Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:06, 11 maj 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Miło się czyta komplementy... a jeszcze mile widzieć, że leśny zakątek robi sie coraz piękniejszy... baaa jest już piękny, nabrał masy
A paprotka jest urocza.. ja się nią zachwycam co spojrzę..

Edit.... a jeszcze milej, że się na coś przydałam

Ania, jesteś jedną z tych osób, ktore najbardziej mi się kojarzyły z życiem ogrodowiskowym, zawsze miło Cię czytałam i odwiedzałam. Teraz mam Twój ślad u siebie

Mam do dokupienia 4 azalki bo zdecydowałam się dokończyć rzekę azali przed japońcem
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:06, 11 maj 2018

Do góry
Plaga numer 8. Ta mnie wczoraj w dół wpędziła - ćma bukszpanowa.
Zamówiłam sobie nowe feromony i wczoraj poszłam do garażu po pułapki, które na zimę ściągnęłam i schowałam w garażu. Wyciągam stare lepy i oczom nie wierzę. Na jednym ćma bukszpanowa. Chyba świeża, bo ta obok brązowa była już na jesień i zupełnie wyschnięta. A one jeszcze nawet nie były powieszone w ogrodzie. Przejrzałam bukszpany i na razie nic złego nie widać. Wywiesiłam wczoraj pułapki i czekam na kolegów tego jegomościa

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:04, 11 maj 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Faktycznie genialna, a jakiej jest wysokości

ok 50 -60 cm
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:04, 11 maj 2018

Do góry

Swietny domek na owady
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:04, 11 maj 2018

Do góry
cis biedaczek, nadzieja jest dopiero w tym roku zaczął puszczać ładne młode przyrosty. Jeszcze kilka lat i się zabuduje muszę jeszcze te suche gałazki wyciąć.

zapolickie zzieleniały całe środki mają w nowych przyrostach

no i kupione okazyjnie ładnie rosną

Podmiejski ogródek 09:59, 11 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Teraz obie rabatki słoneczne:

Niestety, w pakiecie z roślinami macie okoliczny bałagan. Na zdjęciu wykadrowanym z bałaganu nie było widać i rabaty.

Na rabacie były przetasowania i będą jeszcze (śmiałek chyba kiepsko zniósł przeprowadzkę i nie wiem, czy po prostu nie kupię jakiejś innej, mniejszej trawy). Ciągle uczę się tych roślin i patrzę, która rośnie w dużą kępę, która w małą, która do góry, a która na boki. Skutek tego taki, że na rabacie ciągle brak równowagi. Tu za gęsto, a tu pustki. Ale przy bylinach takie przesadzanki mi nie przeszkadzają. Z krzewami byłoby gorzej

Na tej rabacie rosną m.in. żurawki krwiste. U Gruszki kwitną pięknie i obficie, a u mnie tak marnie. Ziemia dobra, słońce jest, przypaleń nie zauważyłam, może za mało wody? Tą rabatę bardzo mało podlewam.

Rabata południowa - też jeden wielki bałagan.

Jeszcze puste placki z przodu zostały, podzielę chyba tą rogownicę.
Tu zbliżenie na fragment:
Widać łubiny, kocimiętkę, szałwie, floksy, w dali piwonie i lilie.

Jeśli ktoś ma rady, jak ogarnąć ten chaos, co zabrać, co dodać (nie spodziewam się), co połączyć a co podzielić - bardzo proszę o szczere opinie.

Te dwie rabaty chcesz skomponować na nowo? A wymiary gdzie? Wrzuć jakiś szkic, to będziemy myśleć i rysować. Zaznacz co musi zostać. Czy nasadzenia muszą być niskie, zwłaszcza na rabacie z rowerkami

W pierwszym momencie nie odczytałam tego jako zaproszenie do projektowania od nowa, dlatego z mojej strony nie było odzewu
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:56, 11 maj 2018

Do góry
Dzisiaj trochę ponarzekam, ale wczoraj rano dostała chyba jakiegoś doła. Chyba nas dopadło 10 plag egipskich.
1. Susza - ta się na razie skończyła.
2. Opuchlaki - do nich już się przyzwyczaiłam Walczę z nimi choć to walka przegrana, ale nie mam dużych strat z ich powodu.
3. Ślimaki - chodzę po deszczu na "ślimakobranie" plus niebieskie granulki. Ptaki, jeże i jaszczury też pomagają, choć mój zielony jaszczur chyba został przez coś upolowany
4. Kuna - pułapka wciąż pusta, widziałam ją ostatnio wieczorem jak przez drogę przebiegała i do sąsiadów pod ogrodzeniem poszła.
5. Sroki już wybierajż pisklęta z gniazd. Zdjęć nie robię, bo to przykry widok.
6. Coś mam gryzie winogrono, znalazłam takiego jegomości. Czy to może być jego sprawka?

7. Chrabąszcze majowe- kolejnego już znalazłam - oj będzie problem z trawnikiem za dwa lata.

...uDany ogród 09:55, 11 maj 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

kwitną kasztany, u nas za rok matura...

Już ? Jeju, jak ten czas leci...
Teraz ogród ma boskie zapachy. A co do spotkania, może kiedyś się uda w realu
Grab - Carpinus 09:53, 11 maj 2018

Do góry
Kupiłam początkiem maja graby z gołym korzeniem, ale z wypuszczonymi listkami. Tylko 4 sztuki. Możecie proszę doradzić jak i kiedy je ciąć?
czy dobrze myślałam aby w miarę krótko przyciąć gałązki rozchodzące się na boki aby się zagęściły? Jak je ciąć aby dół był w miarę gęsty?
Mają po 75-80cm wysokości.

Efekt który chciałabym uzyskać to ekran/jednolita zielona ściana, tak aby zasłonić mur.

dziękuję!

Ogrodowy song 09:48, 11 maj 2018

Do góry
Piwonie...ach czekam na więcej.
Warzywnik..ogóreczki, pomidorki rosną aż miło

Zakręcony ogród 09:45, 11 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
macie doświadczenie z heliotropem ? wsadziłam w tym roku na tarasie i póki co bardzo mi się podoba

Nie miałam heliotropa, ale śliczne zrobiłaś nasadzenia
Ogrodowy song 09:44, 11 maj 2018

Do góry
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:41, 11 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
Wgłębnik

Prawdziwie szmaragdowy ogrod perfekcyjnie
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 09:41, 11 maj 2018

Do góry
Dziękuję Panu Mazan za odpowiedź i proszę jeszcze o podpowiedź jak dalej postępować mam dwa takie dorodne egzemplarze i serce mi pęka.
Ogrodowy song 09:40, 11 maj 2018

Do góry
Fiolety, róże i nie tylko

Od nowa ... na przekór wszystkim 09:39, 11 maj 2018

Do góry
Makusia, moje brzozy mówiłam że bliźniaczka

a tu z boku jedna gałązka została, nie wiem, obciąć ją ? po prawej stronie były dwie suche i odpadły

i jeszcze niwak
Ogrodowy song 09:35, 11 maj 2018

Do góry
Szałwie zaczynają

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:28, 11 maj 2018

Do góry
I inne dzisiejsze

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:24, 11 maj 2018

Do góry
No to frontowa

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:14, 11 maj 2018

Do góry
Białobok i kaukaski Aureospikata prawie równocześnie(zasze był później)

Freda

mimo ciszy w eterze widzę że sporo gości zagląda więc może moje wypociny fotograficzne nie są bez sensu

poprawka nie "fotograficzne" bo ja tylko pstrykam okoliczności przyrody
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies