Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w dolinie 14:57, 15 cze 2018

Do góry
Przysłali buka Rohanii, nie spodziewałam się tylko, że w pakiecie z mrówkami i zdobniczką. Pierwsze zakupy internetowe i taki falstart.
Zostawić go i walczyć chemią i czy zutylizować- swoją drogą piękne ma liście, tylko pieniek trochę krzywy.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:46, 15 cze 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
To okienko z rumiankami chyba specjalnie dla mnie...cudnie...
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 14:45, 15 cze 2018

Do góry
romaya napisał(a)
Proszę o radę, jak można ufryzować takie UFOki. Stan zastany, wiem, że "trawnik" spod nich do wyrzucenia.

Jedna z ładniejszych form, jakie widziałam. W jakiś sposób urzeka bardziej, niż np kule, zazdro!
Migawki z ogródka 14:21, 15 cze 2018

Do góry
Byłam dziś po serek znaczy po truskawki na dżem

Miskant Ghana, spodobał mi się, bo jest taki niemiskantowy
Gutlandia 14:11, 15 cze 2018

Do góry
Pytałaś o żywopłoty u mnie ja mam posadzone pod siatka tuje( różne, naprzemiennie ze szmaragdem, coby zimą osłaniało, ale żeby nie raziły na ich tle posadziłam sporo lilaków, klonów, buków i grabów, docelowo dołem będą tuje górą drzewa, przed drzewami mam posadzone, pęcherznice, tawuły, kaliny i niskie jałowce, znowu na zimę by pustki nie było. A na górze mam świerki, brzozy, sosny, wierzby, buki graby, magnolie i jeszcze sporo innych w tym dwie lipy i leszczyny. Już zauważa się, że jest zimą cieplej niż na początku choć rośliny mojego wzrostu są.

przykładowo tak to wygląda

Tu ma być ogród :) 13:16, 15 cze 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Przetaczniki w akcji

Też nabyłam przetaczniki różowe, pierwszy raz je mam, dopiero się poznajemy.
Znasz odmianę swoich? Może to te same...

Ogród Ci dorośleje
Jeżówkowy szał Ci się zaczyna, pięknie się zapowiada.
Ogród zapracowanej mamuśki 13:00, 15 cze 2018

Do góry
mamuska1980 napisał(a)

Tutaj będą niskie gabiony.

Ale mi sie podoba u Ciebie! Macham serdecznie, dzieki ze do mnie zajrzalas bo z checia bede do Ciebie zagladac.. Ah.. Kiedys tez u mnie tak bedzie tego sie trzymam
Chcialam zapytac o tą wloknine czy cos na ogrodzeniu, co to jest? Bo tam jest siatka i dodatkowe cos przeciw chwastom od pola czy co? Jak to jest zamocowane? Tez by mi sie takie cos przydalo! Oczywiscie do roslin wzdycham
LeŚnicZaNka 12:50, 15 cze 2018

Do góry
GIARDINA
LeŚnicZaNka 12:45, 15 cze 2018

Do góry
CHIPPENDALE
LeŚnicZaNka 12:43, 15 cze 2018

Do góry
BENGALI
Z Pszenicznej ... 12:43, 15 cze 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

Poziomki rosną w nieomal leśnych warunkach Drzewa nad głową a w nogi
chłodno Dostają rozproszone światło i to im wystarcza

Czyli moje mają za gorąco, muszę przesadzić. Dzięki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:40, 15 cze 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A teraz wracamy do ogrodu z nowa energią

Ta żurawka to gigant, Twoja energia ma niebywały wpływ na kondycję roślin. Super ujęcia.
A i egzotyczną wizytę też zauwazyłam miny uśmiechnięte, zadowolone, nikt nie bał się pozować , coś chyba w niezgodzie z tzw. linią obowiązującą Super jesteście
LeŚnicZaNka 12:40, 15 cze 2018

Do góry
LeŚnicZaNka 12:37, 15 cze 2018

Do góry
CUBANA
Podmiejski ogródek 12:36, 15 cze 2018

Do góry
Na koniec mogę się pochwalić małą kwaśną: przycięte kiścienie bardzo zgrabnie wyglądają, pieris i klon zaskakująco dobrze dają sobie radę:

z tyłu mordor do ogarnięcia

pokazałabym jeszcze rabatkę przy podjeździe, absolutnie nieogrodowiskową, bo na 40 cm udało mi się zrobić busz z samych wysokich bylin ale rozpadający się i łuszczący mur nie pozwala zrobić żadnego przyzwoitego ujęcia:/
Mirkowy ogród (początki) 12:35, 15 cze 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ten kwiatek domowy piękny, wygląda jak sztuczny. Oj ciekawa jestem bardzo jak pachnie

Widzę, że masz sporo naparstnic. Ja drugi raz zaczynam z nimi przygodę.
Napisz mi czy one oprócz wysiewania odrastają również w pierwotnej kępie?
Masz fotki siewek naparstnic? Martwię się, że wypiele jako zielsko tak jak wcześniej

Mirelko Hoja pachnie bardzo mocno ale dopiero wieczorem. Roznosi się po pokoju zapach delikatny a zarazem bardzo wyczówalny słodki.
Co do Naparstnic :ja swoim zaraz po kwitnieniu wycinam kwiatostany resztę karpy zostawiam do wiosny. Czyszczę jak już widać wiosną pierwsze listki to wtedy te suche usówam. Jedną lub dwie zostawiam z kwiatostanami aby się siały,a sieją się tam gdzie chcą a nie tam gdzie ja bym chciała. Do mają zawsze zwlekam że pieleniem i daje szansę siewką.
Tu moja zeszłoroczna Naparstnica kwiat ma mniejszy niż w zeszłym roku. A po lewej tegoroczna siewka. Uf ale się rozpisałem
Po niedzieli jak będę w domu to zrobię Ci fotkę mniejszych siewek.
Moja glebo terapia 12:34, 15 cze 2018

Do góry
kerii napisał(a)

Nie był cięty od małości, na początku przez kilka lat robił za kwiatka balkonowego i rósł w donicy, od 3 lat rośnie w ziemi (poszedł jak burza) a przycinam go drugi sezon.

Nie jestem jego fanką trzymam go z sentymentu, fakt pachnie ładnie ale kwitnieniem nie zachwyca mnie. Może dlatego że cięty ? ale taki rozcapierzony wygląda mało ciekawie.

Mam go zamiar z tamtą wywalić a w zamian posadzić azalię. Ale to na jesień szukam mu na razie innej miejscówki

Tak wyglądał przed cięciem

Aaaa, dzięki .
To moje na razie maluchy są. Mam łącznie 4 krzewy, w różnych miejscach. Zobaczę, może będę je różnie prowadzić . Na razie są rozcapierzone, ale ponieważ nie były wcale cięte to wyglądają wg mnie fajnie .
Podmiejski ogródek 12:32, 15 cze 2018

Do góry
tawułki chińskie vision in red w tym roku zupełnie nie chcą kwitnąć. ani trochę. podlewam je całkiem przyzwoicie wodą i gnojówką, a one ani drgną
przesadziłam je w żyźniejszy dołek i czekam

ten wielki chwast za nimi to chyba gipsówka, która ani razu mi nie zakwitła. W zeszłym roku ją wywaliłam, ale odbiła od korzenia i znowu straszy

tutaj mam drugą tawułkę - vision in white - i ta na szczęście nie foszy się jak tamta:

tutaj od frontu rosną
bodziszek korzeniasty
tawułka
hakone all gold
parzydło leśne

w miarę wzrostu roślin, bodziszek będzie znikał, a pozostałe poletka będą się powiększały - ale idzie to wolniej niż się spodziewałam a "zasługę" ponosi lipa; nie wiem czy widzicie, ale dosłownie wszystkie rośliny, im bliżej pnia, tym marniejsze. a parzydła to w ogóle jak bracia daltonowie wyglądają
tylko hostom nic nie przeszkadza:
tutaj też wszystko dopiero nabiera masy: silver sceptre, orliki, paprocie, derenie, ciemierniki...
Między polem, a lasem. 12:30, 15 cze 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Z zasadolubnymi roslinami jest prosto - dodajesz do ziemi dolomi.
Ale z kwasolubami - wrzosy, azalie, borówka amer., rododendrony, kiścienie, sosny, wrzośce etc już jest bardziej skomplikowane, bo trzeba odpowiednio wcześniej zbadać ph, adekwatnie do tegoż dodać siarki, dobroci i to wszystko powinno uleżeć się, zacząć działać min. 6 miesięcy...a najlepiej rok. Inaczej utkniesz w dziale chorobowym, a ja znów będę przechodzić frustracje

Intrygują mnie dwie rzeczy -
1 - jaki to jest kasztan, jadalny czy kasztanowiec? I ile on ma miejsca naokoło;
2 - gdzie rosną metasekwoje? Palcem na mapie proszę

Kasztan z lasu wykopany. Zwykły. Przytaszczył go mój Tata - musi zostać (niekoniecznie w tym miejscu) - sentyment. Rośnie w rogu działki po około półtora metra od płotu.

Matesekwoje (sztuk dwie) rosną na rabacie południowej, tej zalewowej i słonecznej, przed oknem z salonu.

To te dwa cienkie kijaski.
Tu na początku rabaty

a tu z góry, a dookoła 4 bukszpany
Moja glebo terapia 12:27, 15 cze 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ale cięłaś go od małego czy dopiero jak zaczął być oczekiwanej wielkości? Pytam bo mam młode krzaczki i nie wiem - ciąć zawczasu czy poczekać aż trochę urosną?

Nie był cięty od małości, na początku przez kilka lat robił za kwiatka balkonowego i rósł w donicy, od 3 lat rośnie w ziemi (poszedł jak burza) a przycinam go drugi sezon.

Nie jestem jego fanką trzymam go z sentymentu, fakt pachnie ładnie ale kwitnieniem nie zachwyca mnie. Może dlatego że cięty ? ale taki rozcapierzony wygląda mało ciekawie.

Mam go zamiar z tamtą wywalić a w zamian posadzić azalię. Ale to na jesień szukam mu na razie innej miejscówki

Tak wyglądał przed cięciem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies