Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Jeżówka - Echinacea 21:49, 12 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
A jeżówki to rośliny wieloletnie?

Tak.

Poczytaj kompendium wiedzy o jeżówkach

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200-jezowka-echinacea-roslina-o-wyjatkowych-wlasciwosciach

Kocimiętka - Nepeta 21:45, 12 lip 2015

Do góry
Ja w kwestii formalnej:
nie piszemy wielkimi literami (regulamin forum) i nie wklejamy cudzych fotek z netu (również regulamin).

Kocimiętka z reguły każda pokłada się (zwłaszcza w półcieniu) a jej "stanie" na baczność zalezy wyłącznie od tego że w maju stoi, a potem się pokłada bo pędy są wiotkie i pokładają się pod ciężarem kwiatostanów.

W Anglii kupiłam odmianę 'Walker's Low' i też leży.
Budleja Dawida (omżyn) 21:40, 12 lip 2015

Do góry
gabka napisał(a)
witam , jestem tu nopwa i zakładam dopiero ogród , bardzo podobają mi się budleje, mieszkam na wygnajewie , ciągle zachodni wiatr, czy budleje sobie poradzą wtym miejscu, tzn czy będa duże i ładne???

Raczej wymarzną od silnych wiatrów, one lubią zaciszne miejsca.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 21:38, 12 lip 2015

Do góry
MichalK napisał(a)
Witam. Jestem nowy na Tym forum ale czytam god od 2 lat. Serbami jestem zachwycony i dlatego 3 lata temu posadzilem 150szt. Wszystko bylo ok a w tym roku 10 szt praktycznie przestało rosnac cieknie im żywica z pnia w różnych miejsc, zrobiły sie gdzie niegdzie brązowe. Co robić czy może ktoś z WAS opisac jakie środki używać w jakiej kombinacji. Po prostu usystematyzowac wiedze. Ps czy mozna podlewać rozcienczonym nawozem kurzym. Dziekuje WSZYSKIM za tak duży wkład w tworzeniu tego fora.

Nie zaczynac od stosowania środków w jakiejkolwiek kombinacji, tylko od ustalenie przyczyny i pokazania zdjęć okazów. Przeanalizozwania co z nimi robiłeś, sytuacja gdzie rosną (za mokro/za sucho, brak sciólki, zachwaszczenie itp.)

Właściewa uprawa polega na zapewnieniu w pierwszej kolejności dobrych warunków glebowo-siedliskowych i wtedy gdy mają dobre - zdrowo rosną. Coś poknociłeś skoro tak się dzieje.
Od podstaw ogródek kreta. 21:37, 12 lip 2015

Do góry
Dzieki zielony. Milo miec kibica.
*Gardenarium- nie czytasz dokladnie postow, skladowisko zniknelo, na jego miejscu stoi juz gorka, ktora wlasnie bede upiekszal roslinkami, wiec po co mialbym budowac wrota zaslaniajace cos, czego juz nie ma
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 21:35, 12 lip 2015

Do góry
- za mało wody
- niepotrzebny nawóz (zasolenie gleby)
- chwasty dodatkowo zabierające wodę
- brak ściółkowania przez co szybciej wyparowuje woda z gleby jeśli jest
- nadmierna operacja słoneczna w powyższych punktach - masz skutki.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:30, 12 lip 2015

Do góry
Zależy jaka choroba i czy dadzą się usunąć? Jeśli Cylindrocladium to same opadają.

Usunąć, odkurzyć lub otrzepać i zebrać, bo zarodniki przetrwają w glebie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:20, 12 lip 2015

Do góry
Wygląda jak nie dolany (za sucho) chyba i tępe noże kosiarki, rwą i robią "białe włsoy".

Skoro nasiliło się po opadach to może przenawożony? co z nim robiłaś ostatnio?
Od podstaw ogródek kreta. 21:11, 12 lip 2015

Do góry

Zasłonić skłądowisko, albo zabudować drzwiami.

Tuje są za rzadko chyba. długo czekać aż stworzą szczelną ścianę zasłaniającą dom sąsiada i tym sposobem ogród nie ma tła, a ty prywatności.

Spod ściany wywalić pieńki z doniczkami
Od podstaw ogródek kreta. 21:03, 12 lip 2015

Do góry
Na samej górze tło z pęcherznic spowoduje że zarośnie, zasłoni cała górkę, lepiej było zrobić odstęp od murów, zasłonić je wysokimi iglakami, a tak będzie widać nieotynkowane mury

Niepotrzebna jest ta wysepka okrągła, wprowadza zamęt w tym miejscu, do niczego nie jest "doklejona".

Wzdłuż tui wykrój trawę, połóż węża lub sznurek, wytycz rabatę i przekop lub zdejmij ten trawnik, będziesz miał miejsce do sadzenia a tak, tańczysz z kosiarką pomiędzy tujami.

Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 18:15, 12 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na tym zdjęciu od lewej - Pani ze szkółki - która osbługiwała nasze przyjęcie... dziękujemy. Trzecia młoda i śliczna osóbka w okularach to towarzyszka Ronina, przyjechali razem

Podpis był ......., Gosia ,,Kolorowy ogród do remontu,,,....,Basia Kraj,,Mój 4 arowy azyl,, , Gor Anna ,,W kamiennym kręgu,, ,Iwonko ,,Ogród Iwony,
Dzieci chyba Laurka i...

Laurka i Kindzia Welki
Marzy mi się Siedlisko.... 17:53, 12 lip 2015

Do góry
Niesamowite bańki i czosnki główkowate z towarzystwem
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 17:49, 12 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oooo, w tym przypadku to nie da się przewidzieć, każda odległość będzie nieodpowiednia i trzeba będzie ciąć od strony muru. Bo będą schnąć i zamierać z powodu braku światła.

Jakbym miała radzić, że bez cięcia to 5 metrów od płotu

Przebrnęłam przez wątek i nie znalazłam odpowiedzi....więc zapytam

W jakiej odległości posadzić te choiny od płotu (betonowego). Oczywiście choiny byłyby cięte dla zagęszczenia (ale nie robiłabym z nich żywopłotu).
Jaką odległość zachować między choinami? Na pierwszej stronie Danusia pisze, że 0,5 metra, wtedy gdy robimy żywopłot. A co w sytuacji gdy nie robimy żywopłotu tylko przycinamy dla zagęszczenia?

Będę wdzięczna za odpowiedź
Chwasty w trawniku 17:45, 12 lip 2015

Do góry
To "dziki" niepożądany gatunek trawy, chwast, ale w końcu trawa także, praktycznie nie do wytępienia, wykopywanie jest niemożliwe, i zostaja wielkie dziury - doły a chwast i tak odrasta.
Trawnik wygląda okropnie, ta trawa ma nieco inny kolor i widać ją z daleka.
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 16:54, 12 lip 2015
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Maja była u Babopielki.

tak mówiła ..
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 16:54, 12 lip 2015

Do góry
Maja była u Babopielki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:15, 12 lip 2015

Do góry
Jak fajnie, wspominam, oglądam relację, piszę podziękowania dla Państwa Szmitów...niesamowici jesteście i aby tak dalej nam się spotykało, bojam się że czas ucieka ale na takie imprezy warto pojechać.
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 15:58, 12 lip 2015

Do góry
Na tym zdjęciu od lewej - Pani ze szkółki - która osbługiwała nasze przyjęcie... dziękujemy. Trzecia młoda i śliczna osóbka w okularach to towarzyszka Ronina, przyjechali razem

Podpis był ......., Gosia ,,Kolorowy ogród do remontu,,,....,Basia Kraj,,Mój 4 arowy azyl,, , Gor Anna ,,W kamiennym kręgu,, ,Iwonko ,,Ogród Iwony,
Dzieci chyba Laurka i...
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 15:54, 12 lip 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

Chciałam jeszcze dodać ze to właśnie syn Pani Przyrody jest pomysolodawca i wykonawca upominku ktory łódzka grupa przygotowała dla naszej ogrodowiskowej szefowej. Nie widać upominku wyraźnie na zadnym zdjęciu ale to były ręcznie kute metalowe podpory do roślin w kształcie wazek, nieskromie napisze ze śliczne...
A nasza Nikita wymyśliła i wykonała te białe chusty z logo Ogrodowiska dla łódzkiej grupy, dzięki czemu wyróżniamy sie na fotkach. Brawo dla Magdy Nikity za pomysł i wykonanie !!!

A ja w tym miejscu składam serdeczne podziękowania dla pomysłodawcy i wykonawcy tego arcydzieła, pragnę powiedzieć, że dzisiaj umiejscowiłam ważki w ogrodzie, na razie w próbnym miejscu... poszukam lepszego. To wspaniały, niezwykły, oryginalny i niepowtarzalny prezent. Jeszcze raz bardzo dziękujemy z Wiciem. Lecem sfotografować ważki w ogrodzie

Grupa łódzka kreatywna i artystyczna
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 15:50, 12 lip 2015

Do góry
Nikita napisał(a)

Tutaj wygląda jak kłębowisko dymu, niesamowity jest ten perukowiec
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies