Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 16:32, 12 paź 2014

Do góry
Wyskoczyłem zrobić zdjęcia, nie wiedziałem czy wyjdą. Także na razie kiepskie, ale są. Skarpa do połowy zrobiona. Druga część wiosną, po przesadzeniu miskantów.

Na czerwono zaznaczyłem poziom wody przy normalnej pogodzie. W tym roku przez suszę ubyło jej ponad metr.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:18, 12 paź 2014

Do góry
I jeszcze jedna bolączka - skarpa przy tarasie,jej długość to 13,5m szerokość 1,3m
Posadzone są tuje szmaragd w odstępie 1m (będę ciąć ,bo nie chcę szczelnej zasłony) nie do końca skarpy gdyż z drugiej strony powstaną schodki(bo dzieci biegają tam na skróty na plac zabaw),pomiędzy tujami jest jałowiec płożący golden carpet,przy obrzeżach tarasu macierzanka(strona południowa) i koło schodków chciałam dosadzić coś na pniu i tak miało to się rozrastać ale oglądam te wszystkie ogrody i spać nie mogę..myślę,że może tam wsadzić berberysy admiration...????na całej skarpie? Tylko wtedy tejałowce płożące musiałabym wysadzić chyba?
P.S.
Tych tuj w donicach nie będzie
Proszę mądre głowy o rady, inne pomysły
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:42, 10 paź 2014

Do góry
Ja bym bardziej była za użyciem układu jak u Jambosana:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3362-skarpa-wokol-domu-doradzicie?page=2

Mam nadzieję, że link zadziała
Chodzi o ten fragment rabaty gdzie jest IRGA z tawułą , żurawki i iglaki...
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:19, 09 paź 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Z altany jest widok na cały staw.Skarpy niestety nie zostały od razu porządnie wyprofilowane i muszę się teraz męczyć ręcznie. Próbuję je trochę złagodzić, miejscami jest bardzo stroma.

Co to byłyby za widok na rabatę z klonami jak brzydka skarpa psuje cały efekt.

Trawę chyba wysieję wiosną. Nie wiem czy miałoby sens zakładanie trawnika o tej porze?

Teraz to nie ma sensu, bo trawa zanim wzejdzie i podrośnie, może przemarznąć i robota może pójść na marne
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:19, 09 paź 2014

Do góry
Z altany jest widok na cały staw.Skarpy niestety nie zostały od razu porządnie wyprofilowane i muszę się teraz męczyć ręcznie. Próbuję je trochę złagodzić, miejscami jest bardzo stroma.

Co to byłyby za widok na rabatę z klonami jak brzydka skarpa psuje cały efekt.

Trawę chyba wysieję wiosną. Nie wiem czy miałoby sens zakładanie trawnika o tej porze?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:22, 05 paź 2014

Do góry
Zamiast zwolnić tempa i cieszyć się ciepłymi dniami, tyram od tygodnia jak goopi
Sam w to nie wierzę, ale wygracowałem cały ten kawał. Została mi jeszcze skarpa na ten tydzień. Zajęło mi to ok. 15 godzin, z czego 7 wczoraj. Jeszcze nie do końca posprzątane i wygrabione. Zabrakło czasu a i tak będą poprawki i równanie terenu.

Dom na skarpie- innej niż wszystkie 23:03, 01 paź 2014

Do góry
Nic się nie stało.
Jakby tą skarpę rozciągnąć od kostki po ogrodzenie myślę, że utworzyła by się skarpa jak u mnie w najmniejszym spadku czyli w miejscu 3 tui na pniu.
Skarpa mi się nie obsypuję i woda rowów nie wymywa więc murka wolałabym uniknąć, ze względu na jego koszt.
Aktualnie skarpę mam mierzyć tylko dłuższej taśmy muszę użyć bo metrówka nie dała rady

Skarpy są fajne ale najlepiej jak spadek jest w stronę ogrodu własnego a nie sąsiada
Wrzosy - Calluna 20:52, 01 paź 2014

Do góry
LadyR napisał(a)
Fabiola czy ty czymś opryskiwałaś wrzosy, czy ci nie chorują?

Aniu pare sztuk wypadło w tamtym roku , zimę ładnie przetrwały , ale suszy już nie .
Żadnych oprysków ani nawozów nie stosowałam ,ale jak pisałam wcześniej w przyszłym roku to już będzie konieczne, robią się jakieś takie brązowe.

