sztuk pakowane za...4,50

Ogrodowy song 13:41, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Normalne buki kup, takie kopane małe i zwykłe, nie kolumnowe. Zwykłe się rozgałęziać będą. Na żywopłot ekranik kolumnowe nie nadają się.

za informację dziękuję... być może bym kupiła nie ten co trzebaależ wiedzy tu trzeba..

pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:57, 16 wrz 2015

Do góry
Monika76 napisał(a)
Madżenko podpowiedz mi co mam zrobić z moimi hortensjami ogrodowymi aby kwitły tak jak u Ciebie a nie miały masę liści i zero kwiata. Czy je jakoś osłaniasz? Podpowiedz proszę.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Bonsai i niwaki 11:49, 16 wrz 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:24, 16 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W moim ogrodzie Sebku...doszłam mianowicie do ideału Yhym, o mało się nie udławiłam pisząc to Yhym

Ale jeszcze jednego pomysła mam, tylko kasy brak za droga impreza.
Chodzi o sztukę przez "S".

Jestem za sztuką Ciekawe co masz na oku

Moim zdaniem ogród idealny bez żadnego y hmm
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 05:59, 16 wrz 2015
Do góry
Gardenarium napisał(a)
W moim ogrodzie Sebku...doszłam mianowicie do ideału Yhym, o mało się nie udławiłam pisząc to Yhym

Yhym ....Yhym...Yhym...trudne słowo

dojść do ideału.....nie wiem czy to możliwe w ogrodach z bylinami?
Ogrodowy song 00:17, 16 wrz 2015

Do góry
frezja napisał(a)
Tak właśnie..szefowa mi tak doradziła i jeszcze się zastanawiam..;

byłam u Ciebie wczesniej w poszukiwaniu jegomościa i tak nie znalazłam choć pamiętałam,że był i to niedawno posadzony..

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 00:13, 16 wrz 2015

Do góry
Kasia35 napisał(a)
Witam,

Mam problem: jakiś miesiąc temu posadziliśmy w ogrodzie kilka grabów lucas. W ciągu ostatnich 3 dni nagle liście naszych grabów zaczęły wyglądać jak na obrazkach poniżej (tak jakby coś je zżerało). Na liściach nie widać żadnych insektów. Dodatkowo liście schowane bardziej wewnątrz krzewu robią się żółte. Choroba postępuje bardzo szybko i obawiam się czy roślina nie straci wszystkich liści. Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś wie co to może być i jakie środki zastosować żeby uratować nasze graby?

Będę wdzięczna za pomoc
Kasia

Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:10, 16 wrz 2015

Do góry
Ja bym zrobiła wertykulację.

Trzeba skosić dość nisko, przejechać wertykulatorem, wygrabić, posypać ziemią ewentualnie lekko, albo nie.

Może jest zagłodzona? Teraz poczekaj z nawożeniem do wiosny.

Woda raczej nie ma zaczenia.
Dodatkowy licznik na wodę 00:08, 16 wrz 2015

Do góry
A u mnie woda ogrodowa ponad 11 zł. Masakra. Podlicznik niewiele daje. Bo rachunki ogromne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:56, 15 wrz 2015

Do góry
Jeszcze takie zdjęcie wstawię, tym razem będą to żółte kalosze i wtedy dopiero będzie
Ten ideał już taki zostanie. Mnie się nie znudził. Przebić go może tylko jeden ogród.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:40, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja wrócę do jaskini (chatki) chyba, czy się da? Jak myślisz?

Danusiu - ja na Twoim miejscu zacząłbym międzynarodową promocję Gardenarium Może na tych portalach niekoniecznie, ale do jaskini przed nami się nie chowaj
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:07, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

‚Sparkling Burgundy’ - ma białe kwiaty, albo 'Midnight Burgundy'. Nie wiem tylko po co ten świerk, tylko na kłopot posadziłaś ??

Świerk jest tam jako kontynuacja rabaty świerkowej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:58, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewentualnie zamiast ostnicy miskanty 'Variegatus', Przy lawendzie, niższe rośliny na brzegu .

Miscant bardzo mi się tam widzi ... bo ta moja lawenda jest dość wysoka i rozkrzewiona
Danusiu przy lawendzie te niższe rośliny to miałaby być żurawka?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:50, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bordowe żurawki, jeżówki i ostnicę.

Dziękuję bardzo Danusiu, że zajrzałaś
A bordowe żurawki z przodu przed lawendą a stipa z żurawkami z tyłu?
Brązowienie iglaków 21:46, 15 wrz 2015

Do góry
Jaro napisał(a)
Odnośnie zrobienia porządku z trawą - czy wystarczy jak ją przekopę czyli odwrócę na drugą stronę (tylko czy w wyniku rozkładu tej trawy, nie będzie grzyba?) czy muszę darninę wywalić z dala od tujek?
ps.jakie są widoczne objawy w przypadku nadmiernego podlewania?
Dzięki i serdecznie pozdrawiam.

Musisz odciąć kant trawnika i zrobić tak jak tutaj' prześledź galerię zdjęciową. Darń użyźni glebę, bo się rozłoży, tylko musi być poszatkowana i przykryta ziemią, a potem korą na końcu.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/99-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-5-modernizacja-starego-lub-zaniedbanego-ogrodu/photos

Nowego początki 21:42, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Te wrzośce nie zimują, jak mnie wzrok nie myli Nie o takie wrzośce mi chodziło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies