U mnie rabaty letnio-jesienne dzięki trawom i hortensjom. Budleja pierwszy raz taka wysoka ale kwiatostany ciągle za małe.
Do jesieni zdobią kosmosy, rozchodniki i czekam na ożankę ( chyba dopiero za rok zakwitnie).
Ciągle mam mało wiosny u siebie
w cieniu, pod drzewem hosty i liliowce rosną"
nad najwyższym stawem
I szkoda tylko, że jakość zdjęć nie taka i brak zdolności Doroty, Sylwii, Agaty czy innych forumowiczek do łowienia obrazów
No po prostu, trzeba tu przyjechać i uwieczniać
Ależ masz cudne te hortensje. Znasz może nazwę tej ogrodówki? Okrywasz je na zimę?
Ciekawa jestem, czy zakwaszasz im ziemię a jeżeli tak to czym, że mają niebieski kolor? Ja próbuję zniebieścić swoje podlewając nawozem Niebieska hortensja ale one wciąż są uparcie pozostają różowe
PS. Busz piękny - lubię jak roślinki wzajemnie się przenikają
U mnie też "buszowato" . Ale jak ogród maleńki a chciejstw sporo to tak to się kończy
A i biżuterię ogrodową muszę pochwalić
A za bieganie podziwiam
arboretum rozciąga się na kilku wzgórzach które zachodząc na siebie dają zapierające dech widoki
Ogród zawiera narodową kolekcje liliowców należy również do amerykańskiego stowarzyszenia Liliowców
Chętnie służę, inspiruj się.Biel fajnie podkreśla roślinki
Też podobają mi się rojniki, ale nie mam ich zbyt dużoMam też trochę rozchodników ,ale muszę obfocić
Szmaty nie ma. Odnośnie ziemi to przed sadzeniem gdzieś wyczytałem (chyba forum muratora), że akurat szmaragd lubi neutralne PH dlatego zastosowałem czarną ziemię kupioną w bardzo dużej ilości pod trawę która miała (i ma - sprawdziłem przed chwilą) ok 6,5 PH. Czy na pewno lepsza jest kwaśna ziemia pod iglaki ?
Dzisiaj podczas wycinania uschniętych pędów znalazłem kilku żyjątek które się w nich zadomowiły.
Po konsultacji ze znajomym spryskałem ok 13:00 PROMANALEM 60 EC.
Przed godziną 20:00 wróciłem do wycinania obumarłych pędów i zaobserwowałem, że thuje są pełne mszycy (?). Czarnych robaczków które potrafią latać. Kilka godzin wcześniej na pewno ich nie było. Teraz jest cała masa. Zdjęcia nie oddają ilości tego cholerstwa.
Co zastosować na tych czarnych szwagrów ? Będę bardzo wdzięczny za pokierowanie jak to ratować.