Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 16:03, 05 mar 2024

Do góry
Co do metamorfozy tylko uwaga dla ludzi o mocnych nerwach rabata przed domem rok 2019.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 16:01, 05 mar 2024

Do góry
Póki co apropo imienin pierwszy wczesny prezent to skrzynie z kompozytu zrobione przez teścia samodzielnie , bardzo mi się podobają fajny nowoczesny kształt no i płyta tarasowa,kompozytowa nie do zdarcia do tego duży pojemnik co ja tu posadzę ...

W zeszłym roku miałam pelargonie różowe przy domu a wy jakie kompozycje polecanie na sezon 2024.

Anna i Ogród 2 15:45, 05 mar 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Aż 6 sensevierii od Justyny
Dziękuję kochana

O miło
posadz do wiekszych doniczek one rosna w mig
Ogród w malinówkach 15:34, 05 mar 2024

Do góry
Cięcie wstrzymane, bo sadzę graby. Słuchajcie, dałem do wody te, co zostały i czekają do jutra.

Zdążyłem posadzić tylko 23 sztuki, bo musiałem iść do pracy. Po całej akcji pokażę fotki

Teraz taka:
W moim małym ogródeczku II 15:07, 05 mar 2024

Do góry
Dorota321 napisał(a)

Dorotko chciałam tylko napisać, że Twoimi kopułkami robiłam już nie raz furorę wśród znajomych i rodziny, na torcie, galaretkach w pucharku zwieńczonych, ciastach. Na te święta też mam zamiar wykorzystać Pozdrawiam Cię wiosennie i jeszcze raz dziękuję za inspirujące zdjęcia z Twoją twórczością kulinarną. Ciekawe co teraz wymyślisz?
Za drzwiami do ogrodu... 15:06, 05 mar 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Ale super świetne rozpoczęcie sezonu

To prawda! Dobrze jest mieć z kim pogadać na ulubione tematy, porozkminiać gdzie co posadzić, przesadzić, gdzie kupić ...któż może zrozumieć te ogrodowe dylematy jak nie osoby tak samo ogrodniczo zakręcone!? Bardzo się cieszę, że udaje nam się jakoś zgrać już kilka lat na takie przedwiosenne spotkania pomimo różnych obowiązków( małych dzieci, wnuków, czy opieki nad rodzicami), odległości w jakich mieszkamy ( nawet 60-100km), kondycji zdrowotnych( Anabuko była ze złamaną ręką w gipsie). Każda jeszcze upiekła ciasto , czy przygotowała jakieś danie, czy przekąskę! Kochane dziewczyny !!! ( I mili ich mężowie!- bo niejednokrotnie bywają na takich spotkaniach i cierpliwie znoszą po raz setny temat jeżówek, ślimaków czy kompostu) Ale dla tej pozytywnej energii jaka się kumuluje i udziela każdemu na takim spotkaniu warto się postarać i zaplanować taki dzień dla innych i dla siebie
Anna i Ogród 2 14:59, 05 mar 2024

Do góry
Aż 6 sensevierii od Justyny
Dziękuję kochana
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:35, 05 mar 2024

Do góry
Klony dla SaskiaFarkas:
Rok 2019 - posadzone:

Rok temu (zdjęcie z ekstremalnie suchego lata, zatem rośliny nie zachwycają )

W tym roku przycięłam je w prostopadłościany .
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 14:17, 05 mar 2024

Do góry
Berberysy

Tu możesz się pośmiać .....lub nie........ 13:01, 05 mar 2024

Do góry

Przedmiot niedrogi, a jednak kojarzący się z przepychem
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 12:54, 05 mar 2024

Do góry
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:48, 05 mar 2024

Do góry
Pogoda się popsuła, miałam ciąć róże bo forsycja kwitnie ale mają być w nocy przymrozki więc poczekam.
Wysiane w sobotę kosmosy wzeszły, extra szybko, ale trzymam je w domu bo to jakieś odmianowe to szkoda mi ich.

Byłam w Aldiku ale noża do darni nie było
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:45, 05 mar 2024

Do góry
Nie mogę się powstrzymać Znowu mnie kolega odwiedził
Grzebiuszka ziemna 12:30, 05 mar 2024

Do góry
A teraz mały cykl pszczelarski, jak szalone się uwijają, że trudno zrobić im ostre zdjęcie, w jednym fioleciku potrafiło na raz siedzieć 5, zbierają pyłek do koszyczków przy odnóżach, przynajmniej wiadomo będzie, z jakich kwiatów pyłek jaskrawo-pomarańczowy Teraz piję dwa miesiące pyłek i zauważyłam, że są różne (kolory to wiadomo, ale chodzi o konsystencje), jeden rozpuszcza się w wodzie a inne w formie bardziej twardej kuleczki, zależy od pory kwitnienia różnych gatunków kwiatów. O pyłku pisałam tu jakby ktoś był zainteresowany
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=50
i wyjaśnienie 2 strony dalej (qrcze, jakoś mi nie wychodzi zaznaczanie strony na "tutaj")

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 12:25, 05 mar 2024

Do góry
Cześć Klaudio Przejrzałam Twój wątek i nie dziwię się, że nie masz siły na warzywnik, tyle pracy i czasu włożone w otoczenie wokół domu.
Cudnie wygląda ten sad w porze kwitnienia.
Narsilia napisał(a)
Z tyłu ogrodu powstawały kolejne wysokie grządki , zaczęłam też powiększać rabatę na stronie wschodniej gdzie dotychczas był szpaler Tui.

Metamorfoza klombika jak najbardziej na plus, dużo zyskał w nowej formie.

Wspominałaś, że masz perz, ja u siebie też. Rok temu ziemia była zruszona glebogryzarką, perz rósł ale nie jakoś mocno. Od sierpnia tworzyłam nowe grządki i większość ziemi nie przerzucałam a wzruszałam widłami przód tył i wyjmowałam korzonki. Teraz miejscami już perz wybija, ale bardzo łatwo go usunąć.

Co do wyduszania chwastów to dziewczyny dobrze podpowiadają z kartonami, u mnie się sprawdzały, znajoma też się przekonała i juz zbiera kolejne kartony.
Grzebiuszka ziemna 12:15, 05 mar 2024

Do góry
Agnieszka_Z napisał(a)
U mnie też dziś jakieś klucze leciały, ale nie było ich widać. Ostatnio myślałam, że leci klucz żurawi a to auto sąsiada się popsuło i wydawało podobny dźwięk...

Ha, ha, Agnieszko dobre wieczorami za to słyszę dźwięki uszatek, są u nas z kilkanaście lat, mam zdjęcia na str 69, tak wyglądają:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=69

Aniu dziękuję
A teraz nie będę oryginalna i będę powtarzać po innych, bo krokusiki dopiero u mnie kwitną, białe i jasne są malutkie, ale fioletowe, to moje ulubione, mają po 18 cm:

Bogate wnętrza:

Ogród w malinówkach 10:23, 05 mar 2024

Do góry
Są i graby, tylko ja średnio z czasem stoję, co tu robić.... Do jutra je trzymać?

Wymarzony sielankowy ogród..... 09:48, 05 mar 2024

Do góry
Monia81 napisał(a)

Wszystkie ciemierniki piękne, ale ten po prostu zjawiskowy.
Zacisze Alicji 09:43, 05 mar 2024

Do góry
Alija napisał(a)

Wspaniałe wyglądają krokusy w mchu, i ta sosna podwójna, w uścisku miłosnym
Ogród Basi i Romka 07:45, 05 mar 2024

Do góry
Szarobialy napisał(a)
Mam przebiśniegową łąkę przy starym domu na wsi. Dom od lat stoi opuszczony, a przez cały sezon wokół pasą się krowy. Myślę, że to bydło odpowiada za niezliczone ilości przebiśniegów. Raz, że nawozi, a dwa prawdopodobnie roznosi cebulki po większej powierzchni. Pamiętam, że kiedyś w ogrodzie były dwie, czy trzy kępki przebiśniegów. Teraz jest ich mnóstwo. Nikt o nie nie dba, nikt nie pielęgnuje, rosną w trawie i jeszcze zwierzęta je depczą.

Basiu edytuję ten komentarz i usunę zdjęcie za kilka godzin. Chcę tylko pokazać, że przebiśniegi niewiele wymagają

Nie usuwaj, śliczna, bardzo sielską ta łączka no właśnie przebiśniegi często wybierają sobie takie dzikie miejsca ja kilka małych kępek mam z poboczach naszej drogi, samochody tam parkowały a one i tak kwitły bidaki, wykonywałam je, a one odrastały co roku teraz zrobili nam polbruk i nic już tam nie ma.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies