Heee Nie ma więcej
Jedna rozplenica na brzozowej nie chce rosnąć i cały widok psuje.
Może w przyszłym roku się zbierze. Albo padnie całkiem jak dalej taka pagoda będzie.
I jeszcze seslerie jesienne dosadziłam, ale malutkie i też nie ładne...
No w tym roku brzozowa nie powala. Zresztą nic u mnie w tym roku nie powala
Wczoraj korzystaliśmy z uroków prawdopodobnie ostatniego już ciepłego wieczoru torocznego lata. Zatem wbrew wszelkim pomówieniom wykorzystywałam fotele na tarasie
Macham zatem zbiorowo i odpowiadam tylko na pytania
Anna - pissardi tniemy w prostokąty od ubiegłego roku
Anulajda - donice maja juz ze 3 sezony. Poszukaj w ofercie Polnix
Mikina - Sebek oczywiscie dobrze odpowiedział - to berberysy bagatelle, rosna juz chyba od 2011 w tym miejscu i aby utrzymac je w takim niewielkim rozmiarzectne je trzy razy w seoznie w kulki. Tracą na chwilę czerwony kolor po czym ponownie liscie czerwienieją. Nie wiem , kotra rozplenica ma czarne piórka, a ta nowa w donicy kupiona jako NN i tak z planem na orzemarżnięcie w niej zimą .
Jolanka - nie dane mi było ocenić kwiat BP bo nie kwitła u mnie, ale zdjęcia w necie wg mnie pokazuja inną róze niż Twoja NN
Siaka mączniaka nie pokaze bo został w sobotę ścięty i zapakowany do waorków. Mączniak orawdziwy powoduje,mze głownie na nowych orzyrostach jest biały nalot, trudno go pomylić z czymkolwiek.mczekam na mozliwośc pryskania ale ciagle zapowiadaja przelotne opady u mnie. Zakupiłam Amistar+Tospin i będe atakować żywopłot oraz bukszpany, ktore wygladaja podejrzanie...wszedzie panuje w tym roku grzyb : na rózach rozwinęła sie plamistośc w tydzień, magnolia cała w czarne kropki, graby. Wredne deszczowe i gorące lato zawsze wywołuje taka inwazję grzybów.
Rozplenica rozkłada się na metr średnicy (chyba, że to któraś z niskich). Zasłoni skutecznie RB. U Polinki zastosowałyśmy ID, ewentualnie może być Silver Sceptre.
Pod carexy i RB koniecznie ziemia musi być przekopana z korą i piaskiem jeśli ziemia jest zbita, ciężka. Jeśli nie to wystarczy kora (sporo).
Musisz dac większe odległości, bo berberys zmężnieje, RB też
Trawki.Tegoroczne wysiewane rozplenice Black ładnie urosły dosadziłam jeżowek.Jak mi wiosną znów nie ruszą więcej ich nie sieję.
Rozplenica Hameln z 4 zimę przetrwały 2 .Kwitnie pięknie.Dzięki Ilonka
Rozplenica Magesti w tym roku ładnie urosła.
ID z rozchodnikami nazwa mi umknęła.
Edit:już mam nazwę Star Dust kwitnie na biało.Ilona pozdrawiam
Aniu, kiedyś myślałam o projektancie. Na Danusię mnie nie stać, ale cieszę się, kiedy mogę czerpać z jej inspiracji i nawet sobie tą przednią rabatę wyobrażam, odpowiadając na pytanie: Co by tu Danusia posadziła? https://pl.pinterest.com/pin/529876712389366921/ https://pl.pinterest.com/pin/529876712391088896/
Będą więc zapewne stożki lub kule. Do tego miskant, rozplenica, żurawki. W tle posadzę na ścianę betonową bluszcz
Byłam kilka dni temu w ogrodzie zaprojektowanym i wykonywanym przez projektanta ( nie będą tu pisać, kto jet wykonawcą, ale kiedyś w lokalnej telewizji chłonęłam porady tej osoby, jeszcze przed Ogrodowiskiem)
Nasadzenia po kilka sztuk, kompozycje są ok. Tylko właścicieli pytałam się, czemu pozwalają na zakładanie agrowłókniny w całym ogrodzie? Odpowiedzieli, żeby nie było zielska, to nawet dwa razy chcieli, by była założona ...
Na stwierdzenie, ze woda i tak będzie przechodzić przez nią (roślinki opatulone, jakby golf miały założone), zapytałam się tylko, czy sprawdzali? Nawodnienie leży pod agro ...
Może się mylę... Tylko czemu ostatnio, jak z rabaty odstawiąłm doniczkę z moimi sadzonkami, korzenie krzewu niedaleko rosnącego w tym miejscu były niemal na wierzchu? Czyli agro zadziała tak samo. Do tego kamyki na wierzch i plus 40 stopni... Współczuję roślinkom ...
Ja wolę mieć możliwość wyściółkowania kompostem, nawiezieniem obornikiem, podsypaniem nawozami specjalistycznymi, dosadzeniem roślin okrywowych.
Wolę pielić i mieć czas na obserwację, co się z moimi roślinkami dzieje
No widzisz, sama piszesz, że te nowoczesne ogrody - to spokój i harmonia. Być może tego mi czasem trzeba, to sobie pooglądam na inspiracjach
Sylwia ta "kukurydza" to trawa Rozplenica Purple Majestry, jednoroczna, moja z własnego wysiewu z nasion od ogrodowiskowej koleżanki Alicji
Bardzo szybko rośnie
Na razie koniec przetwarzania.
A w ogrodzie zrobiona podpora na winorośl i grusze.
Wszystko powiązane.
Rozplenica ma już kotki, hortensje pięknie kwitną.
No i opuchlaki ucztą.
Może dopiero we wrześniu się za nie wezmę.
Bardzo dziękuję Jolu
Ja też nie lubię się bawić w sianie obawiam się jednak że przy obsadzaniu skarpy nie będę miała wyjścia trochę za duża żeby wszystkiego nakupić więc zabawa w rozmnażanie się zbliża wielkimi krokami
Dziękuje Edyta wiesz jak to jest z tym pogłębianiem i analizami w przypadku roślin...efekt jest taki że wlasnie kwitną mi obok siebie lawenda i rozplenica w jednym czasie!!
Hortensjowe szpalery piękne, a w przyszły roku dopiero dadzą czadu
A'propos traw, to bardzo się cieszę że stipa się wysiewa sama, może u mnie też się wysieje, bo wolałabym się już nie bawić w to sianie, pikowanie, itd.. A rozplenica - widziałam parę siewek wokół starych kęp, ale jest strasznie podobna do zwykłej trawy no i trudno jej nie wyplewić.
Oj tam, narzekasz ładnie jest, bukszpany i kostrzewy sine takie cudniaste. Te moje nadal się nie pozbierały i wszystkie są różne, chyba na wiosnę będę je całkowicie wymieniać.
Z cyklu porażki ogrodowe... Rabata po rewolucji w ubiegłym roku: lawenda padła, szałwię wypaliłam, przetaczniki również. Jesienią lub wiosna znów musze jaą zmienić bo patrzeć się na nią nie mogę.... Jedna rozplenica Medium Boy prawie nie przyrosła a dwie pzoostałe dużo większe. Carex Silver Screpe nie rośnie, pewnie je podgryzają opuchlaki, które na tej rabacie stale grasują,