Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:31, 26 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak mają, nic się nie bój

Też tak myślałem, bo rosną ładnie i nie ma żadnych plam na liściach ale chciałem sie upewnić u szefowej.
A jeszcze jedno pytanko, szefowo przycinać jakoś dla lepszego rozkrzewienia czy zostawić niech sobie rosną??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:28, 26 sie 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Ach, ten Twój ogród!
I ten trawnik!
Danusia, jakiego nawozu jesiennego używasz do trawnika i do bukszpanów? I kiedy zaczynasz go używać? Od września?
Miłego dnia

U siebie wcale nie używam jesiennego, posypuję trawnik próchnicą odkwaszoną na wiosnę, kompostem przesianym, a dodatkowo jakby gorzej wyglądał, rzadko - daję nawóz Florovit na mech, z żelazem, bo u mnie trawnik w cieniu generalnie. Trochę go to rusza do góry. W tym roku bardzo dobrze wygląda. Trudno utrzymać w doskonałej kondycji, bo trawniki kochają słońce, a u mnie jak na lekarstwo, pod bukiem dosiewam Kiepenkerla do cienia.

Trawniki na słońcu, u klientów posypuję florovitem jesiennym, na początku września ostatnie nawożenie. W sierpniu ostatnie nawożenie normalnym nawozem już było. Klient wymaga nienagannego trawnika, bez nawozu się nie obejdzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:23, 26 sie 2015

Do góry
lilarosa napisał(a)
Danusiu,
A jak wysokie są Twoje Cunningham'sy i ile mają wiosen? Ja posadziłam w tym roku 20szt wokół tarasu i już widzę, że rozrastają się dość szybko ...

Teraz to mają 170 cm, jeszcze jestem wyższa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:23, 26 sie 2015

Do góry
mateuszmichn napisał(a)
Danusiu mam pytanie. Na wiosnę posadziłem Rh, wypuściły ładne grube zdrowe pędy, ale liście z dołu opadły, tzn. na dole jest kępka liści, później nie ma nic i znowu są te młode liście.
One tak mają czy coś jest nie tak?

Tak mają, nic się nie bój
Zimozielony ogród przy białym domu 11:17, 26 sie 2015

Do góry
Dzień dobry, czy 3-letnie hortensje mogę przesadzić? Zostały posadzone nierówno, jakby przypadkowo przez firmę ogrodniczą, moja wina, bo jako żółtodziób nie wiedziałam czego chcę i nie zwróciłam na to uwagi. Za hortensjami rośnie zielony berberys pospolity i zlewają się. Poza tym, przez to, że nie tworzą równej linii całość wygląda moim zdaniem nieporządnie Patrząc na zdjęcia z Pani realizacji od razu stwierdziłam, że to strzał w dziesiątkę, miejsca mam dość, bo ogród ma 30 arów.

Gardenarium napisał(a)
Za hortensjami wysoki miskant Gracillimus. Ja posadziłam pół metra od hortensji. Hortensje pochylają się do przodu rabaty, miskant nie jest zagrożony. Ja bardzo często sadzę gęściej, z możliwą poprawką kiedyś, a i cięcie jest konieczne.

Ta rabata ma szerokość koło 2 metrów. Plus 0,6 m na żywopłot z tui Aureospicata.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:55, 26 sie 2015

Do góry
Z cyklu co robiłam dziś:

Wycięłam pejsy bluszczu bo niesłychanie zaczęły wrastać w stożki, po prostu je otuliły.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:53, 26 sie 2015

Do góry
Świerk za stawem mogłam posadzić bliżej sąsiada, miałabym więcej miejsca. Muszę go podkrzesać i pod nim dopiero będzie miejsca. Nie wiem czy ten pomysł zrealizuję, na razie myślę intensywnie. Grunt to mieć w zanadrzu jakieś perspektywy.

Niedługo dojdzie do wody

Albo przytnę jak żywopłot na wiosnę, albo wykopię

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:47, 26 sie 2015

Do góry
Co dziś robiłam? (jest 7.50)

Wyszłam zobaczyć jak po deszczu ---chłodno, świeżo,. rześko.

Pozbierałam białe płatki róży 'White Cloud', następnie pozbierałam listki tulipanowca z trawnika i to, co przyniósł wiatr zza ogrodzenia. A przywiał sporo śmieci z ulicy. Będę zamiatać podjazd do garażu, tam dopiero nawiało..

Serwisant będzie wymieniał lampkę w ścianie wodnej, bo nie świeci..

Witek naprawił zasilanie stawu,. bo się rozszczelniło i woda wyciekała powoli, teraz trzyma się. Korzenie różaneczników wrosły w staw i piją wodę... a niech sobie piją, co będę im zabraniać. Przez to trzeba troszkę co jakiś czas uzupełniać poziom.

Generalnie moje różaneczniki, pomimo tego że są systematycznie cięte i ograniczane - wrosły w połowę stawu... przemknęła mi myśl, co by je wykopać...Myślę co posadzić w ich miejsce.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:34, 26 sie 2015

Do góry

Tu gdzie czarne kreski jest zyźniejsza gleba, albo lepiej uprawiona i trawa jest zdecydowanie ciemniejsza a tu gdzie na żółto - bardziej uboga. Możesz jeszcze teraz podsypać nawozem do trawników te żółte paski, podlać dobrze, trawnik się wyrówna.

Prawdopodobnie dosiewki nie będą potrzebne. Zaczniesz kosić, trawa się rozkrzewi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:40, 25 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Napisałam, skończyłam, dodałam 50 zdjęć I wysłałam do admina celem publikacji jutro Liczę na liczne komentarze, bo zadałam pytanie

Aniu, nie zostały, wszystko co zostało pozostawiłam na własne potrzeby

Marto -W zasadzie na "poza ogród" mam zawsze czyste dłonie.. ale na 98% nie zawsze dodłubane paznokcie, nie da się choć pracuję w rękawiczkach, sporadycznie bez rękawiczek.. no właśnie dlatego żeby się całkiem nie zapuścić Rozumiem Marto i popieram, jak się "bywa" to wypada mieć wypielęgnowane

Szkoda ale dziękuję za odpowiedź, a u mnie dzisiaj poodkurzał wszystko deszcz, jestem bardzo zadowolona z tego, że roślinki dostało sporo wody
Trudny teren - dużo pracy! 18:55, 25 sie 2015

Do góry
Tutaj brakuje ziemi, te rabatki za nisko, jakby wklęśnięte

Trudny teren - dużo pracy! 18:53, 25 sie 2015

Do góry
Ja nie wiem, nie wyobrażam sobie tego miejsca i spadków, gdybym była w realu byłoby inaczej, a tak nie wiem co poradzić. Jakie zdjęcie bym nie skopiowała, albo nadgryzła temat, nie wiem co i jak tam masz z poziomami.

Tu jest rysunek ale co z tego, jak nie wiem co jest w innym miejscu

Może po prostu jest kaszana w całej tej nawierzchni i inaczej trzeba było ją zrobić?
Stojąca woda na działce 18:08, 25 sie 2015

Do góry
Znajdź najniższe miejsce, spad niekoniecznie bo piszesz o wysoko podchodzącej wodzie gruntowej, staw na pewno pomoże, skoro nie ma możliwości odprowadzenia wody. Możesz jeszcze zrobić drenaż, spadek, zbiornik w którym będzie pompa odpompowywać wodę na zewnątrz, poza działkę, ale czy jest gdzie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:03, 25 sie 2015

Do góry
Z cyklu - co dzisiaj do roboty?

Rankiem wzięłam się za odkurzanie kamyczków, sporo igieł spadło z cisa i świerka..Dobrze, bo teraz pada, od 17-tej. Lałam też do południa wodę, normalnie z węża, bez spryskiwacza. Mam nawadnianie, ale nie zaszkodzi dolać porządnie ważne rośliny, np. stożki na froncie.

Miałam jeszcze w planie wypielić zielony dach na śmietniku, ale nie wyszło. Panowie robią elewację, nie chciałam wisieć nad nimi, skoro siedzą obok na rusztowaniu

Dodatkowo podlałam za leżakami byliny pod ścianą. Kwitną białe cyklameny sadzone w zeszłym roku, zapomniałam o nich.
Zmyłam chodniki z kurzu, świeżo się zrobiło i czysto.
Trudny teren - dużo pracy! 17:07, 25 sie 2015

Do góry
Musze zobaczyć ile u mnie jest. Taras mam nadzieję bedzie w przyszłym roku robiony- mam nadzieję, że do tego czasu coś mi się spodoba i że decyzję z męzem podejmiemy razem.
Gardenarium napisał(a)

Ten temat cię męczy od miesięcy??? po prostu wybierz Aureospicata, ja zdecyduję za ciebie. A sukienkę umiesz wybrać? albo buty??? to trudniejsze niż żywopłot.

nienawidze wyborów począwszy od ubrań (teraz żałoba to jest prościej)po wybór czegokolwiek innego.
Też nie mogę podjąc wielu decyzji odnośnie ogrodu...czasem tak błahych, że aż wstyd
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:12, 25 sie 2015

Do góry
Gdy nasiona są za gęsto, będą zagniwać, wypadać, walczyć o miejsce, niech się krzewią a nie wygniwają.
Klon palmowy - Acer palmatum 14:44, 25 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Go nie zraszaj tylko wokół niego, na liście nie lej.

Uuuuuuu no widzisz Danusiu to dobrze, że mi odpisałaś, bo ja go po liściach delikatnie i myślała, że dobrze robię
Ehhhhh ok - to od dzisiaj nie po liściach tylko wokół niego. Jeszcze raz dziękuję
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:41, 25 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podlewać,. nie dosiewać, czekać aż dorośnie do 10 cm (większość) i przekosić, będzie się krzewić.

Dziękuję, zakładam zbroję cierpliwośći

Ogród Mirelli 14:36, 25 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem gdzie te zdjęcia?

Widziałam, że już Danusiu poszukałaś na wątku tematycznym
Choroby i szkodniki iglaków 14:31, 25 sie 2015

Do góry
Po co dawać szansę czemuś co tak wygląda i nie ma perspektyw na lepszy wygląd?
Pryskanie nie zmieni nic w wyglądzie i tylko drzewko będzie straszyć zamiast zdobić. Skończy się i tak wykarczowaniem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies