Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Co i jak? Nowicjuszka 22:02, 25 mar 2015

Do góry
Skarpa, zresztą jak i ogród, a właściwie to jego brak spędzają mi sen z powiek Zamykam oczy i zamiast spać to myślę co i jak było by dobrze zrobić. I kiedy wydaje mi się że już mam pomysł i wejdę na ogrodowisko to moje skrzydła opadają. Na razie obsadziłam skarpę pod płotem tujami- są malutkie, ale z 2 strony kupione po 60 gr za szt. Dogadałam się też z ogrodnikiem od sąsiada i przejedzie mi część działki glebogryzarką. Obornik z torfem też już zamówiłam (za 60 l -7 zł), jeszcze piasek płukany muszę załatwić. Skarpę chciałam zrobić w podkładach kolejowych, ale odradzono mi. Kamień też mi się za bardzo nie podoba, więc chyba pomyślę nad palisadą z gazobetonu kolorowego. Co do pieska to border collie ona uwielbia frisby, patyki i zakopywać w skarpie kości. Kilka zdjęć mojego ścierniska

będę musiała znaleźć sposób na ukrycie grządki, oczywiście jest to tymczasowa grządka

skarpa od wsch-pd strony, a na niej perukowiec czerwony, hortensja biała, budleja, pięciorniki. Z kwiatów to lilowce, kosaćce, marcinki, lilie i jakaś drobnica zdobyta przy okazji "kawki" przez moja mamę

i na koniec moi pomocnicy
Co i jak? Nowicjuszka 21:02, 24 mar 2015

Do góry
Witaj Mira. Znalazłam Cię Ale faaaajna ta skarpa. Pięknie to zrobisz Któraś z dziewczyn tu na forum robiła metamorfozę takiej skarpy. Szkoda, że nie pamiętam nicku. Dawno to było... i tyle tu tego, aż się w głowie kręci. Cudnie jej wyszło. Tobie też takiego efektu życzę. No i oczywiście pieso fantastyczny) Też ogrodomaniak? Po zdemolowanych frisbee poznaję, że tak
Kwitnące skarpy 19:26, 22 mar 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Mówimy o Eskulapie przy ulicy Sybiraków??

szpital Eskulap jest na Koperkowej za Biedronką w Osielsku,a za szpitalem wojskowe osiedle na którym mieszkamA Twoja skarpa to pewnie ta po lewej jak się jedzie w stronę Fordonu i w okolicy jest taki meeega wielki dom (wygląda nawet jak hotel),dobrze myślę?
Moje początki- i brak doświadczenia :) 09:10, 19 mar 2015

Do góry
Może i macie racje.... Chciałam optycznie zmniejszyć wysokość tarasu, dlatego kombinowałam nad takimi rzeczami typu ta skarpa, potem te donice. Z przodu domu jestem zadowolona bo jest nisko, niestety tył mam wyższy, bo taki mamy teren. Wydawało mi się, że jak zrobię skarpę, albo teraz te donice, to mniej będzie rzucała się ta wysokość i będzie przytulniej. Może faktycznie coś tam posadzę wyższego ale bez żadnych wzniesień.
Moje początki- i brak doświadczenia :) 22:57, 18 mar 2015

Do góry
Ja byłam za zlikwidowaniem skarpy za Gosią, i lepszym pomysłem wydały sie donice. Byłam za donicami bo myślałam ze musi tam być coś koniecznie podpierajacego,bo widzę ze koniecznie tam chcesz cos mieć.Jeżeli w niczym nie są potrzebne donice i skarpa, to nie kombinuj i zrób tak jak mówi Gosia i Edyta, zostaw bez. Prosty ogród bez zbędnych ozdabiaczy to najładniejszy ogród.Moim zdaniem koniecznie chcesz przedobrzyć, ale w tym wypadku nic to nie da(chyba, ze jakieś aspekty techniczne), widzę ze koniecznie chcesz u siebie skopiować ogród pewien(jak ja), ale wydaje mi sie, że to ma być Twój ogród, dostosowany do Ciebie i Twoich warunków, pasujacych do Twojego toczenia i żeby w tym ogrodzie było coś z Ciebie.Do mnie tez już doszło, ze robienie ogrodu nie polega na kopiowaniu cudzych pomysłów,ufff ale sie pomądrzyłam, ale to tak z dobrego serca, a nie żeby Ci zrobić przykrość.
Kolorowy ogród na piasku 12:36, 18 mar 2015

Do góry
Rany jak rewolta, zdradź ciut tajemnicy - hortensje pod te drzewa pójdą czy coś innego no i skarpa chyba powstała - to zaiste wyzwanie

u mnie ślimaki w skorupkach wynajduję w ilościach dość sporych a tych golasów jeszcze nie widzę

nie wiem czy róże teraz dostarczone mam poprzycinać korzenie więc wpadłam na przerwę
pozdrawiam
Moje początki- i brak doświadczenia :) 12:15, 18 mar 2015

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Dobra szczerze to szczerze... a po co jest ta skarpa w ogóle?

