Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czyżykowy zakątek

Czyżykowy zakątek

Dominika11 07:38, 26 sie 2016

nie obijasz się - idziesz jak burza
Toszka 09:43, 26 sie 2016

Widzę, że w większości masz długie rabaty - sadź monolitycznie, w spektakularnych nasadzeniach.

Przez zimę poobserwuj skąd wieją wiatry, gdzie masz zastoiny zimna.
Rozejrzyj się z ogrodu, z miejsc, w których najczęściej przebywacie, czy nie ma brzydkich widoków, co warto przysłonić.
Tam drzewa sadź.
Drzewa pięknie wyglądają w rogach ogrodu - klamrą zamykają przestrzeń, a jednocześnie zacierają granice.

Drzewa kupuj z grubym pieńkiem. Zapłacisz ciut drożej, a nie będziesz musiała latami pionizować ich i stresować, że się pochylają.

Póki w ogrodzie masz wygwizdów nie sadź delikatnych, wrażliwych na przemarzanie roślin. Zrobisz to później jak żywopłot urośnie. Teraz to strata czasu, pieniędzy i stres.

Rozmnażaj bukszpan i trzmielinę z ciętych gałązek. Dużo! Na obwódki będą sadzonki.
czyzykowa 11:24, 26 sie 2016

Dziękuję Toszka za dobre rady Bardzo się przydadzą. Trzmielinę już rozmnażam, bukszpany już zaczynam Drzew będzie u mnie dużo, bo działka spora i taka patelnia. Najbardziej wieje z tej strony z 2 rys. Tam musi byś szpaler z drzew. No i od sąsiadów od razu się przysłoni
Przy tujach miskanty z hortensjami, a pod drzewami wrzosowisko.
czyzykowa 11:37, 26 sie 2016

Chcę w tym roku skończyć tą rabatkę, stąd ten pośpiech Dominiko
Różyczki obfociłam. Są to sadzonki 2-letnie, malutkie ale urosną Mam czas to zaczekam

Załapał się stylowy klapek po mężu
Teraz mam problem, są 4 różyczki, ale jak je ustawiłam to wydaje mi się pusto na rabacie. Dojdą jeszcze jeżówki i trawki ( jakie?)i wszystko się rozrośnie ale jak to posadzić? Ile kupić jeżówek? Ile trawek? Może posadzić to na przekładkę?
Wkleję to co miało być na początku z wymiarami rabatki.

Chciałabym jutro je wsadzić, dzisiaj już nie zdążę, rano zakupy, a od 14 praca. Będę miała czas do wieczora żeby się zastanowić porządnie. Na przerwie jeszcze poczytam i zobaczymy...
eM stwierdził, żę i tak będę wszystko sto razy przesadzać więc po co się zastanawiać
hindsight 19:25, 26 sie 2016

Co to za róże? Jak wysoko i szeroko rosną? Globosy nie będą ich zacieniać? Nie chce mi się sprawdzać kierunków

Jak sadzisz małe, to raczej będzie pusto. Trzeba się z tym pogodzić (ja tam lubię), albo sadzić gęściej z zamiarem przesadzenia co 2. Ja wolę pierwszą opcję, niestety mam tłok na rabatach, ale to właśnie z powodu zamiaru przesadzenia.
czyzykowa 22:44, 26 sie 2016

wszystkie róże rosną do ok 120cm, szer ok 100 cm. Globosy są szczepione na 180 cm. Od rana do ok 12 jest tam słońce, później jak tuje za siatką podrosną będzie tam cień do ok 17.
czyzykowa 22:45, 26 sie 2016

Czy rozplenica japońska nada się pod róże?
Toszka 23:14, 26 sie 2016

Wiesz jaki jest problem z tobą? Zapominasz, że ta rabata ma zaledwie 105cm
Trochę droczę się, ale zauważam, że chcesz na tym pasku upchnąć wszystko na raz. A to źle.

Nie rób pstrokacizny. Ogranicz się do 3-5 gatunków - czysto, klarownie bez naćkania.
Dobieraj kolory, fakturę i pokrój.

Rozplenica jest zbyt masywna na tą rabatę -rozłozy się na min. 1m szerokosci.
Lepiej stipa. Jednak klony dadzą cień. W przyszłości tuje też... a róże, wiekszość traw potrzebują słońca.
Przemyśl
czyzykowa 00:12, 27 sie 2016

Wiesz Toszka.. Masz racjęMała rabatka, a ja za dużo kombinuję Poprawię się. Róże baaardzo bym chciała w tamtym miejscu. Już dawno wymarzyłam sobie, że gdy będziemy wchodzić na nasze podwórko to przywita nas zapach róż. Takie głupiutkie małe marzonko Na razie zostawię na rabacie róże i dosadzę jeżówki, a jak wszystko podrośnie to wtedy zdecyduje czy coś jeszcze
hindsight 08:52, 27 sie 2016

Sadź, najwyżej przesadzisz

Jeżówki, jak róże, wolą słońce, przy jego niedoborze mogą się pokładać. Najlepiej chyba bezodmianowe to znoszą.

Ja bym dała bukszpanową obwódkę, skoro to przy wejściu. Może być przeplatana kulami, jeśli chcesz. Bo będzie łyso zimą. Trzmielina zimą nie jest zbyt reprezentacyjna, robi się taka sinawa...