Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bacowej 07:45, 23 maj 2018

Do góry
Posadziłam sobie koło tarasu takie pachnidełka, polecam, posadżcie sobie choć jeden krzaczek ,niepozorna roślinka a zapach cudowny.

Ogród w remoncie 07:41, 23 maj 2018

Do góry
Wpadł mi do głowy pewien pomysł . Pokazywałam niedawno moją hortensję pnącą i ona puszczona jest obecnie na płotek z bali,tylko że musimy ten płotek rozebrać bo już ledwo się trzyma kupy. Myślałam czym go zastąpić i dać podporę tej hortce bo ona musi tam zostać żeby nie wiem co . I przyszło mi do głowy żeby zrobić murek tak na wysokość obecnego płotku . Ten murek można by wykorzystać jako element wodny jednocześnie. Teraz to tak wygląda

A chciałabym coś w tym stylu.

Jak myślicie ma to sens? Z tyłu byłby żywopłot tujowy ,murek chciałam niewysoki,mniej więcej taki jak teraz ten płotek. Na planie miejsce gdzie jest hortensja to ta biała plama

Ogród bacowej 07:40, 23 maj 2018

Do góry
AgataP napisał(a)
Ewa, szkoda klona i bukszpanów, ale jak to mówią przyroda nie lubi pustki a tym bardziej ogrodnik - zaraz coś dosadzi.

U mnie też mróz wespół z nornicami dał czadu roślinom. Widzę że powinnam już coś pozmieniać na rabatach, ale ten rok był za "szybki" - zima i od razu lato. Nie dało się ogarnąć wszystkiego. Może w przyszłym roku. Nie stresuje mnie to jednak

Agata masz rację, ogrodnik nie lubi pustki. Na tej rabacie posadziłam 8 Doorenbosów

Ogród Małej Mi 2017 07:40, 23 maj 2018
Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ja tylko głośno myślę

Moje ulubione piwonie... chociaż Itohy zaczynają wybijać się na pierwsze miejsce...

I moje Coral Sanset (ręka dla pokazania wielkości ) i jak zmieniają kolor..

szczęka mi opadła!!! rozdziawiłam japę)) ...jakie giganty!!! ....i jeszcze doczytałam w necie że te itoh kwitną nawet m-c a dorodne sadzonki moga 50 kwiatów wytworzyć .....Kupuje takie piwonie !!! ....już nawet wiem gdzie je posadzę )) ...kolejna rewolucja ....na szczęście ...to tylko usunięcie kilku bylin ))

napisz mi proszę gdzie gdzie kupowałas takie piękności? bo chyba kilka przyszło ci z netu?
od pana bylinowego widziałam że przytachałaś kolejne ....jeszcze tam nie dojechałam ....muszę T namówić ....w sobote otwarte? ...albo w piątek po Bożym Ciele ?(może jakies dla mnie jeszcze zostana) ....chyba nie mam wyjścia ...wycieczka konieczna.....nie ma to jak kupić dorodne krzaki a ostrózki juz ma? bo też kilka ładnych bym przygaręła
Ogród bacowej 07:30, 23 maj 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Wpadam z ciekawością. Lubię Twój ogrodowy wzorzec

Pusty lasek szybko zminił oblicze a trawiasta na jesień pewnie będzie pełna lubię takie metamorfozy własną ręką utworzone na szklarenki chętnie patrzę u innych z sąsiadką ostatnio rozprawiałyśmy o gradobiciach, deszczach i szklarniach i doszłyśmy do wniosku że to droga inwestycja.

Klon strzelił focha, jak to młodzi mówią, współczuję. Bukszpany lubią się odradzać ale drzewa nie sądzę.

Ulka, faktycznie szklarnia to droga inwestycja i nie ma co się martwić na zapas że pogoda ją zniszczy.

Bukszpany zostawiam, chyba by mnie serce bardziej zabolało gdyby mi ten żywopłot padł.

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 07:24, 23 maj 2018
Do góry
Kuklik napisał(a)

warzywnik gigant ...ciekawa jestem efektu koncowego

ale ja co innego tu widzę ..ponieważ wybieram drzewa ....i zauważyłam takie ...proszę napisz mi co to jet i ile lat u ciebie juz rośnie? Dzięki
Ukojenie 07:24, 23 maj 2018

Do góry
zoja napisał(a)
tutaj będą poprawki

przez te śliczne niewinnie białe kwiatki

Hmmm.... ledwo wyrabiam na zakrętach i nie wiem kiedy się za to wezmę...
zmykam spać - dobranoc

Zoju i tak masz pięknie nawet z tymi niesfornymi białymi kwiatkami. Widzę że nie możesz żyć jak choc raz w tygodniu nie zmienisz czegoś w ogrodzie. Szalona jesteś.
Przerwa na kawę... 06:52, 23 maj 2018

Do góry
Sosna Varella dla Marty. Ma 7 lat i z 60 cm szerokości. U mnie z jednej strony lekko płaska bo następne rośliny na nią nachodzą.
Przerwa na kawę... 06:24, 23 maj 2018

Do góry
Kasiu Baronesse dla ciebie. Pod spodem trochę widać sadzonkę z gołym korzeniem. Trzy patyki - jeden listek. Jak ją wykopałam to miała słownie 1 biały korzonek. Jest jeszcze jedna sztuka w ZK. W ogóle mają tam teraz ładne róże. Zajmuje się nimi Pani Kasia i widać, że zna się na rzeczy i lubi. Jeszcze się zastanawim nad Heatclifem bo jest ładny ale miałam go już i lipa była. Zmarzł tak jak Young Lycidas.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:14, 23 maj 2018

Do góry
Ten betonowy mur kończy ogród z tyłu, odgradza mnie od sąsiadów i jest tłem dość szerokiej rabaty bylinowej z teakową ławeczką. Mur obsadziłam winobluszczem w odmianie Fenway Park, trochę potrwa zanim będzie się wspinał.
Po drugiej stronie alejki rabata z piwoniami, czosnkami i orlikami posadzonymi u stóp grabowego żywopłotu. Ten ostatni trzeba sobie wyobrazić bo tych chudych patyczków zasadzonych jesienią nie za bardzo jest widać.

Ukojenie 00:10, 23 maj 2018

Do góry
tutaj będą poprawki

przez te śliczne niewinnie białe kwiatki

Hmmm.... ledwo wyrabiam na zakrętach i nie wiem kiedy się za to wezmę...
zmykam spać - dobranoc
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 00:08, 23 maj 2018

Do góry
Wiedziałam, że piękną kolekcję irysów obejrzę.

A to co?

an_tre napisał(a)

Ukojenie 00:05, 23 maj 2018

Do góry
Hortka Anabell się szukuje

lilia z gardenii kwitnie

irysy od Teściowej kwitną co roku

powojnik się zbiera do kwitnienia
Ukojenie 00:03, 23 maj 2018

Do góry
i jeszcze takie ciemniejsze
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:02, 23 maj 2018

Do góry
Urządzanie nowego ogrodu ubiegłej jesieni zaczęłam od połączenia go ze starym ogrodem od jego tyłu. Powstały trzy tarasowe skarpy z kamieni (podobne są w starym ogrodzie ale po latach zarosły mchem i prawie ich nie widać). Wzdłuż nich będzie prowadzić żwirowa alejka, na razie udeptane coś. Skarpy obsadziłam oczywiście hostami, ale inne cudeńka też tam rosną.

Ukojenie 00:01, 23 maj 2018

Do góry
orlikowo w świetle po i przed burzą
Ukojenie 23:59, 22 maj 2018

Do góry
Trawa nie skoszona to wszystko zarasta

żurawki krwiste płoną:

czyściec szykuje się do kwitnienia
Przedogródek pod dębem 23:59, 22 maj 2018

Do góry
Doroto,
myślę, że każdy z nas tutaj znajduje wielką przyjemność w tym, że ktoś docenia to co robimy w swoich azylach. Wielu z nas anonimowo odwiedza watki innych forumowiczów. Sam tak robię. Z Twojej strony jednak, zawsze można liczyć na życzliwy ślad odwiedzin. Doceniam to. Robi tak niewiele osób.

Cieszy mnie wielce, że sprawiam przyjemność zamieszczaniem fotografii z odwiedzanych miejsc. Odkąd jestem na O. staram się pokazywać ciekawe z punktu widzenia miłośników przyrody miejsca w których byłem. Każdorazowo mam jednak obiekcje. Wszak portal jest ogrodniczym a nie krajoznawczym. Nie chciałbym być posądzony o reklamę.
Przedstawione wyżej zdjęcia wykonałem w oddalonej ode mnie o 15 km Mosznej z najpiękniejszym polskim pałacem ( w mojej ocenie)
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:53, 22 maj 2018

Do góry
Ewo, Agatko, Mariolko dziękuję za wsparcie

W warzywniku: przekopane z kompostem i oczyszczone z wieloletnich chwastów trzy z czterech centralnych rabat metodą według Monty Dona

Do końca tygodnia powinny dotrzeć zamówione belki drewniane na obrzeża, ale nie mogę się doczekać więc sadzę
Dzisiaj selery, pory i pomidory

Typografia ogrodu 23:53, 22 maj 2018

Do góry
siakowa napisał(a)
Pieknoe zielono masz moze zdjevia tej tawuly w różnych stadiach rozwoju? Jakos bardziej sezonami?
ale mi dałaś zadanie kupulam ja zupełnie gola u podstawy. Na tej fitce stoją wszystkie czyli jakieś 15-17 sztuk chyba

Kiedy urosły sama nie wiem skoro jedna ma teraz Ok 1,2 M średnicy
Na wiosne

I przebarwiona na jesień

Ogolnie jedyna roslina z która nie robimy zupełnie nic
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies