I drugie podejście do trawy carex Gold Fountain - raz już miałam, zimy mi nie przetrwała, ale może dlatego, że kupiłam wielkie sadzonki pod koniec września i nie zdążyła się ukorzenić
No w każdym razie bardzo chciałam jeszcze raz z nią spróbować i akurat trafiłam na nią w lokalnej szkółce.
Próba nożyc była - ich ciężar w ogóle mi nie przeszkadzał, nie czułam tego wcale, trzyma się je bardzo wygodnie.
Tyle, że na razie obcięłam zaledwie 4 szt.
A tak mi to wychodzi - Toszka próbowałam robić sferę, po ciachnięciu przyrostów jednak widać, że to niedawno były nieregularne krzaczory, niektóre miejsca puste, w innych więcej gałązek.
Przy okazji na fryzjera załapał się jeden Admiration.
Jolu, nic mi jeszcze nie wiadomo na temat wyjazdu.
Planujemy remont na początek lipca, ale jak to się potoczy, to wszystko zależy od zdrowia i pieniędzy.A najgorzej zacząć, to potem już trzeba kończyć, choćby i ściany gryźć przyszło.
O Twoim zaproszeniu pamiętam.
Radziu, biała strzałą to ?? Po całym dniu pracy i upale , jakoś nie kojarzę o co chodzi
Które białe kwiatki?/
Mam kilka białych doniczkowych
Tak zbiory obfite.cit wyżej właśnie o ty pisałam
A w ogrodzie bieli kwiatowej tez nie brakuje
A to już goździk
Tak trochę jagody kamczackie są kwaśniejsze od borówki amerykańskiej .
Ale samo zdrowie
-". Jagoda kamczacka jest skarbnicą antyoksydantów, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący m.in. przed cukrzycą i chorobami układu krążenia....
...Jagody kamczackie są źródłem witaminy C i zawierają od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy, co jest porównywalne do zawartości witaminy C w owocach czerwonej porzeczki (25,6-40,0 mg/100 g), pomarańczy (54,0 mg/100 g świeżej masy) czy owocach kiwi (29,0-80,0 mg/100 g świeżej masy), uznanych za bogate źródła witaminy C.5 Ponadto owoce wiciokrzewu zawierają witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń i potas.
Jednak za najważniejsze składniki jagody kamczackiej uważa się związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Antocyjany stanowią przeważającą grupę polifenoli w owocach jagody kamczackiej. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają zapobiegać wielu chorobom, u których podłoża leży stres oksydacyjny. Wartość ORAC (zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu wyrażona jako µmol TE/100 g) dla jagód kamczackich jest jedną z najwyższych wśród owoców i wynosi 13400 µmolTE/100gms.6 ""
Już niedługo.Jutro cyknę maratonkę nawet już fajnie wygląda.
teraz w kuchni pichcę.I ciasto mam w piekarniku.
O fajnie,że masz tez wielką hostę.Ale jaką odmianę ?
Bo ich jest kilka z tych ogromnych i wielkich.
róża Elmshorn
Ta historia tej piwonii- to taka wyjątkowa , rodzinna , sentymentalna i jak relikwia ")
Może któreś z moich dzieci tez będzie miało ogród to przekażę kawałeczek dalej .
Moje jagody mają coś ok, 8 lat.
Tak już ze 3 razy zebrałam z krzaczka owocków tak,po 1,5 l.A ile się z krzaczka podjadło..
Teraz właśnie robię ciasto z jagodami