Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

W Kruklandii 12:30, 09 sie 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Heee Nie ma więcej
Jedna rozplenica na brzozowej nie chce rosnąć i cały widok psuje.
Może w przyszłym roku się zbierze. Albo padnie całkiem jak dalej taka pagoda będzie.
I jeszcze seslerie jesienne dosadziłam, ale malutkie i też nie ładne...
No w tym roku brzozowa nie powala. Zresztą nic u mnie w tym roku nie powala

Eetam, głupoty gadasz! Ja tam uwielbiam Twoją brzozową nawet bez rozplenicy
Życie w wiejskim ogrodzie 08:58, 09 sie 2016

Do góry
Przemuś
pięknie
ile twój ogród ma lat?? jest cudowny po prostu

rozplenica jednoroczna ślicznie wygląda
o reszcie nie wspomnę
W Kruklandii 08:38, 09 sie 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Proszę więcej brzozowej

Heee Nie ma więcej
Jedna rozplenica na brzozowej nie chce rosnąć i cały widok psuje.
Może w przyszłym roku się zbierze. Albo padnie całkiem jak dalej taka pagoda będzie.
I jeszcze seslerie jesienne dosadziłam, ale malutkie i też nie ładne...
No w tym roku brzozowa nie powala. Zresztą nic u mnie w tym roku nie powala
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:46, 09 sie 2016

Do góry
Wczoraj korzystaliśmy z uroków prawdopodobnie ostatniego już ciepłego wieczoru torocznego lata. Zatem wbrew wszelkim pomówieniom wykorzystywałam fotele na tarasie
Macham zatem zbiorowo i odpowiadam tylko na pytania

Anna - pissardi tniemy w prostokąty od ubiegłego roku

Anulajda - donice maja juz ze 3 sezony. Poszukaj w ofercie Polnix

Mikina - Sebek oczywiscie dobrze odpowiedział - to berberysy bagatelle, rosna juz chyba od 2011 w tym miejscu i aby utrzymac je w takim niewielkim rozmiarzectne je trzy razy w seoznie w kulki. Tracą na chwilę czerwony kolor po czym ponownie liscie czerwienieją. Nie wiem , kotra rozplenica ma czarne piórka, a ta nowa w donicy kupiona jako NN i tak z planem na orzemarżnięcie w niej zimą .

Jolanka - nie dane mi było ocenić kwiat BP bo nie kwitła u mnie, ale zdjęcia w necie wg mnie pokazuja inną róze niż Twoja NN

Siaka mączniaka nie pokaze bo został w sobotę ścięty i zapakowany do waorków. Mączniak orawdziwy powoduje,mze głownie na nowych orzyrostach jest biały nalot, trudno go pomylić z czymkolwiek.mczekam na mozliwośc pryskania ale ciagle zapowiadaja przelotne opady u mnie. Zakupiłam Amistar+Tospin i będe atakować żywopłot oraz bukszpany, ktore wygladaja podejrzanie...wszedzie panuje w tym roku grzyb : na rózach rozwinęła sie plamistośc w tydzień, magnolia cała w czarne kropki, graby. Wredne deszczowe i gorące lato zawsze wywołuje taka inwazję grzybów.

Milka dywan to sztukabeskidzka.pl
Ogródek frontowy 00:48, 09 sie 2016

Do góry
Myślałam żeby połączyć je trawami i jeżówką? Rozplenica będzie od środka kratek i na skarpie.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 21:22, 08 sie 2016

Do góry
Rozplenica rozkłada się na metr średnicy (chyba, że to któraś z niskich). Zasłoni skutecznie RB. U Polinki zastosowałyśmy ID, ewentualnie może być Silver Sceptre.

Pod carexy i RB koniecznie ziemia musi być przekopana z korą i piaskiem jeśli ziemia jest zbita, ciężka. Jeśli nie to wystarczy kora (sporo).
Musisz dac większe odległości, bo berberys zmężnieje, RB też
Mirkowy ogród (początki) 20:37, 08 sie 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Rozplenica Magesti

Ale cudo!!! Nie widziałam jeszcze takiej. Zimuje?

Macham
Kasiu niestety nie zimuje u nas.Co roku zbieram i wysiewam wiosną nasionka.
Mirkowy ogród (początki) 20:33, 08 sie 2016

Do góry

Rozplenica Magesti

Ale cudo!!! Nie widziałam jeszcze takiej. Zimuje?

Macham
Mirkowy ogród (początki) 20:20, 08 sie 2016

Do góry
Trawki.Tegoroczne wysiewane rozplenice Black ładnie urosły dosadziłam jeżowek.Jak mi wiosną znów nie ruszą więcej ich nie sieję.

Rozplenica Hameln z 4 zimę przetrwały 2 .Kwitnie pięknie.Dzięki Ilonka

Rozplenica Magesti w tym roku ładnie urosła.

ID z rozchodnikami nazwa mi umknęła.
Edit:już mam nazwę Star Dust kwitnie na biało.Ilona pozdrawiam
Ogródek Iwony II 17:03, 08 sie 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Iwonko na Twoje rozterki jest jedno lekarstwo...zatrudnić projektanta ogrodu i sprawę rozwiąże
Jesteś niestrudzona w zmianach ogrodowych no i że ciągle Ci się chce PODZIWIAM A lat nie ubywa...
Ja z tych falistych,u mnie fale na rabatach i misz masz który uwielbiam a ogrody geometryczne to spokój i harmonia na rabatach-to nie dla mnie no i gdzie bym moje przydaśki poupychała a kolekcja pokaźna

Aniu, kiedyś myślałam o projektancie. Na Danusię mnie nie stać, ale cieszę się, kiedy mogę czerpać z jej inspiracji i nawet sobie tą przednią rabatę wyobrażam, odpowiadając na pytanie: Co by tu Danusia posadziła?
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389366921/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391088896/
Będą więc zapewne stożki lub kule. Do tego miskant, rozplenica, żurawki. W tle posadzę na ścianę betonową bluszcz

Byłam kilka dni temu w ogrodzie zaprojektowanym i wykonywanym przez projektanta ( nie będą tu pisać, kto jet wykonawcą, ale kiedyś w lokalnej telewizji chłonęłam porady tej osoby, jeszcze przed Ogrodowiskiem)
Nasadzenia po kilka sztuk, kompozycje są ok. Tylko właścicieli pytałam się, czemu pozwalają na zakładanie agrowłókniny w całym ogrodzie? Odpowiedzieli, żeby nie było zielska, to nawet dwa razy chcieli, by była założona ...
Na stwierdzenie, ze woda i tak będzie przechodzić przez nią (roślinki opatulone, jakby golf miały założone), zapytałam się tylko, czy sprawdzali? Nawodnienie leży pod agro ...
Może się mylę... Tylko czemu ostatnio, jak z rabaty odstawiąłm doniczkę z moimi sadzonkami, korzenie krzewu niedaleko rosnącego w tym miejscu były niemal na wierzchu? Czyli agro zadziała tak samo. Do tego kamyki na wierzch i plus 40 stopni... Współczuję roślinkom ...

Ja wolę mieć możliwość wyściółkowania kompostem, nawiezieniem obornikiem, podsypaniem nawozami specjalistycznymi, dosadzeniem roślin okrywowych.
Wolę pielić i mieć czas na obserwację, co się z moimi roślinkami dzieje

No widzisz, sama piszesz, że te nowoczesne ogrody - to spokój i harmonia. Być może tego mi czasem trzeba, to sobie pooglądam na inspiracjach

Ogród Mirelli 14:45, 08 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękne hortki w trawach A te trawy o grubych bordo liściach to co to? Wygląda jak bordo kukurydza - superowe

Sylwia ta "kukurydza" to trawa Rozplenica Purple Majestry, jednoroczna, moja z własnego wysiewu z nasion od ogrodowiskowej koleżanki Alicji
Bardzo szybko rośnie
Co i jak? Nowicjuszka 12:21, 08 sie 2016

Do góry
Ta jest brązowa
rozplenica japońska - Pennisetum sataceum "Rubrum"
Co i jak? Nowicjuszka 12:02, 08 sie 2016

Do góry
brązowa rozplenica? Z turzyca pomyliłaś?
rozplenica to ta z kotkami. A na wiosnę czosnki
Ogród na glinie 10:13, 08 sie 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)
Cześć, przetworzyłaś już wszystko czy postępujesz dalej? Co słychać w ogrodzie?

Na razie koniec przetwarzania.
A w ogrodzie zrobiona podpora na winorośl i grusze.
Wszystko powiązane.
Rozplenica ma już kotki, hortensje pięknie kwitną.
No i opuchlaki ucztą.
Może dopiero we wrześniu się za nie wezmę.
Ogródek frontowy 08:29, 08 sie 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Hortensjowe szpalery piękne, a w przyszły roku dopiero dadzą czadu
A'propos traw, to bardzo się cieszę że stipa się wysiewa sama, może u mnie też się wysieje, bo wolałabym się już nie bawić w to sianie, pikowanie, itd.. A rozplenica - widziałam parę siewek wokół starych kęp, ale jest strasznie podobna do zwykłej trawy no i trudno jej nie wyplewić.

Bardzo dziękuję Jolu
Ja też nie lubię się bawić w sianie obawiam się jednak że przy obsadzaniu skarpy nie będę miała wyjścia trochę za duża żeby wszystkiego nakupić więc zabawa w rozmnażanie się zbliża wielkimi krokami
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:29, 08 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Kasiu, pięknie Ci się ogród rozwinął, te pogłębione analizy każdej roślinki, którą wprowadzasz na rabaty dały świetny efekt!

Dziękuje Edyta wiesz jak to jest z tym pogłębianiem i analizami w przypadku roślin...efekt jest taki że wlasnie kwitną mi obok siebie lawenda i rozplenica w jednym czasie!!
Ogródek frontowy 22:05, 07 sie 2016

Do góry
Hortensjowe szpalery piękne, a w przyszły roku dopiero dadzą czadu
A'propos traw, to bardzo się cieszę że stipa się wysiewa sama, może u mnie też się wysieje, bo wolałabym się już nie bawić w to sianie, pikowanie, itd.. A rozplenica - widziałam parę siewek wokół starych kęp, ale jest strasznie podobna do zwykłej trawy no i trudno jej nie wyplewić.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:33, 07 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Z cyklu porażki ogrodowe... Rabata po rewolucji w ubiegłym roku: lawenda padła, szałwię wypaliłam, przetaczniki również. Jesienią lub wiosna znów musze jaą zmienić bo patrzeć się na nią nie mogę.... Jedna rozplenica Medium Boy prawie nie przyrosła a dwie pzoostałe dużo większe. Carex Silver Screpe nie rośnie, pewnie je podgryzają opuchlaki, które na tej rabacie stale grasują,

Oj tam, narzekasz ładnie jest, bukszpany i kostrzewy sine takie cudniaste. Te moje nadal się nie pozbierały i wszystkie są różne, chyba na wiosnę będę je całkowicie wymieniać.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:18, 07 sie 2016

Do góry
Z cyklu porażki ogrodowe... Rabata po rewolucji w ubiegłym roku: lawenda padła, szałwię wypaliłam, przetaczniki również. Jesienią lub wiosna znów musze jaą zmienić bo patrzeć się na nią nie mogę.... Jedna rozplenica Medium Boy prawie nie przyrosła a dwie pzoostałe dużo większe. Carex Silver Screpe nie rośnie, pewnie je podgryzają opuchlaki, które na tej rabacie stale grasują,

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:14, 07 sie 2016

Do góry
Matka napisał(a)
Rozplenica w donicy?fajnie to wygląda

pozdrawiam

NOm , wczoraj Dzidka pokazała miskanty w Angli w donicach, zrobiłam mniejszą kopię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies