Z bocznej perspektywy tylko ładny od góry tragedia.. zajedź to się przekonasz.. nawóz tylko raz w tym roku dostał, chwasty i brzydka trawa się rozpanoszyły na maksa. a mrówki to kopiec na kopcu.. przestałam nawet sypać bo to bez sensu..
Ale z perspektywy jest ok Wiec patrzę na ogród z boku
Róże wysadziłam spod tarasu bo mi widok na oczko zasłaniała. i po przesadzeniu teraz nie może się pozbierać przez 3 lata Trzeba było wyrzucić i kupić nową.. teraz to wiem.
Glicynie rosną ,ale w tym roku kwitła tylko jedna.. coś się drugiej odwidziało
Tradescant - martwiłam się o nią bo podmarzła ale jak widać powoli się rozbudowuje.
Szarlotka czyli Lady of Shalott. Czosnki miały być białe Nigrum z czarnymi Atropurpureum bo miałam już takie zestawienie i było super - to teraz wszystkie są czarne
Wczoraj zrobiłam obchód po ogrodzie. Mszyc na różach bez liku. Wszystkie zapączkowane mniej lub bardziej. Na razie inne choroby niewidoczne. Dwie różyczki, które kupiłam na front na podkuchenną rabatę chyba mają tam za ciepło i jakoś nieciekawo im się kwiaty starzeją. Austinki Royal Jubelee i Benjamin Britten. Poczekam do następnego sezonu. Najwyżej eksmisja będzie. A teraz odrobina pisma obrazkowego.
Witam. Proszę o poradę czym potraktować ten chwast?
Co moze byc przyczyna pojawienia się tego dziadostwa? Mam tego dość sporo a trawa 2 rok od zasiania, koszona conajmniej 1-2 razy w tygodniu na 3-4 cm. Jak z tym walczyć? Chemia czy więcej lać i niżej kosić?
Rzeczywiscie za wiele nie widac, ale czy wczesna wiosna tez takie placki byly? Jezeli tak to moze byc plesn po sniegowa.
Moim zdaniem trzeba przegrabic mocno wyrwac sucha trawe. Posypac torfem do trawy zmieszac z mala iloscia nawozu i posiac trawe lekko przegrabic i ubic grabiali i podlac.
Wiszcie mi, ze mam spory ogrod i trawe sialismy na raty i nigdy nie mialam z trawnikiem problemu. Tylko raz o czym pisalam wyzej w innej odpowiedzi.
Trzeba przejsc przez wszystkie fazy rozwoju trawnika czytac i samemu dochodzic do wszystkiego.
Bo te rady to sa na chybil trafil bo nje znamy ziemi i trawy. Te plamy moga miec rozne przyczyny, pies nasikal, chrzaszcze, kwasna lub nie kwasna gleba, poparzenie od slonca.
Ja np. Kazdego roku nie badam ziemi rozsiewam wapno przed nawozeniem wiosna.
Wazne jest tez aby nawozic trawnik nawozem wieloskladnikowym.
To tyle.