Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe kreacje

Ogrodowe kreacje

Aurelllia 11:22, 12 sie 2018

Podglądałam was po cichutku i nie udzielałam się u siebie, bo tydzień walczyliśmy z połamanymi jabłoniami - dużo drewna, gałęzi, liści.... stratowanych rabatek.....
Najbardziej cieszyłam się, że rodek Polarnacht przeżył ten kataklizm, ale muszę go przesadzić, bo już ma poparzenia od słońca, bo stanowisko na którym rośnie zmieniło się całkowicie z cienistego na patelnię słoneczną. Z jabłoni zostały tylko pionowe drapaki, podjęliśmy decyzję, że będą wycięte całkowicie, bo niestety, ale stanowią niebezpieczeństwo, bo są bardzo spróchniałe w środku. Powiem wam, że i entomolog i fitopatolog by miał pole do popisu w nauce różnych chorób i szkodników jakie na tych jabłoniach się znajdowały
Mam ochotę posadzić w miejsce jednej z jabłoni tulipanowca, którego posadziłam obok nich 2 lata temu. Szybko rośnie, a brakuje mi jednak tego zacienienia. Pytanie tylko: Czy przyjmie się jak już dwa lata siedzi w innym miejscu. Jakbym go przeniosła z dużą bryłą korzeniową, podlewała i przygotowała dobrze zaprawiony dół to liczę, że się uda
Aurelllia 11:25, 12 sie 2018

Relacja z pola walki. Zdjęcia może aż tak tego nie oddają, ale gałęzi, jabłek, liści było bardzo dużo, Jutro wybierają u mnie biodegradowalne - jest gdzieś ze 40 pełnych worków upchanych maksymalnie.

Aurelllia 11:26, 12 sie 2018

Aurelllia 11:30, 12 sie 2018

Z przyjemniejszych rzeczy to pracując przy jabłoniach odwiedził mnie przepiekny motyl na którego czekałam baaaaaaaaaardzo długo i zazdrościłam wam, że do was przylatuje Jest taki szybki, że ciężko mu było zrobić ładne, wyraźne zdjęcie.
Oto on - Paź królowej
Marga 21:32, 12 sie 2018

Piękny motyl! U mnie był tylko raz, kilka lat temu Ogrodu jeszcze nie miałam, tylko wszędzie ugór-łąkę kwietną.
Jabłonek szkoda, ale ten rok jest jakiś taki urodzajny i mocno wietrzny. Połowa moich też jest połamana.
Pozdrawiam
zoja 11:08, 13 sie 2018

u pobojowisko
ten motyl to chyba na pocieszenie do Ciebie przyleciał ja jeszcze takiego u siebie nie widziałam...
Gosiek33 11:40, 13 sie 2018

Nie zazdroszczę. Też podobne pobojowisko zaliczyłam. Za to przestrzeni Ci przybyło
Aurelllia 11:27, 14 sie 2018

Pora chyba wkleić trochę zdjęć kwiatów, bo lato przejdzie, a u mnie cisza, bez kolorów, a kolory są na szczęście w całkiem zadowalającej ilości
Aurelllia 11:32, 14 sie 2018

Rabata robiona jesienią zeszłego roku z roślin, które z powodu chorób lub szkodników chciałam przenieść - w pełnym kwieciu.

Aurelllia 11:33, 14 sie 2018

Rabata najnowsza ładnie się zagęściła. w końcu przeniosłam z niej jabłoń ozdobną, która zasłaniała widok