Hm, myślę i myślę nad tym co napisałaś, i może i masz rację, żeby tą skarpę zburzyć, a zamiast tego zrobić takie zewnętrzne donice jak w "Zimozielonym ogrodzie przy białym domu". Chyba będzie ładniej, no nie? Choć najpierw muszę mojego M. przekonać, co będzie trudne. Najpierw pewnie usłyszę jak zawsze, że się nie da . Ale jestem uparta, więc będę mu marudziła, aż w końcu mi to zrobi . Z tej strony będę mogła tak zrobić bo jeszcze nie ma płytek na elewacji do samego dołu.
Co i jak? Nowicjuszka 19:15, 16 mar 2015

Do góry
Dzień dobry, nazywam się Mira i bardzo proszę o pomoc.
Chyba jak każdy im więcej oglądam wizytówek ogrodów to, tym mniej już wiem. Oczywiście mam pewien pomysł, ale nie wiem co i jak sadzić, czy zestawienie jest ok, czy może lepiej zmienić.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: podzieliłam działkę na 3 części, bo wiem że i tak nie jestem w stanie zrobić całości. Teren został wyrównany częściowo (cała działka jest ze spadkiem), i tak powstały skarpy- 1 wokół domu, 2 - koło płotu ( tu posadziłam co 60 cm tuje, aby uzyskać żywopłot). Teraz chcę się zająć ścianą wzdłuż ogrodzenia ok 22 m długości oraz skarpą pod tarasem. Pozwolę sobie na wstawienie zdjęć z prośbą o pomoc.

to jest pomysł zagospodarowania wzdłuż ogrodzenia

a tak to wygląda w realu

i skarpa chciałabym ją robić w stylu śródziemnomorskim, posadziłam już lawendy, szałwie, trawę kostrzewę siną

teren chcę jeszcze przekopać glebogryzarką, aby posiać trawę już tak porządnie

wizja- no cóż

I - a)-klon palmowy czerwonolistny,b) pęcherzyca kalinolistna Leteus, c)tawuła szara, d)bukszpan Faulkner

II- a) migdałek, b) zastanawiam się nad bukszpanem wyprostowany, a berberys Powwou, c) tawuła princes, d) berberys kobold

III- a) brzoza na pniu, b) różanecznik Schneekone, c)........ ( nie wiem co dać)
d) bluszcz wyprostowany ???

a) świerk srebrny, pęcherzyca kalinolistna Luteus, pęcherzyca kalinolistna diablo, różanecznik Schneekrone, jałowiec płożący princes of wales, i hughes
Moje początki- i brak doświadczenia :) 19:51, 14 mar 2015

Do góry
Dobra szczerze to szczerze... a po co jest ta skarpa w ogóle?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:22, 09 mar 2015

Do góry
Proszę Danusiu o opinie na temat moich planów. Rzut z gory to plan rabat, a pod spodem skarpa. Nie wiem czy zaproponowane rośliny przeżyją od strony południowej???

SKARPA:Całość w irdze major, do tego coś na pniu (trzmielina lub cyprysik), skarpety z Carex Everest White lub Hakonechloa macra "Aureola", a przy schodach na dole rozplenica. Obwódka z bukszpanu. Po bokach pergoli - trawy w donicach lub coś pnącego.
Ogród na Opak 13:38, 05 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Horciu, męczy cię chyba ta skarpa
Jaką ona ma wysokość poziomów? Bo na fotkach wychodzi płaska

Oj męczy ,męczy ,ale wcześniej wymęczyła mnie grypka , leżałam w łóżku prawie tydzień z wysoką temp.( 39) nie pamiętam kiedy tak chorowałam ( chyba w dzieciństwie). Skarpy to maje przekleństwo z którym nie nogę sobie poradzić. Na pewno muszę je czymś obłożyć ale co dalej? Gdzie utworzyć rabatę , gdzie pozostawić trawnik , jak to podzielić ? Nie stać mnie na architekta a na takim terenie ciężko samemu coś mądrego zaprojektować.Murek nie sztuka wybudować, ale wybudować go w odpowiednim miejscu i kształcie , jest sztuką! Dzięki kochane za odwiedzinki , bo już stęskniłam się za O . Pozdrowionka
Ogród na Opak 01:01, 05 mar 2015

Do góry
Horciu, męczy cię chyba ta skarpa
Jaką ona ma wysokość poziomów? Bo na fotkach wychodzi płaska
Ogród wśród pól i wiatrów 17:41, 04 mar 2015

Do góry
Ewelina, cały ten plac przed domem, zaznaczony zieloną linią jest w miarę płaski, tylko skarpa "nie ma linii". I to mnie wkurza, muszę coś z tym zrobić. Myślę, że docelowo będzie tam taras, może jakieś murki, gabiony, jakaś woda.. Na materiał idealny byłby granit, ale na ten moment odpada - mam ważniejsze wydatki.

Nie wiem czy ten taras - jako większa inwestycja, nie poleci w kolejnym sezonie. A teraz tylko trawa po całości, duża rabata wzdłuż chodnika. brzozy przy wjeździe i placyk z huśtawką.

No i masz 100% racji, trzeba wszystko ładnie rozrysować Oto i moje zadanie weekendowe

Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 18:51, 02 mar 2015

Do góry
Witam, ale u Ciebie przepieknie A skarpa, która na początku była Twoją zmorą okazała sie teraz pewnie Twoją chlubą Po zdjeciach widać najbardziej jak zmieniają sie nasze ogrody, a na przestrzeni dwóch lat Twój wygląda super

Mam pytanie, co posadziłaś w donicach z kratką, które masz na tarasie (o ile sie nie myle są na zdjeciu z pierwszej strony). Też mam dwie a pomysłu wcale...

Pozdrawiam i oczywiście zaznaczam
Ogród na Batuty 15:06, 02 mar 2015

Do góry
Jak widzicie, skarpa już skopana przez pieska hihihihi. Kochany już mi pomagał przez całą zimę pozbyć się tej trawy ze skarpy
a tu świeżo zakopane dziury

i tak co drugi dzień wesoło jest.
Moje początki- i brak doświadczenia :) 14:33, 02 mar 2015

Do góry
Tak samo zobacz w ogrodzie zimozielonym jak tam pięknie jest obsadzona skarpa! Ja bym się z tej skarpy inspirowała!
Ogród na Batuty 23:27, 27 lut 2015

Do góry
Hej,
Dziekuje za odwiedziny. Macierzanka piękna. W ogóle jestem pełna podziwu jak zmieniłaś swoją skarpę. Wyglada super.
Ja myślałam o obsadzeniu mojej skarpy irga major. Bardzo podoba mi się skarpa w "zimozielonym ogrodzie z lustrem" - mój ideał☺.
Ale póki co rysuję i rysuje i nic mi z tego nie wychodzi. Muszę na końcu działki zmieścić domek, huśtawkę, trampolinę i jakimś cudem zrobić tam troszkę cienia. Niby jest tam 15 m, ale po kilku rysunkach się załamuję i nic juz nie wiem.
Ale nic to. Idę spać, może we śnie mnie olśni.
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:59, 27 lut 2015

Do góry
malkul napisał(a)
https://www.pinterest.com/pin/91972017363659097/

No to by dzieci miały radochę... Niestety skarpa którą chcę obsadzić roślinkami dochodzi prawie do ogrodzenia, więc ze zjeżdżalni nici. A ta główna , zaraz obok tarasu zmieni się w murek oporowy ( mam nadzieje, że niedługo bo, kamienie już czekają)
Ogród na Opak 15:14, 26 lut 2015

Do góry
Oto skarpa do początku

Ogród na Opak 00:20, 26 lut 2015

Do góry
Co sądzicie ,która wersja lepsza? (czarna kreska)
1. Skarpa rozszerzająca się w stosunku do chodnika ( najszersza na środku w najwyższym punkcie tam gdzie będzie ławka)Dwie rabaty, jedna przy skarpie druga przy ogródku, pośrodku trawnik.

2. Skarpa równoległa do chodnika i też dwie rabaty (kreska brąz)

3. Skarpa podzielona na dwie rabaty bez trawnika

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies