Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

marba 21:58, 21 cze 2018

Goniu, u nas też wreszcie pada. Beczka do zbierania deszczówki napełniła się w kilkanaście minut. Mam nadzieję, że jeszcze trochę podleje, bo ziemia strasznie przesuszona.

Sylwio, kocimiętka kubańska to bardzo fajna odmiana. Do niedawna nie wiedziałam o jej istnieniu, trafiłam na nią przypadkiem. Jestem pewna, że znajdziesz dla niej miejsce, Twój ogród do małych nie należy. Z innych odmian bardzo lubię jeszcze tę o żółtozielonych listkach:

Elu, nie wiem dlaczego, ale kocimiętki nie ściągają okolicznych kotów do mojego ogródka. Może dlatego, że biegają w nim psy, ale z drugiej strony moje dwa koty też się w niej nie wylegują. Podobno nie wszystkie koty na nią reagują.

Basieńko, kupiłam tę roślinę jako przetacznik, ale nie dam sobie głowy uciąć czy to na pewno to. Niestety nie pamiętam nazwy odmiany, więc nie mam jak sprawdzić. Osobiście najbardziej lubię te niziutkie, dywanowe przetaczniki i te o zwartym pokroju.
Nareszcie popadało, u Ciebie pewnie też, mogłoby tak jeszcze polać do soboty, bo w niedzielę to raczej trochę lepszej pogody by się przydało.

Dorota123 21:47, 24 cze 2018

marba napisał(a)
Aniu, sadzę hosty gdzie tylko choćby skrawek cienia. Najbardziej lubię te z wielkimi liśćmi.

Beczułka w nowej odsłonie. Bardzo lubię ten kolor surfini.

Pięknie spatynowana czasem ta beczułka, bardzo mi się podoba. Pergola solidna będzie cieszyć przez długie lata. Przez tą suszę też mam różne myśli, brakuje mi wody w takiej ilości jakiej bym potrzebowała. Dziś czasem pada, ale w takiej ilości, że ziemia nadal sucha. Dobrze, że się ochłodziło to rośliny trochę odpoczną od tych upałów.
Zwróciłam też uwagę na pojemnik obłożony gałązkami wierzby, czy sama to zrobiłaś?
Mirka 21:55, 24 cze 2018

marba napisał(a)
Trochę mnie tu nie było, bo załapałam ogrodowego doła. No, nie ogarniam. Dobiła mnie susza i konieczność ciągłego podlewania, a sił jakby coraz mniej. Ale ogród bywa jak nałóg, do którego się wraca, więc i ja wracam.
Trochę aktualności:

To fioletowe, za nachyłkiem to kocimiętka kubańska, dorasta do metra, ma wielkie liście i sztywne pędy, więc nie pokłada się. Polecam miłośnikom kocimiętek.
Basiu zbieraj nasionka z kocimiętki kubańskiej.Ja już się zapisuję na kilka
marba 22:18, 24 cze 2018

Dorota123 napisał(a)
Pięknie spatynowana czasem ta beczułka, bardzo mi się podoba. Pergola solidna będzie cieszyć przez długie lata. Przez tą suszę też mam różne myśli, brakuje mi wody w takiej ilości jakiej bym potrzebowała. Dziś czasem pada, ale w takiej ilości, że ziemia nadal sucha. Dobrze, że się ochłodziło to rośliny trochę odpoczną od tych upałów.
Zwróciłam też uwagę na pojemnik obłożony gałązkami wierzby, czy sama to zrobiłaś?

Dorotko, czy masz na myśli ten pojemnik?

Niestety, nie posiadam smykałki do majsterkowania i zazdroszczę dziewczynom, które potrafią wiele rzeczy do ogrodu zrobić własnoręcznie. Te pojemniki były zakupione przez internet, pomyślałam, że bedą u mnie pasować. Szkoda tylko, że nie są zbyt trwałe, ale jakiś czas na pewno jeszcze posłużą.
marba 22:22, 24 cze 2018

Mirka napisał(a)
Basiu zbieraj nasionka z kocimiętki kubańskiej.Ja już się zapisuję na kilka

Mireczko, masz to jak w banku. Cieszę się, że będę mogła zrewanżować się za nasionka rozplenicy od Ciebie. Nie mam aktualnych fotek siewek, jutro coś wrzucę. Serdecznie Cię pozdrawiam.
Mirka 23:06, 24 cze 2018

marba napisał(a)

Mireczko, masz to jak w banku. Cieszę się, że będę mogła zrewanżować się za nasionka rozplenicy od Ciebie. Nie mam aktualnych fotek siewek, jutro coś wrzucę. Serdecznie Cię pozdrawiam.
Basiu dzięki.
Mnie jakieś robactwo zjadło korzenie Magesti. Wysiałam drugi raz ale czy zdąży zakwitnąć, mam obawy że nie.
Gosialuk 23:30, 24 cze 2018

Susza wszystkim dokuczyla, ale na szczęście u nas popadało. Może i do ciebie deszcz dotarł. Na piaszczystej glebie jego brak jest bardziej odczuwalny. Za to udają się rośliny, o których ja mogę tylko pomarzyć. Kocimiętka kubańska śliczna. Przetaczniki też.
marba 23:34, 24 cze 2018

Nowy nabytek:

W różach znaduję takie chrząszcze. Ktoś wie co to takiego? Szkodnik jakiś? Hołubić, czy tępić?

Niestety, jakość fotki nienajlepsza, ale w tej chwili nie mam innej.

A tu moja ulubiona różyczka Elf.

Nallar 23:38, 24 cze 2018

Basieńko, dziękujemy że znaleźliście czas aby spędzić z nami dzisiejsze popołudnie.
Buziaki.
marba 23:39, 24 cze 2018

Gosialuk napisał(a)
Susza wszystkim dokuczyla, ale na szczęście u nas popadało. Może i do ciebie deszcz dotarł. Na piaszczystej glebie jego brak jest bardziej odczuwalny. Za to udają się rośliny, o których ja mogę tylko pomarzyć. Kocimiętka kubańska śliczna. Przetaczniki też.

Gosiu, u nas też ostatnio deszczowo się zrobiło, ale ziemia głębiej nadal sucha. Kilka takich deszczowych dni by się przydało. Ale póki co, dobre i tyle.