Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 15:23, 26 sie 2015

mateuszmichn napisał(a)
Danusiu mam pytanie. Na wiosnę posadziłem Rh, wypuściły ładne grube zdrowe pędy, ale liście z dołu opadły, tzn. na dole jest kępka liści, później nie ma nic i znowu są te młode liście.
One tak mają czy coś jest nie tak?

Tak mają, nic się nie bój

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:23, 26 sie 2015

lilarosa napisał(a)
Danusiu,
A jak wysokie są Twoje Cunningham'sy i ile mają wiosen? Ja posadziłam w tym roku 20szt wokół tarasu i już widzę, że rozrastają się dość szybko ...

Teraz to mają 170 cm, jeszcze jestem wyższa

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:28, 26 sie 2015

jazzy napisał(a)
Ach, ten Twój ogród!
I ten trawnik!
Danusia, jakiego nawozu jesiennego używasz do trawnika i do bukszpanów? I kiedy zaczynasz go używać? Od września?
Miłego dnia

U siebie wcale nie używam jesiennego, posypuję trawnik próchnicą odkwaszoną na wiosnę, kompostem przesianym, a dodatkowo jakby gorzej wyglądał, rzadko - daję nawóz Florovit na mech, z żelazem, bo u mnie trawnik w cieniu generalnie. Trochę go to rusza do góry. W tym roku bardzo dobrze wygląda. Trudno utrzymać w doskonałej kondycji, bo trawniki kochają słońce, a u mnie jak na lekarstwo, pod bukiem dosiewam Kiepenkerla do cienia.

Trawniki na słońcu, u klientów posypuję florovitem jesiennym, na początku września ostatnie nawożenie. W sierpniu ostatnie nawożenie normalnym nawozem już było. Klient wymaga nienagannego trawnika, bez nawozu się nie obejdzie.

Instagram Ogrodowiska
mateuszmichn 15:31, 26 sie 2015

Gardenarium napisał(a)

Tak mają, nic się nie bój

Też tak myślałem, bo rosną ładnie i nie ma żadnych plam na liściach ale chciałem sie upewnić u szefowej.
A jeszcze jedno pytanko, szefowo przycinać jakoś dla lepszego rozkrzewienia czy zostawić niech sobie rosną??
Pszczelarnia 15:33, 26 sie 2015

Lukasz2013 20:21, 26 sie 2015

Witaj Danusiu. Proszę o pomoc w wyborze roślin na nową rabatkę w nietypowym miejscu wysokość max 160cm przestrzeni. Szczegóły u mnie. Z góry dziękuję

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3480-ogrod-loczka?page=176
lilarosa 21:29, 26 sie 2015

Gardenarium napisał(a)

Teraz to mają 170 cm, jeszcze jestem wyższa

Danusiu, to ja mam jeszcze jakieś parę centymetrów w zapasie
Na zdjęciach RH nie wyglądają na takie wysokie! A miały rosnąć do 1,5m ....
Madzenka 21:56, 26 sie 2015

Ah ciekawa jestem jaki będzie los CW chyba źle im zycze, bo lubie jak sobie zaplanujesz zmiany to takie ekscytujące
Gardenarium 08:22, 27 sie 2015

Na pewno znajdą godziwe miejsce, przecież ich nie zmarnuję. Być może posadzę to samo, tylko mniejsze..ale jaka odmiana tego drugiego była? Zapomniałam, trzeba szukać w archiwach zdjęciowych Może zrobiłam nazwę.

Na razie mam co innego na głowie, więc to nie takie pilne, ale myśleć trzeba.

A może utnę, czyli odmłodzę na maksa, goły pieniek i już. Przez wiosnę będzie kiepski widok, ale potem - puszczą nowe.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 08:33, 27 sie 2015

Ciekawe co zrobisz ostatecznie W końcu to ogród eksperymentów