Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Iwcia 16:34, 29 lut 2016

A może przed SzmAragdy, te trzy,trzmielina na pniu? Też trzy sztuki. Będzie je widać na tle szmaragdów a w nogach zurawki i Stipa? Nie jestem przekonana do tego perukowca i juk
Pomarancza 16:59, 29 lut 2016

Ja nie jestem przekonana do perukowca - tzn w ogóle chcę go mieć, ale nie wiem, czy akurat tu. Juki lubię - na tyle, na ile potrafię sobie to wyobrazić, na tle jasnego kamienia będą wyglądały imo dobrze. Palące słońce też nie powinno im zaszkodzić. A coś z nimi jest nie tak? Piszcie

Zastanawiam się jeszcze nad tymi trzema szmaragadami... Między nogami słupa jest 230cm, czyli za kilka lat tuje się niemal zetkną ze sobą i zrobi się taki monolit... nie tego chcę. Może rozstrzelić je bardziej - dwie koło słupów, trzecia w równej odległości bliżej furtki? To i trzmieliny na pniu by się zmieściły, bo teraz chyba za wąsko by było na nie

Kokornak na słupach da mi przesłonę tylko w sezonie, zimą beton będzie straszył.

Najbardziej potrzebuję chyba pomysłu na to co dać zimozielonego wysokiego w pobliżu furtki (tak powiedzmy metr-półtora od niej), co będzie ładne i widoczne z okien salonu, nie będzie drzewem, nie rozsadzi mi korzeniami ogrodzenia i nie uszkodzi przyłącza gazu, które tam leci.

Macie jakiś pomysł?
Iwcia 20:33, 29 lut 2016

Trzmielina wiele miejsca nie zajmie bo szczepiona na pniu. Może być nawet wsadzona wśród zurawek, a optycznie da jakieś średnie piętro. Co do szmaragdów-ja bym chyba nie ruszała ich. Są już spore.w przyszłości można cięciem korygować wielkość
Pomarancza 21:01, 29 lut 2016

Iwcia, tam jeszcze nie ma szmaragdów, są dopiero w planie Chyba niezły mi ten rysunek wyszedł, skoro to wygląda jak prawdziwe tuje .
Iwcia 21:18, 29 lut 2016

Dobre . Pisałam z pamięci a ta jak widać zawodzi.
Pomarancza 22:07, 29 lut 2016

Jeszcze tak pomyślałam:

Mam nadzieję, że udało mi się zachować proporcje między roślinami.

Mamy tu:
- milin (mam już)
- żółtawy cyprysik Lawsona 'Ivonne'(mam)
- jakaś zimozielona kula na pniu - może formowany cyprysik columnaris, bo się odróżni kolorem od pozostałych iglaków, albo trzmielina
- trzy szmaragdy, jak poprzednio
- za kulą dwie sadzonki wyższego miskanta
- juki (mam)
- przed tujami coś, jeszcze nie zdecydowałam co.

Tu jest symulacja z roślinami już dużymi.
Póki będą małe, przed tujami będę mogła posadzić coś więcej, potem już chyba tylko żurawki.

Lepiej jest? Czy na szerokości 130cm zmieszczę miskanta a przed nim kulę na pniu? Trawa jej nie zagłuszy całkowicie?

Co dać w nogi kulki?

Jak cyprysik Ivonne mi wyrośnie duży, to go przerobię na bonsai...

Z małymi roślinami póki co wyglądałoby to tak:

Zuzka25 22:15, 29 lut 2016

Bardzo proszę o radę, chciałabym przy podjeździe / „przed ogródku” posadzić żywopłot z berberysów kolumnowych, na długości 8,5m.

Pierwotnie zastanawiałam się kolorem czerwonym/ bordowym ( Red Pillar lub Orange Pillar), ale nie wiem czy nie będzie za ciemno. Teraz mam dylemat między Electrą a Marią. Nie wiem jakie rośliny pasowałyby do żółtego berberysu Maria?

Na wąskiej rabacie rośnie już duży buk i parocja perska. W górnym rogu, obok furtki chciałam posadzić hortensję Anabelle lub Silver Dollar. Zastanawiam się czy zostawić trawę, a w niej rośliny cebulowe na wiosnę i tylko z przodu pas niskich traw i lawendy, czy lepiej zrobić typową rabatę i pomiędzy rosnącymi drzewami posadzić rośliny komponujące się z berberysem?

Wiem, że nie projektuję się pojedynczej rabaty, wszystko ma pasować do całości. Na pozostałych rabatach zaplanowałam kompozycje typowo ogrodowiskowe :hortensje z żurawkami, dereń biały z cyprysikiem groszkowym Nana, miskanty, rozplenice, rozchodnik okazały i wrzośce.
Nie jestem przekonana za bardzo do obwódek z bukszpanu i innych przycinanych form.

Planowałam raczej prostą rabatę, bez dużej ilości roślin. Proszę napiszcie co myślicie o moim pomyśle? Czy nie jest za mało reprezentacyjny?

ewusia81 22:32, 29 lut 2016

Pomarancza napisał(a)
Jeszcze tak pomyślałam:

Mam nadzieję, że udało mi się zachować proporcje między roślinami.

Mamy tu:
- milin (mam już)
- żółtawy cyprysik Lawsona 'Ivonne'(mam)
- jakaś zimozielona kula na pniu - może formowany cyprysik columnaris, bo się odróżni kolorem od pozostałych iglaków, albo trzmielina
- trzy szmaragdy, jak poprzednio
- za kulą dwie sadzonki wyższego miskanta
- juki (mam)
- przed tujami coś, jeszcze nie zdecydowałam co.

Tu jest symulacja z roślinami już dużymi.
Póki będą małe, przed tujami będę mogła posadzić coś więcej, potem już chyba tylko żurawki.

Lepiej jest? Czy na szerokości 130cm zmieszczę miskanta a przed nim kulę na pniu? Trawa jej nie zagłuszy całkowicie?

Co dać w nogi kulki?

Jak cyprysik Ivonne mi wyrośnie duży, to go przerobię na bonsai...

Z małymi roślinami póki co wyglądałoby to tak:

A gdybyś pod tuje posadziła berberys w małej odm np `Bagatelle` lub `Admiration` lub też Krzewuszkę cudowną 'Minor Black'Verweig 3'?? Mogłabyś wtedy pociągnąć ten kolor do samego końca tam gdzie jest tak wąsko..
Toszka 22:32, 29 lut 2016

Odnośnie milina i przyłącza gazu odsyłam do wątku Tess - tam toczy się walka z milinem, jego wszędobylskimi odrostami i wielkimi korzeniami.

Z tego co wyczytałam to owo palące słońce świeci tylko 4 godziny... hm, to nie jest słoneczne miejsce jakie lubi jukka. 4 godziny słońca dla roślin jest półcieniem.

Kolejna sprawa to taka, ze aby proponować sensowne nasadzenie to dobrze by było znać gust właścicielki albo chociaż preferencje stylu ogrodowego tak aby - jak by nie było - frontowa rabata pasowała do całokształtu ogrodu i... bryły domu.
Ananasek 09:34, 01 mar 2016

Witajcie.

chcę zrobić rabatę obok tarasu z kul bukszpanowych, z obwódką z trzmieliny fortune'a emerald gold, i nie wiem z jakim miskantem to połączyć. Wybrać Miskanta gracillimus, czy Zebrinus? Co będzie lepiej się komponować z tymi roślinnami, na tle białej ściany domu?