Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podmiejski ogród Cataliny 21:12, 05 maj 2018

Do góry
Porządek się na froncie robi, zniknęła betoniarka!
Podmiejski ogród Cataliny 21:11, 05 maj 2018

Do góry
A tak wygląda różanka, którą tworzę. Wyrasta odętka, bodziszki, orliki, lilie i szałwie. Mam tak niedobitki bukszpanów zebrane z ogrodu. Róże w kolorach od jasnego różu do bordo. Zamówiłam seslerię h., wsadzę ją jako przód rabaty. Z trawek są tu również carexy frosted curls.
Skąpana w słońcu 21:10, 05 maj 2018

Do góry
olga80 napisał(a)
Ewa,ale u Ciebie piękna kwitnąca wiosna.Oczko wodne już jestem ciekawa realizacji może jednak uda się podziałać nad nim w tym roku.

Tereniu, w tym roku na pewno nie powstanie oczko. Ten teren jest potrzebny na ziemie. Mamy do przesiania ziemię spod fundamentów i tylko tam możemy ją złożyć. Dodatkowo prawie nic nie wiem o zakładaniu oczka. Dodatkowo to razcej droższa inwestycja, lampy, filtry, pompy, maty itp. Najprawdopodobniej powstanie za dwa lata.

Róże tuż tuż

Jedne chcą kwitnąć , a inne czekają na wsadzenie. Skorzystała z przeceny w F....

Podmiejski ogród Cataliny 21:05, 05 maj 2018

Do góry
Niektóre róże, wsadzane miesiąc temu, mają pąki <3
OTHELLO

J.CARTIER

BONICA

PEACE ALBO GHITA (NIE WIEM GDZIE KTÓRĄ WSADZIŁAM )
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:04, 05 maj 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
fiu fiu ale pieknie

Będzie
Ogród z rzeźbą 21:04, 05 maj 2018

Do góry
No to teraz Wam pokażę "metamorfozę". Historia dotyczy rabaty pod ruderą, dla niewtajemniczonych za chwilę wszystko będzie jasne skąd taka nazwa (po prostu tuż za płotem mam ruderę).

Rudera dwa lata temu prezentowała się tak:

Tuż za ogrodzeniem rósł szpalerek jakiś wisienek tudzież samosiejki innych drzewek, które przycinaliśmy z lekka. Aby przysłonić nieco zapadający się dach kupiłam trzy Nigry (dzisiaj wybrałabym raczej inne drzewa, no ale...). Żadne wysokie drzewa typu serby nie wchodzą po tej stronie w rachubę, bo to jedyna strona działki przez którą dostaje się słońce. Na lewo i na prawo od rudery są wysokie drzewa i ta ruderowa dziura jest naszym oknem na słoneczko. Celem stworzenia tzw. zielonego tła posadziłam tuje, bynajmniej nie po całej długości ogrodzenia, co było błędem nr dwa. Bo błąd numer jeden to wybór tuj na to miejsce. Drzewka za ogrodzeniem skutecznie latem ograniczały dostęp światła i tuje zrobiły się brzydkie.

Lato 2016, całkiem przyjemnie (oczywiście skadrowane bez zapadającego się dachu):

Wiosna 2017, może być:

Aż przyszła jesień 2017 i ktoś usunął z rudery zapadający się dach ze sterczącym kominem, ale również wyrżnął w pień wszystkie drzewka wzdłuż naszego ogrodzenia. Jak to zobaczyłam to mnie palpitacja serca dopadła. Nędza moich tujek ukazała się w całej pełnej okazałości i postanowiłam na fali tej demolki pozbyć się ich.

I teraz oto mam TAK i muszę się z tym zmierzyć:

Na pierwszym zdjęciu to oczywiście moje słynne pozbywanie się żółciutkiego piachu, od strony komórki do pierwszej Nigry rosły sobie dwie Amanogawy, które posadzone w piachu za cholerę nie chciały rosnąć i jaśminowiec variegata, który też już zaczął konać, a poza tym było kawałek trawnika i bajzlownik. Tak więc powstaje przedłużenie rabaty. Łyso tam jeszcze strasznie bo oprócz rodków są byliny, które dopiero co wyłażą, szczególnie hosty i paprocie, w ogóle ich nie widać. Na dodatek wszystko tam cieniolubne wystawione teraz na pełne słońce, co prawda nie przez cały dzień, ale za długo.

Prawdziwa masssakra
Skąpana w słońcu 21:02, 05 maj 2018

Do góry
ryska napisał(a)
Super kwiatowo, fajnie, że udało Ci się pogodzić budowanie domu i tworzenie ogrodu.
Buziaki

Renatko ,staram się jak tylko mogę. Jak się uda zmęczyć ten dom to ogród będzie już całkiem fajny.

Zaczynają azalie i rodki

Fajnie w całość wkomponowała się azalia Soir de Paris.

Jest cudna i bosko pachnie. Szkoda, że nie mogę przesłać jej zapachu. Gorąco ją polecam

Miłkowo - sezon 2016-2022 20:59, 05 maj 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
W super stadium jest teraz Twój ogród, taki zielony i soczysty...

Basiu dzięki
taki jest obecnie, ale susza straszna, podlewamy, ale to kropla w morzu. Ale chwasty mają się doskonale i rosną migiem
no i jak pachnie, bajecznie
Podmiejski ogród Cataliny 20:56, 05 maj 2018

Do góry
Z porannego obchodu
Skąpana w słońcu 20:53, 05 maj 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Widziałaś jak u Sylwi na Ranchu szybko oczko powstało?

Ula, pobiegłam do Sylwii, oczko widziałam. Moje tak szybko nie powstanie, my jesteśmy powolni.

Morwa też zawiązała dużo owoców

Borówka amerykańska

Będzie w tym roku owoców

Jeszcze kwitnie magnolia

Przekwitły sasanki a za nimi szykują się róże pnące i krzaczaste

...uDany ogród 20:50, 05 maj 2018

Do góry
Dzisiaj cały dzień spędziłam w domu...miałam takiego lenia, że dopiero wieczorem wyskoczyliśmy podlać warzywa. Chyba mój organizm się zbuntował i musi odpocząć.

wieczorową porą

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 20:49, 05 maj 2018

Do góry
....alr ta lewa ma swoją prawą - widać na zdjęciu niżej. Nie każcie mi już go krzywdzić

Patrzcie, co wstępnie zrobiłam trzeciemu... Wiem, wiem, że powinien mieć mniej tych bonsai, ale wolę ciąć niż doszywac....
Kiedyś będzie tu ogród 20:36, 05 maj 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Co za fantastyczne szyszki

Koreanka nie zawodzi.

Kasia_CS napisał(a)
Wiesz co.. jak było wyjątkowe zatrzęsienie bocianów u moich rodziców wokół działki to zawwsze wtedy jakoś w ciążę zachodzę

Ha, ha, ha... u mnie na szczęście jeden buszował.

Mala_Mi napisał(a)
Potem pobuszuje.. wiadomosć dla Ciebie u mnie

Aneczko czytałam, buziaki.

Mirkowy ogród (początki) 20:32, 05 maj 2018

Do góry
Jak usunąć zielsko że środka floksów.? I Kłosownica, żyje na pełnym słońcu cały dzień.

Irysy Syberyjskie już w blokach startowych są

Pod bosymi stopami 20:29, 05 maj 2018

Do góry
Znalazłam ukorzeniacz, nie wiem niestety w jakich proporcjach zrobić z niego roztwór do podlewania. Instrukcja jest ale dotyczy moczenia korzeni w płynie a nie podlewania. Buteleczka ma 30 ml, roztwór do moczenia korzeni ma być 50%, raczej nie dam rady takiego do podlania zrobić bo musiałabym na każdego cisa kupić butelkę ukorzeniacza
Ktoś mi umie podpowiedzieć jak to zrobić?

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:23, 05 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)
Gdzie masz to miejsce,w którym chcesz posadzić glediczję? Na której stronie u
Ciebie?

Tutaj , gdzie tymczasowo są leżaki będzie placyk wysypany grysem
Chcę tam huśtawkę postawić i posadzići tą glediczję
Mirkowy ogród (początki) 20:23, 05 maj 2018

Do góry
Na tych fotkach widać Turzycę włosistą FK. Przycięłam i chyba nie przeżyje bo już widzę że usycha. Ta której nie zdążyłam ciachnąć ma się dobrze. Ech a takie piękne duże kępy już miałam. Szkoda

Mirkowy ogród (początki) 20:11, 05 maj 2018

Do góry
Trawki rosną
Brachytrycha

Trzcinniki

Rozplenica BB

Ptasie Łapki kwitną (Żabcia buziak)
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:10, 05 maj 2018

Do góry
Wciąż bez deszczu. Ziemia zamieniła się w skorupę, a końcówki traw zaczęły obsychać. W prognozach cały tydzień ma być bez opadów.

W tym sezonie wydoroślał żywopłot wzdłuż zachodniej granicy. Ładnie się zagęścił od dołu i będzie można go wypuścić w górę.

W dalszej perspektywy robi trochę skromniejsze wrażenie.

Zaczęły kwitnienie owsice wieczniezielone.

Lada moment na schodkach zakwitnie tojeść rozesłana

i piwonie, ale teraz najbardziej podoba mi się tamaryszek.

Ogród do odnowy 19:59, 05 maj 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Gosia, a pokazałabyś tę Kilimandżaro w całości?

Dopiero na jesieni sadzone. Najszybciej z kalin zakwitła u mnie. Miejsce jej przypasowalo i zaczyna się tak rozpychać że niebawem będę musiała kiścienia przesadzić

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies