Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jestem w polu 10:51, 16 maj 2018

Do góry

i tyle
Tajemniczy Ogród 10:50, 16 maj 2018

Do góry
Pogoda zrobiła się niefotogeniczna ,ale mi się ręce palą do zmian na frontowej, więc cyknęłam jej dwie fotki na szybko. Ma już zrobione plecki - wyrzuciłam grubasa jałowca (nie pytajcie, jakich argumentów musiałam użyć, by przekonać M...), róża New Dawn grzecznie, po radykalnym cięciu jesiennym zmarzła, dosadziłam więc kilka omorik i powiem Wam, że podoba mi się teraz ten mieszany żywopłocik. Wyszedł bardzo naturalnie. Jednemu świerkowi zostawiliśmy więcej miejsca - będzie rósł naturalnie, a chłopcy będą mogli sobie lampki powiesić
I...tadam! - zostało znalezione i posadzone moje drzewko - klon ściętolistny Warrenred "Pacific Sunset". Cieszę się nim jak dziecko! Już widzę oczami wyobraźnie tą jego piękną owalną koronę, przysłaniającą lekko dom.Dzięki, Dziewczyny, za wszystkie Wasze podpowiedzi! Haniu, liście ma rzeczywiście piękne, błyszczące. Za radą Właścicieli szkółki, lekko przycięłam mu czubek, bo ma narazie wyciągnięty kształt.
Posadziłam wzdłuż chodnika turzyce Amazing Mist. Malepartusy czekają na zmianę, dziś mają przyjść Gracki
I teraz pytanie, co dalej??? Chodzą mi teraz po głowie dwa pomysły, czym podsadzić klona:
- czy przy brzegu cypla posadzić nieregularnie ze trzy sadzonki róży okrywowej Aspirin Rose, a dalej...? No właśnie nie wiemTrochę mi szkoda wywalać tych niskich jałowców z limonkowymi przyrostami, bo ładnie grają z liśćmi klona..O, a może coś limonkowego...hmm..
- czy przy brzegu posadzić kilka niziutkich azalii lekko różowych lub białych, a za nimi sosny górskie??
Dalej, dla przypomnienia rosną hortensje Diamant Rouge.
I jeszcze jedno: Wywalić Hakuro? I ci z bordową śliwą? Poradźcie coś, proszę....
Ogrodowe skarby 10:50, 16 maj 2018

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:49, 16 maj 2018

Do góry
Caradonna, penstemon się przebija, piwonia z czochami przy ławce, kocimiętka

Jestem w polu 10:49, 16 maj 2018

Do góry
Jestem w polu 10:47, 16 maj 2018

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:47, 16 maj 2018

Do góry
Czosnki

Jestem w polu 10:46, 16 maj 2018

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:46, 16 maj 2018

Do góry
LO się nie śpieszy, Caradonna i mieczyk bizantyjski

Doświadczalnia bylinowo-różana 10:44, 16 maj 2018

Do góry
"Bałagan w przedogródku"- jak zaradzić? 10:43, 16 maj 2018

Do góry
Witam wszystkich!
Mam taki problem- przed ogródek- chciałam ,żeby wyszło elegancko a zrobił się z tego "bałagan". Nie mogę już na to patrzeć- a nie wiem jak to uprządkować...Chciałabym wykorzystać (o ile się uda)rośliny, które już tam rosną: lawenda, berberysy, czosnki ozdobne, bukszpany i tuje danica oraz bluszcz (osłania brzydką skrzynkę na prąd). Od razu dodaję, że kamienie muszą zostać- kora nie zdaje egzaminu- mam 2 koty, psa, dwoje dzieci i całe to towarzystwo dosłownie "roznosi korę" Poradzicie mi coś?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:43, 16 maj 2018

Do góry
Ewuniu, fotki zrobione dzisiaj rano, ale obrywałam dzikusy w poniedziałek, wiec nie widać dokładnie tego, co chciałam Ci pokazać. Nie daję im urosnąć do rozmiarów imponujących...

Jestem w polu 10:42, 16 maj 2018

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:42, 16 maj 2018

Do góry
Orliki i bez Black Beauty

Ogrodowe skarby 10:41, 16 maj 2018

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:39, 16 maj 2018

Do góry
Reszta

Nowe hosty, Royal Standard i plantaguinea, żurawki o tej porze roku mają śliczny kolor, Luzula nivea trochę utyła , pod nią hosta Praying Hands.

Doświadczalnia bylinowo-różana 10:37, 16 maj 2018

Do góry
Dzisiaj.

Jestem w polu 10:35, 16 maj 2018

Do góry
Dostałam od sąsiadów, jakiś czas temu, stare nogi od maszyny. Były to same nogi i niestety lekko uszkodzone. Zrobienie z nich stolika do domu nie wchodziło w grę, bo kawałek jednej nogi jest złamany i trzeba pod nią coś podstawić, żeby stały prosto. Tak sobie wymyśliłam, że postawię je w takim miejscu w ogrodzie, żeby były widoczne, ale ubytek żeby przykrywały rośliny. Dzięki tamu mam fajny kwietnik, tylko blacik jeszcze muszę pomalować i będzie git.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:35, 16 maj 2018

Do góry
Witam serdecznie.
Kochani, witam się po raz drugi,bo już kilka lat temu prosiłam o dołączenie do Waszego zacnego grona.
Od tego czasu w moim "nieogrodzie" nie zmieniło się wiele, gdyż trochę chorowałam,teraz pojawił się syn a poza tym zapomniałam hasło i wstydziłam się przyznać.

Dziś jestem po lekturze "ogrodu z lustrami" i widzę dopiero teraz ile pracy trzeba włożyć,żeby ogród był spójny i tworzył to magiczne coś!

Teraz wiem,że kiedyś nie miałam nawet procentu wiedzy i świadomości materiału...

Dziś zwracam się do Was z prośbą o podpowiedź w sprawie stylu,coby zgodnie z dekalogiem pani Danusi byków ogrodowych nie popełnić.

Na Naszej działce od strony wschodniej stare Jabłonki i poki co zawiązały się jabłuszka i chce żeby ten sąd Ostał.
Od południa starodrzew zarastajacy staw
,
od zachodu sąsiad ( na wysokosi przedogródka)
,
część nieoficjalna południowa sąsiaduje z polem.
No i północ to widok na drogę a za nią pole.

Jaki styl ogrodu będzie tu pasował. Kiedyś chciałam obsadzić się tujami przpelatanymi świerkami i brzozami, do rabat wplątać kosodrzewinę, krzewuszka,trawy.
Aleeee urzekł mnie "ogród z lustrami".
Czy kule z bukszpanu będą pasowały do obecnego otoczenia czy będzie to wyglądać śmiesznie? Hortensja z tują szmaragd nie będą kuły w oczy na tle pola kukurydzy albo ziemniaków? Kojec i butla z gazem nie dodają uroku...
Pomóżcie mi proszę,bo nigdy nie zacznę obsadzać moich stepów. W jakim kierunku powinnam zmierzać??
Postaram się wkleić kilka zdjęc stanu obecnego. Brak tu ładu i składu,ale może Ktoś się zorientuje jak Toto wygląda.
Nie są idealne,bo robione z okien dachowych,ale jakiś pogląd na okolicę jest uchwycony.
Będę wdzięczna za każdą radę.

Pozdrawiam Was cieplutko i życzę dobrej pogody / u Nas nie padało,jak widać od....3.05...
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:34, 16 maj 2018

Do góry
Czas na fotki

Najpierw przedogródek, czyli sucha patelnia Kamyczki ze względu na koty, robiły sobie toaletę pod oknem Teraz mam spokój i mam nadzieję, że rośliny kamyczki zarosną.

Parę dni temu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies