Ja Cię podziwiam za przetarganie tylu kamulców. Mam nadzieję, że sama tego nie targałaś! Też myślę o kilku sztukach jakichś fajnych kamieni, dają "coś" w ogrodzie. Powojniki masz mega. I róże piękne, a Pastella coraz bardziej kradnie moje serce.
Mam tęsamą pomyłkę
A tak się cieszyłam, że upolowałam SD...
wygląda jak ogrodówka, zwłaszcza duże mięsiste liście, teraz tez kwiatki, ale pojawiły się na młodych pędach, hmm
Witam
Jestem tu po raz pierwszy i proszę was o pomoc. Mam trawę z rolki - 2 rok i coraz więcej mam grzybów - pogląd na zdjęciu. nie wiem co z tym robić. Proszę o podpowiedź.Ponadto mam coraz więcej suchych placków, pomimo, iż codziennie podlewam
Izabelko,
Jestem zadowolona z pogody, u mnie nie za gorąco teraz,
a, że podlewać muszę? To dobrze działa na tuszę!
Kilka konewek nie raz, trzeba pod krzewy chlusnąć,
a w nocy nie trzeba gdybać, co by tu zrobić by usnąć.
Przygotowałam nową rabatę, którą nazwę jałowcówką. Główny punkt to jałowiec, który zaczęłam formować i tuja. Trochę juz rabatę obsadziłam niskimi roślinami tj bodziszek, rojniki i inne skalne. Czekam jeszcze na dostawę dzwonków, prymul, traw...
Zdjęcie mam tylko takie...
Tym lustrem wycisnęłaś z tego miejsca wszystko ale wisienką moim zdaniem nie kest lustro ale ta furtka i to otoczenie odbite w lustrze. Ciekawe jakie będą jesienne,zimowe i wiosenne widoki
Edfytko, sucho, ale to lepiej niż za mokro. Zeszłe lato narzekałyśmy na deszcze, równowaga musi być zachowana. Moje arbuzy strajkują chyba, ale nic to z nimi też się dogadam w końcu.
Kwiatki zadowolone, bo im płatków nikt nie tarmosi, chociaż dziś jest wietrznie i większość chyba spadnie. Jutro idę posprzątać na rabatach. Bo już i na zdjęciach śmietnik widać.
No więc Toszko to było tak
Któregoś dnia zawalona skoszona trawą , której u mnie od groma bo kosze bardzo często poprosiłam eMusia o kompostownik. Wystrugał mój ukochany dżepetto piękny kompostownik a ja nie znając zasad kompostowania ( nie było mnie tu jak to możliwe ? ) zaczęłam wyrzycać jak leci wszystko. Przede wszystkim skoszona trawę. Teraz stoi toto bez użytku i straszy. Wszystko co w środku było aktualnie wyschnięte na wiór. Nie robiłam żadnych warstw, żadnego napowietrzenia, tylko sypałam jak leci kolejna warstwę. Teraz zbieram się do wywalenia tego ale to wcale nie takie łatwe bo kompostownik dosyć wysoki ( ok 1,50 m) Myślisz ,że można jeszcze coś zaradzić ? Byłam już skłonna pociachać go i spalić Tak wygląda obecnie nie używany wcale.
No cudnie ale raj kwieciście owocowo i warzywnie u mnie pomidory coś małe haa ale też będą ciekawe czy arbuzy przykrywać bo zimno ma być choć kwiatów jeszcze nie mają Macham Hanusia i miłego życzę i znów sucho bardzo nie no
Ok, może ktoś coś doradzi na moje wypociny jak wyżej.
A tymczasem stworzyłem sobie listę preferowanych roślin na przedogródek.
Nazwy na zielono to te które już rosną lub są pewne, na żółto preferowane, ale pozostałe też w ogóle nie wykluczam. Wszystko zależy czy nadają się w dane miejsce.
Czy możecie mi doradzić co warto, co nie warto sadzić?
I dla przypomnienia ogólny zarys rabat frontowych
Wstępnie kombinuję sobie co mogłoby znaleźć się na rabacie 1R.
Preferuję rośliny zielone, zielono-białe, bordowe dla kontrastu. Nie chcę żółtych/pomarańczowych ale np cytrynowe jak klon shirasawy aurerum chyba by pasował z purpurowym bukiem purple fountain na tle zielonych tui?
Chciałbym sporo roślin zimozielonych, ale lubię też klony, ważne aby ogród nie był zbyt zajmujący.