Miało padać... padało... może z 30 min To deszcz zaliczony.
Skoro nie da się nic grzebać to próbowaliśmy coś wyznaczyć na działce- jakąś linię rabat.
Na początek wg rysunku, który jako ostatni wyrysowała Asia. Niestety z góry tj. z tarasu ta łezka na wprost tarasu wyglądała na prostą.
Aniu, jeżówka jedna z pięciu zapączkowana, ale myślę że reszta też zakwitnie tylko później bo wypuszczają grubszą łodyżkę
Jeszcze nie sadziłam,robię na razie strzyżenie tawułek ,niektórych berberysów i niby niwakowych tujek oraz bukszpanów . Wczoraj podlałam też niektóre rośliny preparatem a siarczanem magnezu i florowitem i popryskałam helatem żelaza bo mają jakieś jasne liście z ciemniejszym ożyłkowaniem.U mnie w podłożu margiel czy jakaś kreda i podobno wapno utrudnia roslinom pobieranie niektórych składników. Zobaczymy czy i kiedy coś pomoże ,mam tak robić co 10dni do skutku... U nas właśnie teraz lunęło i nie wiem co dalej z ogrodowymi pracami...?tyle zaplanowałam... no chciaż może trawka się zazieleni
Z różyczek bardzo się cieszę, ale meszki też się cieszą...i muszę ciagle pryskać
Rozchodniczek od Ciebie zdobi wiszącą doniczkę-róg
Iwonko wcale się nie dziwię,że ciężko ją dostać to na prawdę piękna i zdrowa róża. Trochę żałuję,że ją wiosną przesadziłam mocno to odchorowała, a ładny krzak z niej już był. Pashmina jest dosyć niską różą, więc ja bym ją dała w takim miejscu,żeby była " gwiazdą " widoczną z daleka i nie dosadzałabym jej żadnej towarzyszki to zdjęcia z poprzedniego sezonu eh cudna jest
hm? z garażem w bryle. Ale użytkowe poddasze czyli skosy. Hmmmmm
dużo okien od południa i zachodu i zero lub niewiele od północnej granicy z sąsiadem...
Hmm dobry poysł te dwie rozdzielić hostami o ciemnych liściach .Nawet jednolitych.
Przy Orange Marmolade może być CANADIAN BLUE.będzie piękny kontrast.
June nie.Mają obie środki jasne, żółtawe, będzie się zlewać.Obie musisz rozdzielić najlepiej jednolitą hosta lub z małym obrzeżem .
GOLD REGAL tez może być.
Moja Orange Marmolade ma towarzystwo z jednej strony lewej Francee a po prawej Earth Angel
ale i z tyłu widzisz zielona Oriana i niebieskawa Grey Cole
a tutaj moja June
W towarzystwie August Moon i między innymi hosty Crusader
Tak, chciałbym natychmiast ale przyroda potrzebuje czasu. Na razie niecierpliwie kupuję wciąż nowe rośliny ale muszę przyhamować. Po zachłyśnięciu się nowościami czas na stonowanie wysiłków i stosowanie, w większym stopniu rad forumowiczów. Jedna misę już przywiozłem do Przedogródka. Czeka na lepszy czas aby ją poprawić i ustawić. Jeszcze nie wiem czy będzie w niej woda czy kwiaty. Czy jedna czy trzy. Będą musiały chyba stanąć pod dębem. Ale to już jesienią lub zimą.
Za zdjęcie hosty, specjalnie dla mnie - D Z I Ę K U J Ę
Zdjęcia zrobię.
Dla towarzystwa tym dwóm chciałbym hostę o ciemniejszych liściach np.
CANADIAN BLUE lub JUNE. Co sądzisz? Może w Wojsławicach uda się kupić? Podoba mi się również GOLD REGAL ale ta ostatnia już w inne miejsce bo jest jasna.