dzięki wszystkim za odiwedziny...
juz po tulipanach...
na razie królują rodki mimo że za dobry dla nich nie jestem...widać po stanie liści...nie wiem co z nimi zrobić za bardzo...jakbyś Toszko zobaczyła przypadkiem tego posta i podpowiedziała co robić... ale pewnie dostanę burę jak w wątku o rhodkach że złą glebę przygotowałem....
mam trochę przekompostowaych lisci z dęba...może pomieszam liście z ziemią + kupię siarkę + ziemia rodzima i taka pryzmę ułożę..polezy chwilę przesadzę ale pytanie kiedy na to najlepsza pora?
drzew można dosadzić, żeby przegroda była szczelniejsza.
kierunek zmian placykowych bardzo słuszny. nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale w pewnym wieku dzieci wchodzą w opcję "im wyżej, tym lepiej".
mój starszy, z braku innych możliwości, wchodzi na wiekową tuję
Dla Agaty magnolia Galaxy, na nowo tworzonej rabacie w lasku, a właściwie już nie lasku bo były same świerki, wycięte, teraz sadzę tam Rh, z własnych ukorzenionych pędów, ale też Nowa Zembla kupiona, zdobyczny NN uratowany przed zagładą
Galaxy
NN
to ta rabata Za kilka lat będzie już co pokazywać, na razie b skromnie
Tadam, to miejsca całe do zaprojektowania, najpierw uzupełnię ziemię, bo sa dołki spore. To ma być rabata częściowo różana, częściowo zimozielona, dosyć wąska, max 1,5-2 m. Pod sosnami chcę posadzić rodki i azalie i dosadzić dwie sosny, żeby był szpaler sosenek.
Między sosnami a ta wąską rabatą myślę, żeby zrobić trawnik łąkowy z kwiatkami i brzozami.
o takie coś:
Witam proszę o porady doświadczonych tu osób jak i gdzie zrobić rabatę na ppdworku.
Totalnie nie mam pomysłu poniewaz taras jest nisko i wszedzie ma stopień do zejścia na trawnik, nie mam wyobraźni a chciałabym zrobić małą ozdobę podwórka jakaś rabatę z czymś na pniu, trawami plus kwiaty żeby dodać koloru, całość obsypana kora? Może coś wymurować przy tarasie w formie donic?
Doraddcie proszę. Nie chcę żeby było tego dużo poniewaz oboje z mężem pracujemy dużo i mamy małe dziecko więc mierze siły na zamiary. Wklejam zdjęcie rzutu działki robione na szybko i zdjęcia samego podwórka i domu. Wejscie domu jest na południowy zachod. Za wszystkie rady dziekuje
Dziękuję. W takim razie ja muszę baczniej przyglądać się wokół tam gdzie rosną.
Host pokazałam na razie kilka. Potem jeszcze inne pokażę. Nie wszystkie mają już lisciorki.Inne są jeszcze w klach.
Wczoraj po pracy przyjechaliśmy na działkę. Jedzonko i do pracy.Trzeba było jeszcze dosiać 2 partie ogórków. Zawsze sieje na 2 tury odostępem ok.1 tygodnia. Mąż ma jakąś tradycję, że na wigilie Stanisława sieje się ogórki.
Niech tak będzie. On kopie, grabi, robi dolki. Posialam. 1 część posialam 28 kwietnia i już wszystkie wyszły.
Dosadzilismy sadzonki pomidorków kupionych na ryneczku,bo moje w tym roku kompletnie mi nie wyszły. .jeszcze cebulkę cukrowa. I warzywnik cały odsadzony. Komary zarly niemiłosiernie. U was też są ??
I Korę dosypalam w hostach.
Ale prace wykonane. Ogród podlany został. No u mnie dalej deszczu zero.
Potem coś się z sąsiadka zagadalam i zapomniałam co przesłać tego przepisy. Dziś wieczorem wyśle.
Na rabacie z jednej strony domku coś już zielono i ładniej zaczyna być.
Opaska do zmiany, mizerna jakaś a danice rosną za blisko domu, musze je przesadzić bliżej chodnika i coś dosadzić, tylko co, tam sporo cienia. Hebe przemarzło chyba bo zbrązowiało, trzmielinie źle słabo rośnie, do przesadzenia, więc zostanie tylko danica i turzyce. To przodu to liście krokusów, musze je ściąć.
Tu chcę też posadzić graby fastigiata, za żółtymi tawułami, tylko te wierzby chyba muszę eksmitować bo nie pasują, jak myślicie?
A może nie sadzić nic zimozielonego jako tła, tylko po prostu bliżej siatki posadzić te graby w luźnych odstępach?