Mirella, nadal nie mam swojego lapka, więc nie mam też dostępu do zdjęć

Odpowiedź na Twoje pytania znalazłam więc na swoim wątku na str. 140 (link poniżej)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5256-prawie-jak-ogrod?page=140]
CO do green barona, to nie pozbyłam się tej trawy całkowicie - u mnie teraz jest w donicach i wygląda świetnie - wysoka, soczyście zielona. Z racji tego, ze ładnie i szybko przyrasta, doskonale daje sobie właśnie radę w donicach

Na rabaty absolutnie nie polecam, bo rozlezie się niemiłosiernie. Jak już będę miała możliwość, to wkleję Ci aktualne zdjęcia.
Stipa - czytam, czytam u Ciebie, że się zastipowałaś totalnie

Własne sadzonki + te zakupione (w takiej cenie, jak Ty kupujesz, to faktycznie zabawa w sianie trochę traci sens) - masz tego trochę

Ja, jak doczytasz za chwilę, tnę stipę jak już zaczyna mi się pokładać. Musisz pamiętać, że rosną tylko zielone źdźbła, więc te suche (z reguły te z kwiatostanami) pozostaną na takiej wysokości, na której przycięłaś. Więc lepiej obiciąć krócej. Widać na kolejnej fotce, ze jedną obcięłam na wysokości 5 cm i ładnie odbiła. Dodam jeszcze, że stipa po takim przycięciu baaardzo szybko rośnie. Zrób sobie eksperyment na kilku sztukach i przytnij krótko, zobaczysz jaki będzie efekt po kilku dniach.
Pytasz, czy zakwitnie - część zdążyła ponownie zakwitnąć