Bardzo proszę o radę, chciałabym przy podjeździe / „przed ogródku” posadzić żywopłot z berberysów kolumnowych, na długości 8,5m.
Pierwotnie zastanawiałam się kolorem czerwonym/ bordowym ( Red Pillar lub Orange Pillar), ale nie wiem czy nie będzie za ciemno. Teraz mam dylemat między Electrą a Marią. Nie wiem jakie rośliny pasowałyby do żółtego berberysu Maria?
Na wąskiej rabacie rośnie już duży buk i parocja perska. W górnym rogu, obok furtki chciałam posadzić hortensję Anabelle lub Silver Dollar. Zastanawiam się czy zostawić trawę, a w niej rośliny cebulowe na wiosnę i tylko z przodu pas niskich traw i lawendy, czy lepiej zrobić typową rabatę i pomiędzy rosnącymi drzewami posadzić rośliny komponujące się z berberysem?
Wiem, że nie projektuję się pojedynczej rabaty, wszystko ma pasować do całości. Na pozostałych rabatach zaplanowałam kompozycje typowo ogrodowiskowe :hortensje z żurawkami, dereń biały z cyprysikiem groszkowym Nana, miskanty, rozplenice, rozchodnik okazały i wrzośce.
Nie jestem przekonana za bardzo do obwódek z bukszpanu i innych przycinanych form.
Planowałam raczej prostą rabatę, bez dużej ilości roślin. Proszę napiszcie co myślicie o moim pomyśle? Czy nie jest za mało reprezentacyjny?