Zapomniałam wcześniej napisać , że ta skarpa jest nie bez powodu. Zakopany jest pod nią 500 cm.średnicy pniak i niestety wychodzą teraz grzyby
Dom na skarpie- innej niż wszystkie 11:06, 30 wrz 2014

Do góry

Tutaj skarpa jest najbardziej stroma od południa.

a na tym zdjęciu patrząc w górę od wschodu. Na tej części posadziłam 3 miesiące temu kosodrzewinę, jałowca blue star, sosnę bośniacką, jałowiec płożący Limeglow, jałowiec gold star, jałowiec łuskowy Holger, kule berberysa Thunberga czerwone, kule berberysa żółte i zielone, trzmielinę. Pomiędzy nimi posadzony jest rozchodnik dla zadarnienia żeby chwasty tak nie rosły.

Na skarpie od strony południa, planuję posadzić rozchodnik taki jak poniżej. Nazwy nie znam ale myślę, że wystarczy mi go na całą skarpę południową.

Zdjęć nie dało się zrobić w całości, żeby zobrazować skarpę więc wklejam też widok z okna na dół.
Z lewej strony na najbardziej stromą część.

Widok z prawej strony na skarpę delikatniejszą.

Wstępnie obrysowałam ogrodzenie co bym posadziła na oddzielenie się od sąsiadów.

Za rozrysowywanie nasadzeń zaraz będę się brała tylko szukam zaczepienia.
Teoretycznie gdybym obsadziła siatkę ogrodzeniową, warto dalej obsadzać skarpę iglakami jak na wschodzie skarpy czy może skarpę obsadzić rozchodnikami a iglaki przenieść na płaską krawędź skarpy z przyszłym trawnikiem?
Dom na skarpie- innej niż wszystkie 17:21, 29 wrz 2014

Do góry
Najważniejsza sprawa to jaka jest różnica poziomów między trawnikiem a wierzchołkiem skarpy i jak daleko od płotu kończy się skarpa. Bez murków oporowych nic tam nie urośnie bo woda spłynie a rośliny padną.
Dom na skarpie- innej niż wszystkie 15:53, 29 wrz 2014

Do góry
Będę kibicować. Najlepiej wrzuć fotki, bo łatwiej to sobie wyobrazić. Ludzie pomogą, tylko coś najpierw może narysuj. Faktycznie ta skarpa to problematyczna. Ktoś już miał podobny problem i wypowiadała się szefowa. Poszukaj może.
Rośliny, którymi chcesz obsadzać są typowo ogrodowiskowe, więc każdemu się spodoba. Koniecznie obejrzyj realizacje Danusi. Wiele Ci się w głowie rozjaśni.
A dodać drzewa liściaste. Jałowce są tu niepolecane.
Rysuj. Pomogą na pewno. Tu życzliwy narodek, choć czasem nerwa łapie.
Dom na skarpie- innej niż wszystkie 13:56, 29 wrz 2014

Do góry
Witam serdecznie. Jak to w życiu przyszedł czas na tworzenie ogrodu, czytam doszukuję się ale mam dom na nietypowej skarpie, ponieważ trawnik z domem jest na terenie płaskim a pochyła skarpa na 3m do 6m pod kątem 20stopni w dół kończy się siatką ogrodzeniową.

wjazd od północy szerokość 40m
skarpa ze wschodu- szerokość 40m
skarpa z tarasem od południa- szerokość 40m
płaska działka od zachodu- szerokość 40m

I tu zaczynają mi się problemy, ponieważ z czasem chciałabym maksimum prywatności od sąsiadów otaczających mnie z każdej strony a żeby ją mieć muszę obsadzając zakryć siatkę a skarpa stanie się mało dekoracyjna.

Ogrodzenie planuję obsadzić po całości tują szmaragd, tują żółtą, świerkiem serbskim, choiną. Po ile sztuk sadzić w rzędzie żeby nie namieszać odmianowo i kolorowo? Może coś dodać?
Co do skarpy myślałam o obsadzaniu kosodrzewiną i jałowcami, trawami, hortensjami ale teraz mm wątpliwość czy nie lepiej na początku skarpy zrobić pasek nasadzeń.
Moja "przyziemna" :) pasja 10:28, 28 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Będą tylko nie beda tak bezobsługowe jak na murku. Po prostu będziesz musiala je dokarmiać i podlewać, ale przy Twoim perfekcjoniżmie to nie problem zwłaszcza źe masz piach więc podlewanie lub linie kroplujace to mus. Na mojej glinie jako tako sobie radzą bukszpany pod brzozami ale po 4 latach od posadzenia korzenie brzóz są wszędzie . Nawet cebuli jest już trudno gdziekolwiek upchać...
sadzenie cisów od sznurka powaliło mnie na kolana Pełna profeska!

Młode drzewka wymagają palikowania nie tylko dlatego aby sie nie wykrzywiały. Wiatry powodują naruszanie drobnych korzonków drzew i dlatego slabiej przyrastaja. Więc moze paliki nie dodają urody ale przez pierwsze 1-2 sezony są niezbędne. Wystarczy palikować na wysokości 1 m

I za Twoją namową w 3 godz. naprawdę dużo mozna zrobić

Tak sobie pomyślałam od razu, że przy cisach linia kroplująca byłaby idealna. Podlewać będzie tam trudno, bo woda pod większym ciśnieniem będzie spływać po skarpie. Pociesza mnie trochę, to, że skarpa była wzmacniana gliną i może wilgoć dłużej się utrzyma.

Bardzo Ci dziękuję za radę odnoście palikowania. Asia-Wietrzyk o tym wspomniała i nie byłam pewna, czy dobrze myślę.

Ostatnio trzy godziny, to dla mnie czas w tygodniu, kiedy mogę coś zrobić w ogrodzie, więc łatwo było mi określić możliwości . W przyszłym tygodniu nie zrobię już nic, bo będę przesiadywać w pracy.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:01, 27 wrz 2014

Do góry
Wczoraj pokazywałam przygotowanie skarpy. Dziś dokończyłam prace i przed sadzeniem cisów wyglądało to tak:

Trochę się boję, że skarpa jest za wąska, szczególnie przy murku. Czy macie jakieś doświadczenia z tak posadzonymi cisami?

Czy nie zmarzną na tej skarpie?

Moja "przyziemna" :) pasja 19:52, 26 wrz 2014

Do góry
Rów gotowy do wsypania ziemi z worka. Dół po piachu zasypany .

Aktualnie dobra ziemia jest już wsypana, skarpa wstępnie uformowana. Zostaje mi odcinek pod szpetnym murkiem. Jutro chyba trzeba będzie to miejsce odeskować, aby świeży nasyp nie osuwał się i żeby dało się go porządnie ubić przed wsadzeniem cisów.

Pomysł na poziomowanie cisów przy sadzeniu już mam. Do tej pory zastanawiałam się, czy uda mi się je posadzić dokładnie w poziomie . Powinno się udać .
Działka wkoło Lubczyka :) 17:10, 21 wrz 2014

Do góry
Kasiuchna, no popatrz jak skarpa zarosła-pamiętasz jak pokazywałaś początki? na wiosnę będzie kolorowocudnie
Moja "przyziemna" :) pasja 11:58, 20 wrz 2014

Do góry
Na dole, tak w 1/4 skarpy. Pierwszy serb jest posadzony 1m od płotu betonowego i żywopłot też chciałabym mniej więcej tak zacząć, a to wypada lekko na skarpie. Skarpa ma być w przyszłości zasłonięta.
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:41, 18 wrz 2014

Do góry
lew_ogrodowy napisał(a)

Skarpa do schrupania, łykam w całości! Mniam mniam! W sumie chyba kawałeczek tej skarpy w postaci dąbrówki i tojeści jest u mnie, prawda? Jak samopoczucie? U mnie chęci większe niż możliwości.

Moni samopoczucie jest ok
zawsze kiedy świeci słońce mam taaaaaaaakiego powera, że hej !!!
choroba nie dokońca wyleczona
ale o niebo lepiej od tego co było

Twój - mój barwinek przyjął się co widać na fotkach

Moje ukochane miejsce na ziemi 21:31, 17 wrz 2014
Do góry
agata19762 napisał(a)
skarpa robi się coraz fajniejsza

dzisiaj biorę się za porządki w dalszej jej części ...

Skarpa do schrupania, łykam w całości! Mniam mniam! W sumie chyba kawałeczek tej skarpy w postaci dąbrówki i tojeści jest u mnie, prawda? Jak samopoczucie? U mnie chęci większe niż możliwości.
Moje ukochane miejsce na ziemi 09:52, 17 wrz 2014

Do góry
skarpa robi się coraz fajniejsza

dzisiaj biorę się za porządki w dalszej jej części ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies