Toszko, oto cis, ktory nie wiadomo czy żyje - ma część zaschłych igiełek, ale większość zielona. Z tym rozgarnianiem korzeni, to tak ciężkawo, bo dużo to ich nie miał...
Tu odgarnęłam gałęzie i to zdjęcie środka
Ania mój ogród nie zachwyca vide zdjęcie, rośliny już kupione oprócz carex montana i traw ale te odbieram lada dzień , darń już zdjęta stąd te płachty jeszcze tylko muszę nawieżć ziemi i przekopać i sadzić myśle, że w połowie sierpnia już coś będzie, no i dokupić carexy , ale ogólnie lipa w ogrodzie walczę z przędziorkami w ogrodzie na buksach i dwa już wywaliłam jednen nawet ten duży od Karoli masakra jakaś robie wg zaleceń Mazana a te cholery smieją mi się w twarz
Hej, fajnie, że wpadłaś Ten grys w opasce, który widać po prawej stronie jest ok, tam tylko troszkę kory zwiewa, nie ziemi i chwasty prawie nie rosną, bo to jest a grubej warstwie piachu i grubo grysu. Żwir chce zdjąc właśnie z tej rabaty, którą widać przy trzech słupach tarasowych. Rosna tam buksy, stipy, liatry, szałwie i wygrzebywanie malutkich chwastów spomidzy ostrych kamyczków mnie wkurza. Mały obszar ale i tak mnie nerwi.
O tu (czerwona strzałka)
Trawka jeszcze nie wzeszła, dzisiaj mija 5-ty dzień, mam nadzieję, że za 2-3 dni będzie się zieleniło, podlewam kilka razy dziennie po troszkę. Teraz pada, więc w końcu nawodni porządnie
Pozdrawiam również
Przyszlam od Darii chcialam sie dowiedziec gdzie masz ten zwirek ktorego sie chcesz pozbyc.
Ten zwir na focie jest zmieszany z ziemia i dlatego chwasty wyrastaja. Nie tedy droga. Taki zwirek sypie sie na kartonie lub starej firance mozna na agrowlokninie (nje na tzw szmacie) i nie 1 cm a 3-4 cm. Wtedy nje bedziesz narzekac.
Poza tym ladnie ogrod wyglada. Trawka juz pewnie wzeszla. Podlewwj bo bardzo cieplo lepiej dluzej a co 2 dzien niz krocej a czesciej.
Nie, od razu powiem , żwir uwielbiam, nie mam z nim kłopotu, mam pod nim grubą agro. Nie mam chwastów praktycznie wcale.
Żwirek się spisuje tam gdzie iglaki , bukszpany czy juki, tam gdzie się nie grzebie już w ziemi.
To nowe miejsce też ma agro, tylko na kawałku nie mam , tzn. tam gdzie rośliny są gęsto czyli ML, zawilce i kostrzewy.
Tak to miejsce wyglądało prędzej.
Niestety nie do końca ten obornik jest przekompostowany. Kompostował się tylko 1,5 miesiąca.
W związku z tym zamierzam dać go na dno dołka (dołki mam na 2-3 krotność wysokości doniczki), a na to wymieszaną w równych proporcjach ziemie rodzimą, żyzną ziemię (zamiast kompostu bo nie mam) i przekompostowaną korę, do tego wiórki rogowe i mączkę bazaltową i fosfor wzbogacony