Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Cis - Taxus 14:54, 25 cze 2018

Do góry
Na pociechę znalazłem taką perełkę (taxus baccata) w Castoramie, a akurat potrzebowałem coś do cienia z drugiej strony jako soliter do formowania

Generalnie ma sobie rosnąć w różne strony, a poszczególnie gałęzie zakończone chmurkami

Nada się Waszym zdaniem?
W cieniu - zacieniona 14:52, 25 cze 2018

Do góry
bogumila napisał(a)

Ewuniu...

Gdzie Ty znajdujesz takie piękne miejsca?
Cis - Taxus 14:39, 25 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marcinie, czy pod kamieniami leży szmata? Jeśli tak, wszystko razem daje odpowiedź.

Nie ma szmaty w sensie włókniny. Miałem resztki siatki cieniującej o sporym prześwicie bo 50% i podłożyłem pod grys aby się nie zakopywał. Woda przelatuje prze nią jak przez sito więc powinna być ok, natomiast problem z przysychaniem zaczął się sporo wcześniej. Tu zdjęcie z 12 maja:

Grys wysypałem dopiero jakiś tydzień, dwa później, bo jednak słońce wysuszało ziemię strasznie szybko.

Po wykopaniu 2 sztuk zauważyłem, że korzenie w ogóle nie zainteresowały się ziemią wokół siebie, wyjąłem je z ziemi niemal w takiej samej bryle jaką wsadzałem...
Część po prostu w ogóle nie zaczęła ukorzeniania, na to wygląda....
Podejrzewam, że błędem był sposób podlewania, być może woda powierzchownie nawilżała ziemię ale niżej było sucho - czyli za często a za mało...

Toszka napisał(a)
Marcinie -podstawowy grzech jaki popełniłeś to za głęboko posadziłeś, a dodatkowo nasadę krzaków obsypałeś kamieniami. Cis nie toleruje głębokiego sadzenia. Nasada nie może być obsypana.
Ja wiem, że kamienie ładnie wyglądają, ale przez nie nie jestes w stanie kontrolować wilgotności gleby w korzeniach. Czy dodawałeś dolomit do gleby.

I dolomit i mączkę, zaczynam mieć jednak wątpliwości czy wystarczająco je przemieszałem z kompostem i ziemią... Czy za głęboko? Raczej nie, bo starałem się trzymać poziom wg sznurka i dosłownie lekko przysypywać ponad poziom z doniczki, tak aby korzenie nie wystawały. Grys jak pisałem wcześniej, przyszedł już sporo czasu po pierwszych oznakach przysychania ale postaram się porozsuwać przy nasadzie aby nie zagłuszał ich.

Te które uschły całkiem tzn łamały się suche w palcach, wyjąłem i miały wilgotną bryłę korzeniową ale korzenie takie bez życia. Podejrzewam że może i ze sklepu (Castorama) wyjechały już w nie najlepszej kondycji...

Atomek44 napisał(a)
Hmm. Podlewałeś. Może zatem źle, zbyt mocno. Coś im nie podpasowało. Pozostaje wymienić i traktować z umiarem. Podelwać co 2- 3 dzień (w zależności od temperatur i nasłonecznienia), ale nie po roślinie zimną wodą z węża w upalny dzień, tylko pod nią wieczorem lub rano itak z 10 litrów pod roślinę. Tegoroczna „wiosna” nie byla dobra do sadzenia, siania trawy itd, to fakt (chyba że mieszkasz na ścisłym południu).
Mimo wszystko mam wątpliwości czy z rodzimą glebą zmieszałeś jakiąś lepszą ziemą ogrodową, żeby cisy miały co jeść...
Posadź nowe traktuj jak wyżej i możesz spryskać czymś wzmacniającym, np. saprol thuja (wiem, źe w innym wątku też to polecałem ale ten środek systemuczny naprawdę fajnie wzmacnia iglaki, bo go stosuję).

Tutaj chyba leży problem, nieodpowiednio podlewane tzn. za mało, woda nie penetrowała ziemi wkoło albo za słabo... Dodawałem wkoło lepszej ziemi.
Co do pogody, to fakt że u nas, tj. w Toruniu wiosna bardzo gorąc i sucha była.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:33, 25 cze 2018

Do góry
JoannA napisał(a)

Czy to Pashmina (tylko tę kojarzę?
Zainspirowałam się - mam takie jeżówki, dumałam, z czym połączyć. Posadzę przy Pashminach. Co masz przed różą - carex ID?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:30, 25 cze 2018

Do góry
Kto mi odpowie co to za roślinka?................................

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:29, 25 cze 2018

Do góry
Dziś fajny dzień bo wreszcie pada

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:25, 25 cze 2018

Do góry
buk Rohan Obelisk.......................................................................Dawyck Gold

Rohan Weeping

świerk Brewera Pendula
Jurajski Ogród 14:15, 25 cze 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dorotko, piękne dzięki

Jolu, specjalnie dla Ciebie mój "ornament":
z jednej...

i z drugiej strony...

i po całości...

Ta ostatnia fotka jest moją inspiracją. Posadzę rojniki bordowe przy berberysach z drugiej strony domu jako wypełniacz. Tam posucha to będzie im dobrze.

Oczekuję nowych inspiracji pozdrawiam

Rozpoznawanie bylin 14:06, 25 cze 2018

Do góry
Znów proszę o pomoc. Zakupiona roślinka to ponoć szałwia. Ale coś mi mówi, że nią nie jest. Moje szałwie wyglądają inaczej.
Podwórkowa rehabilitacja 14:03, 25 cze 2018

Do góry
ryska napisał(a)

To ja dziękuję za zaproszenie, gościnę, smakołyki i prezent
Przemek ucałowany, zakwasów nie ma.

Brzuszki wszystkich były tak pełne, że grill byłby dopiero na śniadanie

No tak, tylko że Wasze sałatki czekały na grilla. Powinniście się wrócić i pomóc je teraz zjeść. Zapomniany słoik ogórków małosolnych nadal stoi na kuchennym parapecie. ;(

To fotka mojego kurdupla?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:34, 25 cze 2018

Do góry
abiko napisał(a)
na pamiątkę

Ogródkowe perypetie:) 13:32, 25 cze 2018

Do góry
Jak tutaj nie lubić klonów
Ogródkowe perypetie:) 13:31, 25 cze 2018

Do góry
kolor lili mnie zauroczył

Ogródkowe perypetie:) 13:30, 25 cze 2018

Do góry
I ogród Agani na szybko..bo jak zwykle jesteśmy spóźnieni

obłędne donice

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:28, 25 cze 2018

Do góry
na pamiątkę

Ogródkowe perypetie:) 13:26, 25 cze 2018

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 13:25, 25 cze 2018

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 13:24, 25 cze 2018

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 13:23, 25 cze 2018

Do góry
piękne

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies