Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Milka 11:01, 01 wrz 2015

O jej, żal, pojadłabym takich z krzaka, jabłka już w okolicy niepryskane, zdrowe znalazłam, nikt nie zrywa, tylko my jeździmy, teraz na pomidory poluję.
Pszczelarnia 21:53, 01 wrz 2015

Czy ktoś kiedyś dzielił, rozsadzał eryngium (mikołajki)?

Zabawa obrazem:

mira 23:12, 01 wrz 2015

Ewa mikołajki ma i chyba sporo Zbyszek G chyba z Gdańska, nie mogę znaleźć wątku może ktoś pomoże
marzena 23:40, 01 wrz 2015

piękne widoki z ogrodu, świetne klimaty, urocze rośliny
piszę lakonicznie, ale znacznie więcej czasu spędziłam na oglądaniu zdjęć Twojego ogrodu
magnolia 08:03, 02 wrz 2015

Ewo, dech zapiera kiedy się do Ciebie wchodzi od zdjęć ogrodu.
Ja dzieliłam mikołajki, ale odmianowe, niskie, choć sądzę że system korzeniowy mają taki sam. Tyle że moje były młode, więc i korzeń niedługi.
Nie wiem jak jest przy długim korzeniu, pewnie trudniej.
Moje dzielenie kilku sztuk zakończyło się pełnym sukcesem.
Mikołajki zwykle się sieją obficie- może łatwiej o siewki?
Gardenarium 08:30, 02 wrz 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Czy ktoś kiedyś dzielił, rozsadzał eryngium (mikołajki)?

Wg mnie tylko siew, rozsadzić nie za bardzo. Tutaj portret innego mikołajka

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/223-portrety-roslin-eryngium-bourgatii

Instagram Ogrodowiska
Flower1 09:30, 02 wrz 2015

Czearne pomidorki ,nie wiedzialam ze takie istnieja ale numer!
18:18, 02 wrz 2015
zostawie opinie

Chopin (S. Żyła, 1980) - strasznie badylasty rośnie albo ja nie umiem go ciąć. Grube badyle, tyle że szczupły i sztywny (trzeba tej róży zmienić nazwę).

- u mnie kiepsko kwitnie mam go już rok ...ale dziś widzę że począki ma jakieś ...ta sztywnoć mi bardzo odpowiada ..i ma być wysoki i sztywny ....byle kwitł!!! ...bo narazie to marne notowania u mnie ma.

za krótkie obserwacje ...ale W.Goethe ma podobny pokrój - tyle że ten ładnie kwitnie

Star Profusion - drugie podejście. Nie chce mi ta róża rosnąć i szukam zamiennika.

- u mnie 3 roczna ...kupiłam bezmyślnie była to wzięłam ...nie narzekam, nie choruje nawet dziś patrzyłam ... nic jej nie jest ....kwitnie ładnie ..nawet przerwy nie robiła ...zawsze jakis badyl kwitł......ale przycinam nisko na 10-20 cm każdej wiosny - jezyk się robi - i jak przekwitnie laga też nisko przycinam
MałaMi też na nią narzeka...jak zastrajkuje wymienie ...wie o tym to może sie boi
18:25, 02 wrz 2015
cd.

Burgundy Iceberg (1998)- niestety szybko traci kolor, bleknąc i obawiam się, że danie jej do cienia, nic nie zmieni.

- mam 3szt. podoba mi się kształt kwiatka...pogodziłam się z wyblakłymi spodami płatków ....z jednej burgund z dugiej brudny rożowy...kwitnie jak szalona!

tomgroch 20:18, 02 wrz 2015

Ewo
Większość mikołajków nasiewa się dość intensywnie. Starsze (co najmniej 2 letnie) kępy można dzielić, ale zdecydowanie wiosną. Ja też polecam siew (jak Danuta), chociaż zwykle po 2-3 latach to się już tylko ogranicza ilość mikołajków w ogrodzie. Wyjątkiem jest może E. yuccifolium, który jest dość kapryśny.