Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:12, 01 paź 2016

Do góry
Asiu dziękuję zdrowie się przyda nie tylko w sferze fizycznej

Gosiu znakomicie nadaj się do dzielenia, więc polecam

Aniu na pewno się jakieś znajdą, a wiosną będę dzilił kolejne bo muszę mieć płynność sadzonkową by mieć cały czas coś na podmianę, ale teraz już chyba uda mi się tak robić tylko dzięki temu, że zrezygnowałem z kolekcji kilkudziesięciu odmian

Cisy pokażę wieczorem, zrobiłem dzisiaj zdjęcia, ale trudno tak w gęstwinie je przedstawić, mam za to gdzieś zdjęcia z wiosny.

Irenko w tym roku wiosną był pogrom bo pierwszy raz tyle mi wygniło, ale w niektórych miejscach miały się całkiem dobrze, zobaczymy jak będzie w przyszłym roku bo w tym prawie w ogóle nie obiłem im zdjęć.
Wczoraj dzień jak co dzień, uciekać nadal chcę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:57, 01 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Żuraweczka Gunsmoke, mój numer 1.
Nie wytwarza grubych zdrewniałych pędów, nie wypiętrza się, może długo jak na żurawkę rosnąć w jednym miejscu bez dzielenia przy okazji znakomicie się mnoży. Może rosnąć na słońcu jak i w cieniu. Wiosną wygląda jak z metalu później troszkę zmienia kolor, potrafi mieć delikatnie różową poświątę, kwitnie na biało i nie obficie. Cóż mogę więcej mówić

śliczna, to ja mam prosbę o parę sadzonek w maju do Bogdzi
Ogród z pergolą 13:50, 01 paź 2016

Do góry
Kasya planing na całego! musi być konkret bo wolalabym róż więcej nie przesadzać

Justyna raz jak sobie poradzę z dużą ilością cięcia a dwa jak mi to będzie wychodzić? ha żeby totalna abstrakcja z tego nie wyszła bo jeszcze brzydziej będę mieć :/

Łukasz zajebiste pomysły!
40cm szer to 2 rzędy cisów? tak przyjmować?
1 wersja 150x80 6x4=24cisy ok?
Luki napisał(a)
Na szybko tylko dla zobrazowania o co mniej więcej mi chodzi.

Przy okazji jest to dokładnie w skali i widać jak z pozoru spore bryły 150x80cm na ogromnej skarpie wcale nie są takie wielkie

No i z pasami niskich żywopłotów, szrokość założyłem 40cm.

byłabym Ci bardzo wdzieczna za pokazanie tych sadzonek u Ciebie przyrost 20cm to było extra!

Asia my chyba obie po jednych pieniądzach hiihihih ja tez jak w cos się wkręce to na całego i całą sobą

Marta nie będzie tak źle ostatnie pomysły Łukasza myslę mozna tak wpasować w różankę żeby nie przesadzać podobają ci się jego wersje?ktorą byś wybrała?

Agata tylko ja chyba wolałabym je teraz zamówić, żeby na wiosne już sobie czas na inne prace zostawić

Makusia to Ty masz jak mój M, jak mu opowiadam nad czym rozmyślam to juz w połowie nic nie kuma, nie rozumie pojęć i pyta wkońcu wkurzany; dobra, gdzie kopać?!

Iwona no właśnie w tej wersji ktora bardziej Ci sie podoba jest przesadzanie. bo ten środkowy blok na rabacie chyba by wypadł na mojej Princess Aleksandra of Kent...

Monika Pergolowa nic nie wymyśli tylko kolejne pytania bedzie stawiać widzisz co wychodzi jak sama cos wymyślam?? wioska, misz-masz, wstyd ale pocieszam się ze tylko ta jedna rabata jest moją piętą Achillesową nigdy więcej wielkich rabat!
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:08, 01 paź 2016

Do góry
Bukszpany super, ale lepiej wsadź tam te planowane 40 sztuk, wiosną zetnij o 1/3 i powinny się wtedy już ładnie zrosnąć, a w kolejnym roku jak będziesz ciąć będzie już gotowy. Też posadziłem przed liliowcami żywopłocik, ale efekt będzie widoczny zimą jak liliowce znikną i o to chodzi by coś było
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:07, 01 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Agnieszko miejsce dla Glowing Dream genialne znalazłaś Mam nadzieję, że przy okazji następnego spotkania będzie czas by porozmawiać

Nawet nie wiesz jak się cieszę z tej kompozycji

i ja mam nadzieję że uda nam sie przy następnej okazji dłużej porozmawiać
Ogród z pergolą 22:57, 30 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Ja kupuję TO.

Też pomyślałam, że różaną roszadę będzie trzeba zrobić
Dobrze, że jesień.
Typografia ogrodu 21:17, 30 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Też musiałbym się zabrać za sadzenie, chociaż ja jeszcze zakupów nie skończyłem robić, ale czekam na okazje z resztą I podobna ilośc mnie czeka w tym roku lub więcej, ale też się nie liczy bo na dwa ogrody... trudne to logistycznie
a pochwał się na co postawiles w tym roku?
Ogród w skali mikro cz.II 21:17, 30 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ela tylko weź policz czy Cię na tych milionach nie ocyganili, bo jeszcze się okaże, że 10 brakuje
Jeżeli chodzi o lilie to orientalne na jesień lepiej sobie darować, przynajmniej ja nie mam dobrych doświadczeń

Juž zaczynom liczyć jestem przy tysiącpińset stodziewińsetnym nicieniu te przeliczone ubieram w różowe majteczki

Dobrze ,że mi napisaliście o tych orientalnych, bo ja tyyypowa baba popatrzała na obrazek , a na resztę już nie bardzo

Jakie lilie w takim razie można kupić ??? tak bez sztresu ,że nie wyrosną ???
Moja codzienność - ogród Oli 21:07, 30 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
To ja chyba mało delikatny jestem bo te tanie sadzarki łamie w ekspresowym tempie Jak jedną jesień wytrzymują to się cieszę... a niby piaseczek u mnie

Spotkanie w ogrodach Kapias - 16.10.2016 20:59, 30 wrz 2016

Do góry
Ja również chętny data wręcz idealna.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:51, 30 wrz 2016

Do góry
Żuraweczka Gunsmoke, mój numer 1.
Nie wytwarza grubych zdrewniałych pędów, nie wypiętrza się, może długo jak na żurawkę rosnąć w jednym miejscu bez dzielenia przy okazji znakomicie się mnoży. Może rosnąć na słońcu jak i w cieniu. Wiosną wygląda jak z metalu później troszkę zmienia kolor, potrafi mieć delikatnie różową poświątę, kwitnie na biało i nie obficie. Cóż mogę więcej mówić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:41, 30 wrz 2016

Do góry
Poli dziękuję Ci tym bardziej mocno, że nikt o mnie dzisiaj nie pamiętał

Justyno najlepszy jest początek września, a nie koniec, ale ja nie miałem wcześniej czasu, a musiałem podzielić. Ja doniczki zostawiam bez dołowania, nigdy żurawki mi nie zmarzły, a nie mam też zamiaru takich ilości dołować, chyba bym osiwiał
Przy dziesięciu doniczkach zapewne bym zadołował

Justynko to mi dałaś teraz zadanie... muszę zdjęć poszukać

Wiem, że były bo sporo mam, ale najpierw rzucali te Premium, a później na stojakach był większy wybór i tańszych. W tym roku tego nie było na 100% bo śledziłem robaki

Typografia ogrodu 20:26, 30 wrz 2016

Do góry
Też musiałbym się zabrać za sadzenie, chociaż ja jeszcze zakupów nie skończyłem robić, ale czekam na okazje z resztą I podobna ilośc mnie czeka w tym roku lub więcej, ale też się nie liczy bo na dwa ogrody... trudne to logistycznie
Ogród z pergolą 20:22, 30 wrz 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Luki, mówiłam już Ani że kupowałeś z tego źródła i jesteś zadowolony. Obejrzała je w necie. Może obie się zdecydujemy

Dodam, że na rabacie przekopanej jesienią zeszłego roku z obornikiem porosły po 20cm w tym roku, a sadziłem je na początku kwietnia czyli dość późno jak na kopane z odkrytym korzeniem. Więc wcale tak wolno nie rosną
Ogród z pergolą 20:20, 30 wrz 2016

Do góry

Przy okazji jest to dokładnie w skali i widać jak z pozoru spore bryły 150x80cm na ogromnej skarpie wcale nie są takie wielkie

Ogród z pergolą 20:17, 30 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Tak sobie czytam od długiego czasu i takie mam wnioski

Szerokie pasy ze względu na koszty i skarpę odpadają bo może ja się nie znam, ale na płaskim wygląda to super, ale na skarpie to będzie porażka.

Podział na kwadraty, już bardziej realne wizualnie, ale koszt i ilość pracy przy utrzymaniu takiego założenia będzie ogromny.

Ja na skarpie widziałbym tylko pasy zimozielonych, czyli niewkie żywopłociki takie do 50-60cm lub ewentualnie niewielkie bryły jak Iwonka zaproponowała, ale nie większe jak 0,8x1,5m by można je prowadzić na płasko dzięki czemu różnica poziomów na skarpie doda dynamizmu i nie będzie jednej płaszczyzny, przy większych bryłach będzie to trudne do utrzymania.

Cisy za którymi się rozglądasz jeżeli pochodzą ze szkółki z okolic Łodzi mam od wiosny jak chcesz mogę Ci je obfocić lub poszukać zdjęcia jak wyglądały po zakupie.

Luki, mówiłam już Ani że kupowałeś z tego źródła i jesteś zadowolony. Obejrzała je w necie. Może obie się zdecydujemy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:17, 30 wrz 2016
Do góry
Luki napisał(a)
Wczoraj nadal dzieliłem żurawki i jeszcze kilka do podziału mi zostało, ale brakło mi doniczek, a miałem ich bardzo dużo... tak mi się wydawało.
Ogłaszam, że moją ulubioną odmianą jest żuraweczka Gunsmoke, obsadzę połowę ogrodu nią bo 40 sadzonek zrobiłem

Zawiedziony jestem, że w insektach nie rzucili już cebulowych, a miałem spisany plan zakupowy. No nic będzie trzeba zamówić spore braki i zacząć sadzić to co już mam bo prawie 4 setki się nazbierały, a może i więcej.

Miałem w sumie opisać przemyślenia i zmiany jakie będą w całym ogrodzie, ale tak dużo tego i moja słaba umiejętność przelania tego w tekst pisany odwiodła mnie od tej myśli Jak uda mi się to zrobić to będę zadowolony z ogrodu... ciekawe kto w to uwierzy chociaż ja mocno w to wierze.

a pokaz ta faworytke żurawkę

w insektach cebule były z m-c temu ...kupiłam za duzo ...ale wiem ze wiosna bede załować ze kupilam tak mało ...to coroczny kłopot róz tez to dotyczy ...jak trzeba ciąć wiosna to mam duzo za duzo ..ale w sezonie to widze ze jeszcze by mi sie kilka/kilkanascie przydało
Ogród z pergolą 19:55, 30 wrz 2016

Do góry
Tak sobie czytam od długiego czasu i takie mam wnioski

Szerokie pasy ze względu na koszty i skarpę odpadają bo może ja się nie znam, ale na płaskim wygląda to super, ale na skarpie to będzie porażka.

Podział na kwadraty, już bardziej realne wizualnie, ale koszt i ilość pracy przy utrzymaniu takiego założenia będzie ogromny.

Ja na skarpie widziałbym tylko pasy zimozielonych, czyli niewkie żywopłociki takie do 50-60cm lub ewentualnie niewielkie bryły jak Iwonka zaproponowała, ale nie większe jak 0,8x1,5m by można je prowadzić na płasko dzięki czemu różnica poziomów na skarpie doda dynamizmu i nie będzie jednej płaszczyzny, przy większych bryłach będzie to trudne do utrzymania.

Cisy za którymi się rozglądasz jeżeli pochodzą ze szkółki z okolic Łodzi mam od wiosny jak chcesz mogę Ci je obfocić lub poszukać zdjęcia jak wyglądały po zakupie.
Moja codzienność - ogród Oli 19:38, 30 wrz 2016

Do góry
To ja chyba mało delikatny jestem bo te tanie sadzarki łamie w ekspresowym tempie Jak jedną jesień wytrzymują to się cieszę... a niby piaseczek u mnie
Ogród w skali mikro cz.II 19:35, 30 wrz 2016

Do góry
Ela tylko weź policz czy Cię na tych milionach nie ocyganili, bo jeszcze się okaże, że 10 brakuje
Jeżeli chodzi o lilie to orientalne na jesień lepiej sobie darować, przynajmniej ja nie mam dobrych doświadczeń
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies