Budki lęgowe wyczyściliśmy. I to, co w jeden zobaczylismy, mocno mnie przygnębiło. Potwierdziło się to, czego w zasadzie się domyślałam już w ub. roku. Młode modraszki nie opuściły gniazda
A z dobrych ptasich wiadomości - potwierdziło się, że w jednej z z nowych budek mieszkały szpaki. Niedbaluchy z nich - gniazdo byle jak usłane.
Przewiesiliśmy kilka budek - tę z gruszy, bo jednak będzie wycięta.
I dwie inne, bo już dwa (a możne trzy? ten czas tak leci) sezony wisiały, a nie zostały zasiedlone.
Wczoraj ścięłam wszystkie trawy. Już nie mogłam na nie patrzeć - zimowo mi się kojarzyły.
Kwitną przebiśniegi. Nawet nie wiedziałam, że mam ich już tak dużo.
W większość konstrukcja spróchniała, blacha w trzech kolorach łącznie z rdzą tylko nie tą którą lubimy także możecie wierzyć bądź nie ale wcale taka zdrowa i ładna to ona nie była...
Natalko, w temacie ochrony bukszpanów, to program Danusi:
Program ochrony
październik - kwiecień (czyli jesień-zima) PROMANAL ( jednokrotnie w tym okresie)
maj - oprysk TALSTAR lub MOSPILAN
czerwiec - na przemian oprysk MOSPILAN, podlewanie PREVICUR
lipiec - na przemian oprysk CONFIDOR, podlewanie ALIETTE, MIRAGE+TOPSIN
sierpień - na przemian oprysk MIRAGE+TOPSIN, oprysk MOSPILAN
wrzesień - oprysk TOPSIN, oprysk CONFIDOR
Pamiętaj, żeby zawsze przed zimą (przed mrozami) podlewać obficie zimozielone.
Co do milina sąsiadów (odpowiem tu, bo wątek zamknięto) to nie ma sposobu. Ja przez lata walczyłam z własnym. Nie pomaga żaden fundament, potrafi iść pod nim. Im więcej rwiesz (wyrywasz) tym więcej nowych odrostów wypuszcza.
Ja te odrosty traktowałam roundapem. Z niewielkim skutkiem.
nic tam nie posadziłam, generalnie myślałam ze te serby które posadziłam na rabacie zakryją mi widok a to co za nimi to już sprawa eMa. chyba bluszcza mu tam posadzę i tyle.
bardzo ładne inspirki, mi też najbardziej podoba się ta co Tobie https://pl.pinterest.com/pin/529876712385810047/
teraz drewno oparte jest o ściany kanciapy a z boku przytrzymane grubymi patykami więc przewiew jest z boku
Każda z tych propozycji jest fajna jeśli decydujemy się na składowanie drewna przy murze bez odpowiedniego przewiewu musimy mieć 100% pewność, że drewno jest suche...
Mi osobiście podoba się to: https://pl.pinterest.com/pin/529876712385810047/
I nawet nie wiem, czy Tess inspirowała się takim regałem, czy była pierwsza, ale tak ułożone drewno mogłoby być z boku domku gospodarczego.
Nie musi być przy domu.
To ułożenie u Gusiarza w Ogrodzie do kwadratu pomiędzy pionowymi słupkami też daje fajny porządek. Też przy domku gospodarczym.
Tu znalazłam podobne rozwiązanie przy nowoczesnym domu - projekt, ale widać zaledwie w oddali: https://pl.pinterest.com/pin/529876712388779745/
Moim zdaniem najlepsza propozycja to ta u Tess drewno ma odpowiednią wentylację, wszystkie inne składziki wyglądają na zamknięte...
Jeśli dom jest ubezpieczony to drewno pod dachem raczej odpada, można stracić ubezpieczenie w razie pożaru gdy drewno oparte jest o dom...
Aniu, jesteś? Na stronie 204 zadałam kilka pytań - brakuje mi danych
Znalazłam wprawdzie zdjęcie z przodu domu, to już wiem, że nie ma tam okien na tej części.
Czy obok domku narzędziowego z prawej strony coś posadziłaś przy ogrodzeniu? Bo na pierwszych fotkach tam nic nie ma, a dalej nie doczytałam. Co tam planujesz?
Ewa u mnie w ogrodzie niestety już miejsca brak. Tak mam napchane, że nie wyobrażam sobie, żeby te rośliny dorosły do maksymalnej wielkości, teraz już je tnę i ciąć będę zawsze, inaczej bym musiała więcej niż połowę wywalić żeby miały luz, a tego nie chcę zrobić.