Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 15:23, 17 lip 2018

kaz742011 napisał(a)

Ja planów nie robię bo ma padać do soboty. Jak między deszczem coś wsadzę to bedę zadowolona .

Właśnie ja też juz nie, bo jak widzę jak leje to mi słabo. Myślicie, że w deszczu można nawozić trawnik? zostałmi kawałeczek (zabrakło nawozu) i teraz nie wiem czy czekać do słońca czy siać nawóz.
eVka 15:23, 17 lip 2018

Dominika11 napisał(a)
po deszczu to sie super chwasciory wyrywa

O to to, dokładnie
wiklasia 19:27, 17 lip 2018

effka napisał(a)

Myślicie, że w deszczu można nawozić trawnik?

Ja sypię nawóz na trawnik właśnie wtedy gdy pada deszcz (jakoś mam szczęście, że tak co 30 -45 dni zdarza się porządna ulewa)
eVka 20:27, 17 lip 2018

wiklasia napisał(a)

Ja sypię nawóz na trawnik właśnie wtedy gdy pada deszcz (jakoś mam szczęście, że tak co 30 -45 dni zdarza się porządna ulewa)

O dzięki, dzisiaj nie zdarza bo byłam z córką i stomatologa ale jutro sypnę.
Mam grzyby kapeluszowe w trawniku, coś mogę na to zaradzić?
sylwik69 21:52, 17 lip 2018

Ewa nawóz najlepiej przenika do gleby właśnie w deszczu,no chyba że jest dolistny dla mnie deszcz jest zbawienny,bo nie padało porządnie od 4 m-cy super dla mojego poplonu !
eVka 10:03, 18 lip 2018

sylwik69 napisał(a)
Ewa nawóz najlepiej przenika do gleby właśnie w deszczu,no chyba że jest dolistny dla mnie deszcz jest zbawienny,bo nie padało porządnie od 4 m-cy super dla mojego poplonu !

Dzisiaj będę sypać nawóz, pada cały czas, mam nadzieję, że popołudniu trochę zelży, bo w ulewie nie bardzo chciałabym biegać po trawie.
Twój poplon będzie rósł jak na drożdzach!!!
Zana 10:10, 18 lip 2018

Poczytaj na opakowaniu z nawozem, na pewno jest opis jak stosować
eVka 10:40, 18 lip 2018

Zana napisał(a)
Poczytaj na opakowaniu z nawozem, na pewno jest opis jak stosować

Wszędzie piszą że przed deszcze a nie w trakcie, dlatego mam wątpliwości... a że cały czas pada to nie mam kiedy dosypac na paseczku trawnika.
mrokasia 10:47, 18 lip 2018

effka napisał(a)

Wszędzie piszą że przed deszcze a nie w trakcie, dlatego mam wątpliwości... a że cały czas pada to nie mam kiedy dosypac na paseczku trawnika.

Ewa, przed deszczem bo chodzi o to, by granulki nie przywarły do liści trawy i ich nie popaliły. Przy drobnym, lekkim deszczu może się tak stać ale jak porządnie pada to ja bym sypnęła . A jak masz obawy to sypnij i od razu podlej tak by spłukać granulki z liści.
eVka 10:56, 18 lip 2018

A teraz pokażę wam miejsce, z którym cały czas nie wie co zrobić...
miał być tam po prostu dlaszy ciąg trawnika ale jednak wolę posadzić jakieś drzewka owocowe, więcej borówek, jakoś przegodzić ogród, żeby nie był taka otwartą przestrzenią. To ten obszar:
Sięga od garażu, pod któym myślałam, żeby posadzić szpaler choin kanadyjskich i ciąć je, żeby się zagęściły. Przy krzakach borówek, które widać po lewej stronie od skrzyń z truskawkami chcę dosadzić więcej krzaków, jabłonie, pigwe, może gruszkę.
Jak to wszystko zaplanować, żeby było jak najmniej trawy (może wogóle?)...