Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Alicja169 17:16, 24 lut 2016

Anabell napisał(a)
Mam przed sobą dwie torebki Ostnicy, jedna (Ostnica Mocna - Pony Tails)to stipa tenuissima.piszą u nas uprawiana jako jednoroczna. wys. do 50 cm

Druga ( Ostnica piórkowata) stipa pennata. to roślina wieloletnia 70-90 cm wys.
Na rysunku wygląda tak samo a nasiona są wielkości 1/3 długości wykałaczki tak samo grube.
Zastanawiam sie jakie są kwiaty, pisze że trudna w wysiewie.
Jest tylko 10 szt w torebce. Powinno się wysiać w grudniu w tem 18 st . 2-4 tyg.
potem wystawić na minusową temp.
2-4 tyg.,temp. +20 jest szkodliwa.
Wysieję teraz, później wstawię do lodówki , lub zamrażarki.

Witam. Też dzisiaj wysiałam oba rodzaje traw. Ciekawa jestem wschodów. Rzeczywiście piórkówka jest skomplikowana w produkcji z nasion, ale cała przyjemność w eksperymencie.
Będę tu zaglądać aby konfrontować doświadczenia własne z Twoimi.
pozdrawiam
szemusia 17:20, 24 lut 2016

JoannA napisał(a)

Joasiu, piękne wspomnienie lata
Ta róża u Ciebie ciągle w doniczce rośnie? Śliczna jest
JoannA 22:36, 26 lut 2016

Margarete napisał(a)
Hej Joasiu
Trafiłam akurat na przegląd róż u ciebie. Wszystkie śliczne. Leonardo mam od roku i też bardzo z niego zadowolona jestem. Na wyprzedaży w grudniu kupiłam New Dawn, zadołowałam do wiosny.MW też zamówiłam i posadzę obok Q of S. Innych twoich nie znam ale z tego co pokazujesz śliczne.
Widziałam że na liście masz Chippendales- ja mam tą róże od 2 sezonów i to na honorowym miejscu i jestem z niej najbardziej zadowolona spośród moich róż. Kwitnie długo i obficie a kolory ma zmienne w zależności od temperatury, raz prawie blada, raz łososiowa a raz prawie pomarańczowo-różowa.
Zaczynamy sezon???!!

Witaj Małgosiu
Sezon ogrodowy pewnie nieprędko się zacznie bo pogoda jak narazie nie sprzyja pracom. Dlatego przeglądam zdjęcia z ubiegłych lat żeby nacieszyć oczy ferią barw.
Nowych różyczek już nie mogę się doczekać i miejsce przygotowane jesienią już czeka.
buziaki
JoannA 22:38, 26 lut 2016

Alicja169 napisał(a)

Witam. Też dzisiaj wysiałam oba rodzaje traw. Ciekawa jestem wschodów. Rzeczywiście piórkówka jest skomplikowana w produkcji z nasion, ale cała przyjemność w eksperymencie.
Będę tu zaglądać aby konfrontować doświadczenia własne z Twoimi.
pozdrawiam

Alicjo,
piórkowkę wysiewała z nasion Hania (Anabel). Ja nie mam z nią doświadczenia, ale gdybym zdobyła nasionka to chętnie poeksperymentuję.
pozdrawiam
JoannA 22:41, 26 lut 2016

szemusia napisał(a)

Joasiu, piękne wspomnienie lata
Ta róża u Ciebie ciągle w doniczce rośnie? Śliczna jest

Lata już się nie mogę doczekać Beatko. A tu dopiero przedwiośnie i szaro-buro w ogrodzie.
Różyczkę wysadziłam na rabatę bo na pewno nie dałaby radę przetrwać zimy w tej donicy. Zadołowanie jej z donicą to też byłby nie lada wyczyn bo donica jest duża i ciężka.
pozdrawiam
JoannA 18:07, 29 lut 2016

Już za chwileczkę ...
Anabell 19:47, 29 lut 2016

To iryski? Asiu - wiesz jeszcze nie przysłali mi ciemierników, dzwoniłam w piątek a zamawiałam w końcu stycznia.
JoannA 19:52, 29 lut 2016

Anabell napisał(a)
To iryski? Asiu - wiesz jeszcze nie przysłali mi ciemierników, dzwoniłam w piątek a zamawiałam w końcu stycznia.

Haniu, to przebiśniegi ale przez tę zimnicę jakoś tak wolno się rozwijają. Ale cieszą mnie ogromnie bo mam je pierwszy rok w ogrodzie.
Dostałam dzisiaj maila od pani Marzeny. Chorowało jej dziecko, później sama się rozchorowała i nie miała jak podjechać do szkółki. Ale dzisiaj wysłała mi ciemierniki. Sprawdź pocztę, może masz wiadomość w tej sprawie, a jak nie to dzwoń.
Tess 19:55, 29 lut 2016

Zaglądam ciemierniki obejrzeć, ale widzę, że jeszcze nie dotarły.
U mnie przebiśniegi już w pełni kwitnienia.
Makao_J 20:06, 29 lut 2016

A jakie ciemierniki zamówiłaś Asiu?