Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:35, 01 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A u ciebie zmiana kolorystyki, mój wianek został wyparty, ale to dobrze. Zmiany są konieczne.

Nic z tych rzeczy Danusiu Dalej jest na patio
i uwielbiam go, a teraz mam drugi, ale tamten od Kasi na domku letnim
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:07, 01 wrz 2015

Do góry
Nie ta siwa nie zimuje bo to jakaś domowa jest., ma szary kolor, kupiłam na giełdzie bez nazwy.

Środkowa to Adiantum pedatum - to nie odmiany, a gatunki

Na dole podejrzewam, że to jakiś paprotnik (Polystichum) albo narecznica (Dryopteris). Kupowałąm bez nazwy, wybierałam co mi się listki spodobały.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:58, 01 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Genialne te paprocie.. przepiękne!! Wszystkie zimują?? Co to za odmiany??
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:58, 01 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, czuję się w jednej koalicji z tobą, właścicieli małych ogrodów gdzie ponad miarę i wszelkie wyobrażenia upycha się cudowności... Pozdrawiam

Wow, nawet koalicje mamy na O. prawie , jak w Sejmie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:14, 01 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

I takiej plagi to ja nigdy nie miałam. I teraz pytanie czy nicienie coś pomogły, że robali więcej niż zwykle?? Jakby nie nicienie to byłoby ich więcej??? Czy może być więcej????

U mnie Witek łapie w nocy koło 100 dziennie, w zeszłym roku lałam nicienie i łapał po 300
Żerują w swoich ulubionych miejscach.
Kubusiowo II 09:04, 01 wrz 2015

Do góry
Strachowa lepsza niż angielska rodowita z fotką twarzy królowej
Ochrona - konserwacja mebli ogrodowych 08:51, 01 wrz 2015

Do góry
rublowy napisał(a)
Macie jakieś sprawdzone sposoby na konserwacji mebli ogrodowych z metalowymi elementami? Planuję zakup huśtawki i od razu chciałbym ją jakoś zabezpieczyć przed oddziaływaniem warunków atmosfterycznych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:47, 01 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Oj to ja czkam na te modernizację

Nie czekaj Marzenko teraz, bo chyba dopiero na wiosnę To duży ogród
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:44, 01 wrz 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Mnie nieustannie ta biel w donicach zachwyca

A u ciebie zmiana kolorystyki, mój wianek został wyparty, ale to dobrze. Zmiany są konieczne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:43, 01 wrz 2015

Do góry
wiunia napisał(a)
Danusiu co należy zrobić z siewkami stipy? Zostają w tym miejscu co się wysiały na zimę i wiosną przesadzić docelowo czy trzeba je jakoś na zimę przechować w pomieszczeniu?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Przeflancować na miejsce docelowe, ze starych egz. pozbierać nasiona i wysiać wiosną. Nie przechowywać. Niech zostanie w gruncie i albo przezimuje albo nie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:27, 31 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dabecja tylko pozornie jest podobna do konwalii, z daleka, ale to całkiem inna roślina, wrzosowata, krzewinka, pędy ma zdrewniałe, powiedziałabym że bardziej jest podobna do wrzośca. tylko większa.

Opisałam troszkę tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1111-dabecja-daboecia
piękna ta dabecja, nigdy takiej nie widziałam
Wrzosy - Calluna 21:53, 31 sie 2015

Do góry
Roślina to nie człowiek, kieruje się prawami natury a nie rozumem, więc kwitnie, gdy ma po temu warunki żeby przeżyć, wydać nasiona itd...
York Gate Garden 21:51, 31 sie 2015

Do góry
Nie, Iza była ze mną i Hanią Ogłaszałam dobór uczestników tutaj i na FB.
Małe ciche... 21:50, 31 sie 2015

Do góry
Zrób schemat całej działki, rozrysuj wszystkie linie, tu rabaty, tu trawnik, tu placyk, altana czy ławka i dopiero projektuj rośliny.

Super ogród wymaga konsekwencji, proporcji, dobrego doboru gatunków..mnóstwa rzeczy więc najpierw zaplanuj swój ogród.

Potem działaj.
Małe ciche... 21:47, 31 sie 2015

Do góry
Pierwsze - portulaka - roślina jednoroczna.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:41, 31 sie 2015

Do góry
Marzenko, czuję się w jednej koalicji z tobą, właścicieli małych ogrodów gdzie ponad miarę i wszelkie wyobrażenia upycha się cudowności... Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:39, 31 sie 2015

Do góry
noemi napisał(a)
Pięknie TU JEST uwielbiam te Twoje dodatki , smaczki , tu kula , tu świecznik , nawet bez świecy wygląda , że tak ma być

Świecznik jest cynowy, chyba kościelny nawet, oryginalny.ze staroci. .ma taką szpicę grubą że nie pasuje żadna świeca.. Sama nie umiem z tym nic zrobić i tak jest już tyle lat
Ogród Magdalenka 21:37, 31 sie 2015

Do góry
A co z tymi bukszpanami, gdzie to masz?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:34, 31 sie 2015

Do góry
Co robiłam dziś w ogrodzie:

Mało robiłam

- Dzisiaj podlałam ogród (wymusiłam na Manual Start) zwiększyłam na 4 minuty trawnik - z ciśnieniem kiepsko... z kranów też nie leci jak dawniej, podlało się. Mam ustawione na środę tylko trawnik, Witek oprotestował, uważa że za bardzo podlewam trawnik, ale ja i tak podlewam..manualem.

- Wyłowiłam kurz i liście ze stawu i przy okazji jednego pływającego opuchlaka, podtopił się..

- Miałam myć lustro, ale na "maniu" się skończyło, wczoraj zalałam go z węża niechcący

- Pomacałam doniczki z tyłu - oczekujące czy aby nic nie więdnie

- podlałam dwukrotnie nowe balkonowe kompopzycje aż woda lała się na dół

- Miałam podlac hidcotową,. ledwo żyje, ale na maniu się skończyło, potem wjechały samochody więc węża nijak idzie przeciągnąć

- usiadłam raz na ławce, popatrzyłam w lewo i w prawo

I to cała moja robota dzisiaj..Ale za to byłam w robocie

Ciekawa sprawa, robiłam projekt z 20 lat temu, fajny, bardzo jak na tamte czasy nowoczesny...zmienił się właściciel ogrodu no i trafił do mnie...będę modernizować (mam nadzieję) własny projekt, który nie został zrealizowany tylko całkiem inaczej.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:24, 31 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Miałam ucztę przed chwilą u Ciebie w ogrodzie. Piękne zdjęcia, piękne kompozycje, ciekawe wpisy i kawałek dobrej roboty zrobiłaś.

PS Jak Ty te kosze z chwastami znosiłaś z zielonego dachu?

Jedną ręką kosz, drugą trzymanie się drabiny, nic prostszego Można jeszcze jednym uchem zawiesić na drabinie, zejść trochę trzymając obydwoma rękami i znowu będąc już niżej - złapać kosz i znieść na dół. Ale instrukcja, dowodzę że byłam sama jak palec.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies