Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogród Mirelli 13:22, 21 sie 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Wieczorową porą pożegnałam się z kilkoma roślinami rosnącymi na rabacie bylinowej.
Nie mam już drzewa budlei, ogromnego derenia, dużej wierzby iwa, dużej forsycji, a śliwa wiśniowa odchudzona. Najchętniej też bym się jej pozbyła, bo rośnie centralnie na środku rabaty, ale eM nie chce się zgodzić. Myślę, że jednak wkrótce i na nią przyjdzie czas.
W tygodniu pan wykopie jeszcze pęcherznice, mahonie i pigwy.
Chciałam też pozbyć się kaliny, ale jeszcze ją jednak zostawiłam.

Rezygnuję z większości bylin. Liliowce w większości wydałam, rozchodniki w kolejce do wydania, liatry, hosty, tawuła i kilka innych.

Rabata przechodzi zmiany. Ma być w większości zimozielona z hortensjami, różami, jeżówkami, trawami, trochę lawendy, floksy, i może zakupię zawilce. Reszcie bylin mówię dowidzenia

Te rośliny też chyba będę miała

Wyjadą się sensowne i długo ładnie wyglądają
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:15, 21 sie 2017

Do góry
Jakie piękne floksy masz! Moje już przekwitające i zjedzone przez mączniaka - raczej szpecą niż zdobią
Ogród Mirelli 21:21, 19 sie 2017

Do góry
Wieczorową porą pożegnałam się z kilkoma roślinami rosnącymi na rabacie bylinowej.
Nie mam już drzewa budlei, ogromnego derenia, dużej wierzby iwa, dużej forsycji, a śliwa wiśniowa odchudzona. Najchętniej też bym się jej pozbyła, bo rośnie centralnie na środku rabaty, ale eM nie chce się zgodzić. Myślę, że jednak wkrótce i na nią przyjdzie czas.
W tygodniu pan wykopie jeszcze pęcherznice, mahonie i pigwy.
Chciałam też pozbyć się kaliny, ale jeszcze ją jednak zostawiłam.

Rezygnuję z większości bylin. Liliowce w większości wydałam, rozchodniki w kolejce do wydania, liatry, hosty, tawuła i kilka innych.

Rabata przechodzi zmiany. Ma być w większości zimozielona z hortensjami, różami, jeżówkami, trawami, trochę lawendy, floksy, i może zakupię zawilce. Reszcie bylin mówię dowidzenia

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:02, 19 sie 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
W sumie hortensje tez lubią słońce
Tak stałam i patrzylam dzisiaj...najbardzies spojnie by było jakbym dosadzila swiecznice i te floksy
To jest północna strona domu i 1/4 rabatki ale wzdłuż, tam gdzie wyższe rośliny, ma słońce tylko rano
Hm czy hortensje lubią słonko?Powiem tak moje Vanilki,Limki i Anabelki rosną na pełnym słońcu cały dzień.Podlewam raz w tygodniu Magiczną Siłą i dają sobie świetnie radę.Może jest jeden minus że szybciej zakwitną i szybciej przekwitną.
Kwiatowy ogródek Monteverde 13:26, 19 sie 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
straszne jacy ludzie sa bezmyslnie złośliwi...

Tuj mi nasadzili od południowej strony które są już duże i nie ma nawet pół metra od siatki i ja im nic nie robię chociaż strasznie mi rzucają cień ale nie będę zniżała się do ich poziomu
pachnące floksy
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:10, 19 sie 2017

Do góry
U mnie floksy ładnie kwitną
A hortensje sobie radzą ale nie kwitną tak ladnie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:22, 19 sie 2017

Do góry
Część hortensji bardzo dobrze rośnie w półcieniu. Floksy posadziłam właśnie w półcieniu i nie wiem czy nie za mało słońca mieć będą?
Moja działka na Dębowym Lesie 22:48, 18 sie 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Śliczne liliowce
Moje powolutku się rozwijają.
A jak Twój ogród przydomowy? Działasz coś?

Jeszcze liliowce w szczątkowych kwitnieniach kilka jest.Ale floksy,hortensje, kilka funki, i hibiskusy ,, , dalie, mieczyki,, nawet rudbekie jeszcze kwitną.Kilka lilii. Nie jest żle z kolorami
Przydomowy stoi w miejscu.Niewiele tam prac,Trochę plany nam się zmieniły.

Te lilie mam dwie w dwóch rożnych miejscach.Jak przekwitną, to jedną z nich wykopię i dosadzę do drugiej
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:39, 18 sie 2017

Do góry
Nie mam za duzo fot... Może jutro pofocę więcej...
Floksy - przesadzone w większości
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:10, 18 sie 2017

Do góry
Floksy

Begonia

Rudbekia naga

Złocień maruna

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 16:20, 18 sie 2017

Do góry
W sumie hortensje tez lubią słońce
Tak stałam i patrzylam dzisiaj...najbardzies spojnie by było jakbym dosadzila swiecznice i te floksy
To jest północna strona domu i 1/4 rabatki ale wzdłuż, tam gdzie wyższe rośliny, ma słońce tylko rano
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:11, 18 sie 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Jestem za hortensjami. Trawki za delikatne. Chyba, że jakiś miskant z mocno na biało obrzeżonymi liśćmi, ale te nie przebarwiają się intensywnie jesienią, raczej żółkną po prostu.

hortensje na pniu nawet by chyba pasowały...wyjda ponda linie tarasu i nie beda robily tloku na dole

albo dosadze swiecznice brunette ?

a te floksy tam moga byc ? poki co staja w doniczkach

obok juz rosnie kilka i widze ze im tam dobrze, chociaz slonca malo
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:32, 17 sie 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Kasiu, to może molinie

ale to jest tył rabaty, musi byc cos wysokiego..obok sa swiecznice i floksy
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:23, 17 sie 2017

Do góry
kilka zdjec paskudnej teraz rabatki

nie bardzo mam sie gdzie odsunac zeby dobrze objac calosc z tylu

ostrozki wyciete z tylu, najgorzej jest tu gdzie widac ustawione w doniczkach kupione wlasnie floksy (jeszcze nie kwitna)

troche przodu i tyłu

i znowu troche przodu i tyłu

i tu jeszcze paskudne miejsce po wycieciu lezacego przetacznika

a tu przod rabaty

Sprzeczność w ogrodzie 17:32, 17 sie 2017

Do góry
Moje nowe nabytki floksy
Pszczelarnia 15:08, 17 sie 2017

Do góry
No juz mam i mi gra A mahonie żółte mają tylko kwiatki i to przez chwilę.
Pszczelarnia napisał(a)

Musisz zobaczyć, czy różowy kolor z żółtym Ci zagra i czy floksy pasują do krzewów.

Pszczelarnia 13:44, 17 sie 2017

Do góry
mikina34 napisał(a)

Ewo, kiedy najlepiej podzielić floksy? Dałoby radę teraz po kwitnieniu? Muszę je rozsadzić, bo mają za ciasno
Podpowiedz proszę jak przeprowadzić "operację"

Można teraz, nic im nie będzie. Ściąć o 1/3 i posadzić na nowo w żyzną ziemię. Podlewać. Lepiej wiosną ale ja kiedyś robiłam to właśnie w sierpniu.

Pszczelarnia 13:41, 17 sie 2017

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
O jak miło, że nie tylko ja je kocham
Moje są różowe i biale z różowymi środkami. Nie mają mącznikaka, ale wiem o nim. Ja mam glinę, więc sucho też nie mają. Rosna jako środkowe piętro pomiędzy zimozielonymi mahoniami, w plecach są cisy i róże wysokie tez różowe. W nóżka jest tawuła goldflame na przewmian z red baron. Też myslę, żeby dorzucić im zwykłe jezówki różowe, ale muszę poczekać na nasionka z tegorocznych.

Musisz zobaczyć, czy różowy kolor z żółtym Ci zagra i czy floksy pasują do krzewów.

Pszczelarnia 13:34, 17 sie 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Catalina, floksy są super.

Pewnie wiesz, że jak mają za sucho w podłożu i bez przewiewu, to łapią mączniaka, gubią dolne partie liści albo są suche i brązowe. Trzeba je często dzielić, albo jakoś odświeżać im podłoże, żeby nie "wybiegały" z wyrodzonej karpy.

Ewo, kiedy najlepiej podzielić floksy? Dałoby radę teraz po kwitnieniu? Muszę je rozsadzić, bo mają za ciasno
Podpowiedz proszę jak przeprowadzić "operację"
Pszczelarnia 13:05, 17 sie 2017

Do góry
O jak miło, że nie tylko ja je kocham
Moje są różowe i biale z różowymi środkami. Nie mają mącznikaka, ale wiem o nim. Ja mam glinę, więc sucho też nie mają. Rosna jako środkowe piętro pomiędzy zimozielonymi mahoniami, w plecach są cisy i róże wysokie tez różowe. W nóżka jest tawuła goldflame na przewmian z red baron. Też myslę, żeby dorzucić im zwykłe jezówki różowe, ale muszę poczekać na nasionka z tegorocznych.
Pszczelarnia napisał(a)

Catalina, floksy są super.

Pewnie wiesz, że jak mają za sucho w podłożu i bez przewiewu, to łapią mączniaka, gubią dolne partie liści albo są suche i brązowe. Trzeba je często dzielić, albo jakoś odświeżać im podłoże, żeby nie "wybiegały" z wyrodzonej karpy.

Są super, bo długo kwitną, w dobrej porze pełni lata, łatwo przyrastają i pachną nieziemsko. Mają powszechnie lubiane kolory: biały, różowy, pomarańczowy czerwony, niebieski.

I ta mnogość kolorów może człowieka zgubić przy doborze towarzystwa dla nich.

Dlatego w ograniczonym polu widzenia na rabacie niewielkiej (dł. 4m-5 mb) dałabym maks. 3 kolory floksów. Gdyby dać więcej, to żaden z nich nie pokaże swojej urody.

Można zbudować rabatę prawie z samymi floksami - czemu nie. Będzie na pewno wesoło i kolorowo i pachnąco.

Z czym je sadzić? Nie wiem. Z rdestem himalajskim białym. Z pysznogłówką i przetacznikowcem. W trawie z moliniami. Z penstemonem palczastym. Z jeżówkami na pewno.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies