Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:28, 11 sie 2016

Do góry
Taki nieduży ogródek a tyle cudnych różnorodnych fotek, uwielbiam. Za Giardinkę wielki dzięks. A ta rozplenica wschodnia zimowała u Ciebie?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:50, 11 sie 2016

Do góry
Ola, bardzo się cieszę, że wróciłaś na forum, tęskniłam
Ta trawka to rozplenica - prawdopodobnie wschodnia.
Dość dziko rośnie, ma długie witki z kotkami ale nie sterczą tak zjawiskowo jak u innych np Hameln tylko się bezładnie przewieszają. U mnie akurat to dobrze się prezentuje. tzn mnie się podoba
edit: ó
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:14, 11 sie 2016

Do góry
Paula, bardzo ci dziękuję za opinie i sugestie w sprawie roslinek. Zaraz sprawdzę te które zapraponowalas.

Rozplenica bardzo ładna, ta tarczyca tez ale ona z tego cobdoczytalam nawet do 1 m rosnie to chyba trochę za wysoko biorac pod uwagę, że bedzie rosła przed kulkami z tui.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:32, 11 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
I tak mnie jeszcze naszło

W przyszłym sezonie będę musiała z czegoś zrezygnować, rozplenica albo rozchodnik zrobią out bo będzie już im za ciasno. Choć początkowo rozplenica mnie zawiodła to teraz doceniam jej "dzikość". Fajnie się jej kotki przewieszają

Tu pięknie jak zawsze!!!!

Co to za trawa?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:24, 11 sie 2016

Do góry
Rabatę musisz pociągnąć do rogu opaski po lewej stronie. Niech będzie całoscią. Hortensje licz, że będą miały 1,50m. Jeśli drzewka będą niższe lub zbyt blisko zostaną "zjedzone".

Rozplenica pod hortkami może być. Około metr przed. Bez hakonechloa, albo jesli ta ma być to na rogu rabaty, ok 60cm od trawnika,
Niezaprzeczalnie musisz rabatę powiększyć.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:57, 10 sie 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Ja z innej beczki bo się u Justynki dziwiłaś że stipa taka wysoka może być Jest bardzo wiele odmian na rynku i nie wszystkie są do siebie podobne U nas na forum najpopularniejsza to oczywiście Pony Tails i traktuje się ją jak jednoroczną Ja w tym roku zakupiłem stipę tirsa Longifolia zbliżoną wizualnie do Pony Tails ale w pełni zimującą w naszym klimacie bo naturalnie występuje na Ukrainie Jest jej jeden mankament Tak marnie u mnie rośnie że obawiam się że nic z niej nie będzie Coś jej nie służy tylko zastanawiam się co ? bo nie ma żadnych praktycznie wymagań glebowych I bądź tu mądry

No właśnie Przemek u mnie stipa ta zwykła Pony Tails też kiepsko rośnie i niby nie jest wymagająca a nie mogę sobie z nią poradzić ... miscanty dają radę, carexy również w tym evergold a nawet AM, nawet rozplenica kupiona maciupka pod koniec maja zaczyna kwitnąć a stipa, która tak bardzo mi się podoba nie rośnieJeśli chodzi o wysokość to jednak twierdzi się,że Pony tails o tyle jest lepsza od tych wyższych, że nie pokłada się tak bardzo ...

PS Jak odkryjesz co Twojej stipie nie służy to daj znać
Kosolkowa Pasja 22:44, 10 sie 2016

Do góry
Rozplenica, która jako jedna z trzech przeżyła zimę

Moja codzienność - ogród Oli 20:47, 10 sie 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Iście to zjawiskowe!
ta najbardziej zwisła trawa to tez rozplenica?

królowo traw dziękuję !
wszystkie kupowane jako rozplenice Moudry ale najwyraźniej nie wszystkie nimi są
Jestem w polu 18:32, 10 sie 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
Pięknie
ja mam jedną lukę w ogródku bo nie przezimowała mi rozplenica moudry i chyba tam kupię jakąś dorodną sztukę

U mnie z traw jedynie miskant Flamingo nie przetrwał. Wszystkie inne przeżyły i tylko czekam na to aż zakwitną. Teraz jestem na urlopie na Mazurach, więc nie wiem co w moim ogrodzie słychać.

Zielona (r)ewolucja 16:17, 10 sie 2016

Do góry
Hortki tnie się wczesną wiosną - nim ruszą.
Podsadzić oczywiście się da. Moja ma sporo miejsca w nogach. Spokojnie rozplenica się zmieści i to całkiem blisko.
Konkretna odległość między hortką a rozplenicą?
To 60cm jest ok. Swobodnie urosną obie i zrobię busz. Jak rozplenica rośnie słabiej - tak jak moje - to nawet i 50 cm od hortki.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:51, 10 sie 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Sylwio, polecam słuchać się Toszki Moje wszystkie trawy są posadzone w mieszance polecanej przez Toszkę. W taczce mieszam ziemię rodzimą, dobrą ziemię z worka, piasek, kompost, obornik granulowany i korę. Tak dobrze wymieszaną mieszankę daję do dołka, w której sadzę trawy.
Odpukać trawy ładnie rosną

Red BAron fajnie wygląda jak jest posadzony w taką "rzeczkę"-falę.
Na tej rabatce z Berberysem i Red Baronem nie dawałabym już jeżówek bo jak dla mnie za dużo tu będzie się dziać. Ale ja lubię mieć wszystko poukładane więc nie musisz mnie słuchać

Dbaj teraz o to aby trawy miały cały czas wilgotną ziemię.

Dzięki za przystępnie napisaną receptę na przygotowanie ziemi.Nie obędzie się bez błędów ale staram się słuchać Toszki!Red Barona przesadziłam,coś mi tam nie pasował i fakt że rozplenica by go zagłuszyła.W następnym sezonie znajdę mu lepsze miejsce.W jego miejsce trafiły różowe jeżówki a jako najniższe piętro przed rozplenice-turzyce żółto paskowane.Narazie wygląda nijak i nie zachwyca.Trzeba czasu aby się rozroslo.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:44, 10 sie 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Z ognistej jeszcze takie kadry.

Rozplenica Purple Majesty

i tytoń, który miał być czerwony, ale nie jest, choć i tak się wpasował w otoczenie.

O widzę, że zakwitła
Tytoń od Ciebie piękny i wielki cudnie pachnie
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:42, 10 sie 2016

Do góry
Z ognistej jeszcze takie kadry.

Rozplenica Purple Majesty

i tytoń, który miał być czerwony, ale nie jest, choć i tak się wpasował w otoczenie.
Moja codzienność - ogród Oli 09:04, 10 sie 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

Iście to zjawiskowe!
ta najbardziej zwisła trawa to tez rozplenica?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:51, 10 sie 2016

Do góry
I tak mnie jeszcze naszło

W przyszłym sezonie będę musiała z czegoś zrezygnować, rozplenica albo rozchodnik zrobią out bo będzie już im za ciasno. Choć początkowo rozplenica mnie zawiodła to teraz doceniam jej "dzikość". Fajnie się jej kotki przewieszają
Co z tym ogródeczkiem począć 18:59, 09 sie 2016

Do góry
Przemo tam akurat gliny nie mam ,ziemia całkiem dobra jest
Rozplenica tez by ładnie wyglądała ,już ta propozycja padła tylko czy nie za mało słonka jej tam będzie ?

Juziek masz rację to mogła być ona .
I ja tak naprawdę wcale nie jestem pewna czy ona mi tam zmarzła czy ja poprostu ja wywaliłam za szybko
Ot durak za mnie
A co Twoimi oczkami lepiej ,brązowa czy rozplenica ?
Bo jednak trawkę tam chcę
Do raju daleko - u Ewy 18:56, 09 sie 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Przez tydzień mnie nie było, to widzę, że sporo urosła ta rozplenica przez ten czas, to może do października urośnie i da mi nasionka

Ciemierniki u mnie zielone Kwiatów nie ma.

Już kwiaty u ciemierników ?
U mnie tez tylko zielone
Do raju daleko - u Ewy 17:41, 09 sie 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Ewo może i ona mała ale daj jej czas a doczekasz się kwiatów Mamy dopiero początek sierpnia

Jak tam Twoje ciemierniki ? Część moich już obsypana kwiatami

Przez tydzień mnie nie było, to widzę, że sporo urosła ta rozplenica przez ten czas, to może do października urośnie i da mi nasionka

Ciemierniki u mnie zielone Kwiatów nie ma.
Życie w wiejskim ogrodzie 16:12, 09 sie 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Przemuś
pięknie
ile twój ogród ma lat?? jest cudowny po prostu

rozplenica jednoroczna ślicznie wygląda
o reszcie nie wspomnę

Najstarsze nasadzenia były robione jakieś 20 lat temu i są to żywopłoty ze szmaragdów które do dziś przetrwały Ogrodem zajmuję się od 10 lat i w tym czasie bardzo dużo zmian w nim wprowadziłem Cały czas coś się zmienia ale rewolucji już nie będę przeprowadzał bo z obecnego efektu jestem ogólnie zadowolony
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:45, 09 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Rozplenica rozkłada się na metr średnicy (chyba, że to któraś z niskich). Zasłoni skutecznie RB. U Polinki zastosowałyśmy ID, ewentualnie może być Silver Sceptre.

Pod carexy i RB koniecznie ziemia musi być przekopana z korą i piaskiem jeśli ziemia jest zbita, ciężka. Jeśli nie to wystarczy kora (sporo).
Musisz dac większe odległości, bo berberys zmężnieje, RB też[/quote/]

To chyba tradycyjna rozplenica,sprzedający nie znał odmiany.Pod tą czarną ziemią jest piasek ale kora jak najbardziej będzie wysypana.Berberys sadziłam co 50cm,zalezy mi aby utworzył żywoplot.Tak myślałam że RB zostanie wchłonięty przez rozplenice ale w tej chwili jest podzielony na wiele sadzonek i dam mu czas do wiosny a potem zmienię mu miejsce.A co z jeżówkami?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies