Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

W samym słońcu 17:16, 15 lip 2015

Do góry
sarenka napisał(a)
To kawałek trawnika, gdzie trawa wygląda najlepiej-tu była siana ze 2-3 lata temu,ale niestety nei wiedziałam jeszcze jak o nia dbać, wg mnie jest do zerwania.

a tak wygląda na większej części podwórka

no i nie wiem czy jeszcze jakieś zdj wrzucić, czy czytelne jest co i jak.

Niestety nie znam sie całkowicie na roslinach,a na projektowaniu rabat jeszcze niej.

aaa, w doniczkach na tarasie mam dzwonek jakiś-jak go kupiłam to kwitł, w zeszłym tyg przeczytałam,że powinno sie dzwonek po przekwinięciu ściąć na króko?? Kupiłam go w kwietniu/maju.

Widziałam wczoraj w carrefour dzwonki karpackie (po 8zł więc cena zachęca), pieknie kwitną- jedne na biało, inne na niebiesko. Jeślibym je kupiła to ile sztuk i gdzie najlepiej je posadzić?? One lubia ostre słońce? Tak od wczoraj się zastanawiam nad tymi dzwonkami...

Stary trawnik jest do zerwania, do przeorania glebogryzarką, nie nadaje się taki trawnik. Robotnicy będą mieli co robić.

Jak dbac o trawnik, jak założyć poczytaj w podlinkowanych art.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik

1. Przeorać glebę
2. rozsypać żyzną ziemię - ponownie przeorać ziemię, wymieszać warstwy połączyć
3. poczekać aż wzejdą chwasty, usunąć je
4. przystąpić do siania trawnika a najlepiej z rolki
Plac zabaw w ogródku 17:06, 15 lip 2015

Do góry
Gardenarium , piękny ogród - jestem pod wrażeniem. Może niedługo u mnie będzie wyglądać chociaż podobnie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:48, 15 lip 2015

Do góry
Jeśli ziemia jest zbita, z gruzem, trawa słabo może z tego powodu rosnąć. Nie jest żyzna na tyle, żeby miec ładny kolor. Musisz jej w tym pomóc.

Zasil glebę kompostem przesianym, ziemią z worków, przegrab pomiędzy źdźbłami i podlewaj. Możesz także zastosować nawóz do trawników, jesli nigdy nie była nawożona,. Na pewno poprawi się jeśli zasilisz ją i będziesz podlewał.

Chwasty wysrywaj ręcznie, kawałek po kawałku. Codziennie określ sobie powierzchnię (np 5-10 m2) do odchwaszczenia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:43, 15 lip 2015

Do góry
Wróć do pierwszego wątku (jest w linkach w podpisie). Mój zamysł był taki, że latem kwitną róże, ale jak są brzydkie bo kiedyś są, to mam bluszcz. Sadziłam najpierw bluszcz ale nie czekałam aż urośnie i zaraz sadziłam róże. Wiele lat to trwało zanim bujnęły się na drzewa i na górę. Mam od wschodu tę rabatę. Niezbyt słoneczna, w prześwitach nieco słoneczka się pokazuje.
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 16:39, 15 lip 2015

Do góry
Teraz jest dobra pora na cięcie topiarów, upały i zagrożenie przypaleniem minęły, za to jest zagroożenie z powodu zbyt obfitej wilgotności.

I tak źle i tak niedobrze.

Ja bym się wstrzymała do suchej pogody.
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 16:36, 15 lip 2015

Do góry
Oczywiście, też, ale chętnych do wpisywania brak, a ja swoje napisałam więc zostawiam pole dla innych. Ten watek w sumie jest niepotrzebny bo mało kto tutaj jak widać jest zainteresowany.
Mój mały zakątek :D 15:26, 15 lip 2015

Do góry
mateuszmichn napisał(a)
Janie pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny i informacje. Zaraz przejrzę link który wysłałeś no i oczywiście wpadnę do twojego ogrodu żeby obejrzeć co tam wykombinowałes

Pooglądaj zdjęcia z galerii w artykułąch Chelsez Flower Show, jednak z tami sąsiedztwem raczej tego nie osiągniesz zanim nie wysłonisz tych brzydkich elewacji.
Mój mały zakątek :D 11:12, 15 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W samym rogu nie rób, odsuń sporo, aby zmieściło się drzewo z koroną która da przeciwwagę dla budowli. Albo tło ze świerków serbskich posadź.

Dziękuję Danusiu, za radę. Wczoraj po skoszeniu trawy zaznaczyłem sobie mniejwiecej miejsce jakie zajmowałaby rabata, i jednak zrezygnowałem z ustawienia jej w rogu i ustawię ja jednak równolegle do ogrodzenia.
Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam
Ogród z lustrem 10:26, 15 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Galasówka dębu, raz jest muszka, raz robaczek.

Witek przepowiada zimę. Robak w środku, będzie ciężka zima

haha
Mój mały zakątek :D 07:15, 15 lip 2015

Do góry
mateuszmichn napisał(a)

Dzięki za odwiedziny. Myślałem żeby ta altanke wykonać w samym rogu, tak jak stoi stół więc tak po skosie. Jednak chciałbym ją przesunąć trochę dalej więc byłaby prawie przy samym płocie.
Jutro wstawię zdjęcia znalezione w internecie, bo myślę nad dwoma formami i nie mogę się zdecydować. Może zrobię szkic jakby to miało wyglądać z góry.

W samym rogu nie rób, odsuń sporo, aby zmieściło się drzewo z koroną która da przeciwwagę dla budowli. Albo tło ze świerków serbskich posadź.
Kostka granitowa 20:12, 14 lip 2015

Do góry
Nie mam na ścisłym cemencie... taras jest wypełniny piachem i zagęszczony, potem jest piasek z cementem na sucho oukłądany i fuga z suchego pisaku z cemenetem, zamiatana i zroszona leciutko wodą, żeby nie pomazać kostki. Przepuszcza wodę, i spadek jest w stronę zewnętrzną.
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 20:09, 14 lip 2015

Do góry
Ale jesteś blondynka Nie to zdanie Nie mogę
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 19:47, 14 lip 2015

Do góry
Podobny post przenoszę

Marcin112727 napisał(a)
Witam wszystkich i zwracam się z gorącą prośbą o pomoc jako osoba początkująca i zakładająca ogród. Sprawa dotyczy się buka pospolitego, którego kupiliśmy i posadziliśmy dwa tygodnie temu i jego stan naszym zdaniem jest niepokojący, a mianowicie usychają mu liście chociaż podlewałem go intensywnie od tamtej pory (co 2 dzień 20 ltr ).Ziemie w tym miejscu była trochę gliniasta, ale wykopałem 1,5 razy większy otwór na głębokość ok. 70 cm i nasypałem na spód i wokół ziemi ze sklepu ogrodniczego. Może roślina ma za dużo wody szczególnie po ostatnich deszczach proszę Was o pomoc i porady co dalej robić.

Coś mi zjadło sosnę 19:46, 14 lip 2015

Do góry
Przenieosłam tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1011-choroby-i-szkodniki-sosen?page=10#post_9
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 19:45, 14 lip 2015

Do góry
miroslaw_gabrysiak napisał(a)

Witam. Posiadam szpaler sosen pospolitych i coś dobrało się do jednej z nich. Boję się o resztę.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów pomoże, będę wdzięczny za każdą sugestię
Chwasty w trawniku 10:54, 14 lip 2015

Do góry
Gardenarium bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Chwastnica nie miała szans się wysiać, ścinałem trawę przynajmniej raz w tygodniu.

Zdecydowałem się na przesuszenie trawnika bo Puma nic nie dała (dawkowanie wg zaleceń producenta 1,2 l/ha) nie chciałem zwiększać dawki ze względu na trawę.

Ok, to wertykulacja, podlewanie, nawożenie i zobaczę co dalej.
Chwasty w trawniku 10:11, 14 lip 2015

Do góry
Oxter napisał(a)
Witam,

mam problem z trawnikiem, który ma drugi sezon, praktycznie z dnia na dzień pojawiły się całe place koniczyny nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić, ledwo co zwalczyłem grzyby kapeluszowe to pojawiły się łany koniczyny. Trawnik około 350 - 400 m2.
Kiedyś czytałem w jedym z postów aby spryskac preparatem:

STARANE + (jeszcze jakiś inny) czy ktoś apmięta jaki to był preparat?

Czy te dwa preparaty zmieszać? (w jakiej proporcji) czy pryskac oddzielnie (w jakich odstępach.
Ile tego preparatu/tych preparatów zastosować na około 400 m2 aby nie narobić sobie biedy? Jak predko po takich opryskach, będę mógł wypóuścic do ogrodu mojego 1,5 rocznego malucha, który nie potrafi usiedzieć w domu (na szczęście, zamiast bajek woli zabawę w ogrodzie ).

Pozdrawiam
Okster
Chwasty w trawniku 10:08, 14 lip 2015

Do góry
Jesli chwastnica miała nasiona, to sytuacja powtórzy się niebawem, chwast wzejdzie.

Jesli nie wysiała się to dobrze.

Poprawić stan trawnika możesz robiąc wertykulację, wygrabiając filc i podlewając go i nawożąc gdy zacznie odbijać.
Chwasty w trawniku 10:08, 14 lip 2015

Do góry
kynu napisał(a)
Witam,
Tak jak w temacie trawnik założony w zeszłym roku. Poprzedni sezon praktycznie bez problemu, pozbyłem się dwuliściennych. Na wiosnę trawnik zaatakowała chwastnica, praktycznie wycięła, zagłuszyła ponad połowę trawnika. Przesuszyłem trawnik, pomogło chwastnica uschła (oczywiście trawa mocno ucierpiała) Walczę drugi miesiąc, nawożenie podlewanie - są efekty. Problem tylko z tym, że wszędzie mam zalegającą uschniętą chwastnicę plus resztki skoszonej trawy co daje dużą ilość filcu. Podejrzewam, że to jest powodem słabego, wolnego wzrostu trawy. Może macie jakiś pomysł jak mogę poprawić kondycję trawnika.
Dziękuję z podpowiedzi
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 10:05, 14 lip 2015

Do góry
Oj Gosiaczek, piszesz na dwóch wątkach,a w drugim już dawno udzieliłam odpowiedzi i pomogłam, ale nie widzisz

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2991-link-w-podpisie?page=15

a napisałam tak:

Wcześniejsze posty przez cały watek mówią jak to trzeba zrobić.

kliknij CYTUJ wtedy zobaczysz całe "zdanie" które jest linkiem a nie sam tytuł ogrodu, to kod, który spowoduje że podpis stanie się linkiem do ogrodu.

a więc kliknij cytuj i skopiuj ten kod bez słów "quote" oczywiście bo to oznacza cytat. Potem wklej w swoim profilu w podpisie i po robocie.

Zaczyna się nawiasem [ i znakami url

Kolorowy raj Gosi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies