Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Skarbonkowy ogródek 10:57, 29 maj 2018

Do góry
Na rysunku faktycznie wygląda, jakby kule były pod samą magnolią ale myślałam, żeby tak naprawdę były mniej więcej na środku rabaty.

Rabata, wedle tego rysunku, ma 4 metry szerokości, więc powinno dać radę

Ogród wśród pól i wiatrów 10:51, 29 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Cudowne te piwonie straszną mam na nie chętkę ......zastanawiam się ,czy przed limkami mogłyby rosnąć ...... jak myślisz ?
Ile one miejsca potrzebują ? I co ile je sadziłas? Prześliczny masz ogród , z przyjemnością tu zaglądam ,nawet jak nie piszę

Magda, myślę że przed limkami to nie za bardzo... Za wielkie są, za obszerne, za wysokie. Tak mi się wydaje, ale może jeszcze ktoś się wypowie.. Myślę, że jeśliby dać im sporo miejsca, to byłyby pięknie wyeksponowane. Jakbym miała sadzić w szpalerze, dałabym co 1,5 metra. Ale u mnie one są takie trochę poupychane, wiec nie masz coś się tym sugerować.

Dziękuję za miłe słówka I pozostając w temacie piwoniowym dzisiejsze fotki

Ogród wśród pól i wiatrów 10:42, 29 maj 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Jolu o wrzosy bym nie walczyła. Znasz historię mojego wrzosowiska i moje zdanie na ich temat.

Jeszcze a'prosos Mirelka, ja wiem, że Ty jesteś radykał Ostatnio czytałam, że heufleriny do kompostu posłałaś! A ja jestem taka miękka bardziej ... hehe

No prawda, że chce żyć!!
Skarbonkowy ogródek 10:37, 29 maj 2018

Do góry
Może tak?

Pomiędzy azaliami kulki buksowe, a cisowe - na brzegach rabaty.

Z tyłu dwie hortki i jeśli się zmieści - trawa.
W samym słońcu 10:27, 29 maj 2018

Do góry
sarenka napisał(a)

Pomożecie odgadnąć co to za żurawki? Czy to Marmalade?
Chciałabym posadzić w pełnym słońcu

ta to prawdopodobnie jest marmolade - ja ją mam w słońcu i daje radę.
Ogród z łezką II 10:26, 29 maj 2018

Do góry
Buziaki ogromne
Ogród z łezką II 10:25, 29 maj 2018

Do góry
Ogród z łezką II 10:23, 29 maj 2018

Do góry
Kasiu kilka zdjęć z telefonu wstawię - aparat odmówił posłuszeństwa. Tylko nie mam pojęcia dlaczego te dwa wyszły takie małe.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:18, 29 maj 2018

Do góry
Visterio napisał(a)
Witam. Proszę o poradę czym potraktować ten chwast?

Co moze byc przyczyna pojawienia się tego dziadostwa? Mam tego dość sporo a trawa 2 rok od zasiania, koszona conajmniej 1-2 razy w tygodniu na 3-4 cm. Jak z tym walczyć? Chemia czy więcej lać i niżej kosić?

Dziwny sposob pokazania trawy a skad wiesz ze to dziadostwo.
Pokaz trawnik w zblizeniu i z dala gdzie to dziadostwo rosnie jak to w trawniku wyglada. Moze jestes przeczulony.
Na tych pędach trawa wyrasta? Moze to byc perz, ale korzenie u perzu sa biale i ciagna sie na metr pod ziemia i z tych korzeni wyrasta nad ziemia trawa.

Jezeli to perz to trudna sprawa, zle wyczyszczona gleba przed zasianiem trawnika. Trudno sie go pozbyc.
Jedynie mozna pozbyc sie go kupujac randap zrobic roztwor i pedzelkiem liscie potraktowac ale to Syzyfowa praca.
Zrob doświadczenie na 1 m2 i zobaczysz po tygodniu juz widac skutki. Pod warunkiem, ze jest to perz.

Tak jak pisze nie jestem pewna czy to perz. Perz rozrasta sie przez podziemne rozłogi.
Jeszcze jedno jak bedziesz czesto kosil trawnik z biegiem czasu sie wyrowna.
Skarbonkowy ogródek 10:16, 29 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Dorysowałam trawę, hortki a także azalie, o których mówiła Toszka.

Prawdę powiedziawszy, jeżeli azalie mają być kulkami, to bym je uwzględniła już na tym etapie. Uważam że lepiej by wyglądało, jakby azalie były wymieszane z buksami, a nie tak jak teraz: dookoła kuliszcza same buksy, a dopiero dalej - azalie.

Asia, jedyny i największy problem jaki widzę w tym Twoim planie to taki ze kolo kuliszcza nie zmieści mi się to wszystko. A na pewno nie azalie do kulek. Poza tym tam chce wymieszać kule cisowe i bukowe a dla azali zrobić kwaśne stanowisko pod magnolia.

Nie pogodzę cisów i azalii w jednym miejscu. A nie chce sadzić samych bukszpanów bo wiesz, ćma i te sprawy. Z kul bukszpanowych się wycofuje i będę systematycznie dokupywać cisowe.
Tych buksowych co mam nie wyrzucę ale nie chce ich wszystkich dawać w jedno miejsce stad decyzja o mieszaniu cisów i boksów.
Rododendronowy ogród II. 10:15, 29 maj 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Chciałam dzis pokazac Wam dwa zdjecia i bardzo mi zależy na odpowiedzi która piwonia ładniejsza.

A ja wybieram obie
Skarbonkowy ogródek 10:06, 29 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Joanno, z tym zółtym cisem (czemu uparcie robisz z niego kulę? cis naturalnie jest niskopodłogowy i najlepsze mu pufy lub poduchy wychodzą) musisz przemyśleć jak on będzie komponował się z wypełniaczami...żółtymi. Mnie się wydaje, że ten cis powinien być koło kuliszcza, od chodnika tam gdzie na ostatnim zdjęciu jest nr. 10. Zostawić 8, a bliżej niej dać inna kulkę.
Z drugiej strony kuliszcza, od Mańki pójdą azalie, a te przecież są niskopodłogowymi zielonymi poduchami i wspaniale zastąpią bukszpanowe kulki.

W ten sposób zółta cisowa poducha fajnie wpasuje się pomiędzy miskanta, a kuliszcze, rozświetli ten fragment.

Druga sekwencja kul bukszpanowych może być otoczona żółtymi dodatkami i w ten sposób ładnie zrównoważysz kolor na rabacie.

Toszko, nie robie z niego uparcie kuli on tak rosnie albo byl juz tak formowany u poprzednich wlascicieli. Ja go w tym sezonie lekko od gory ciachnelam ale tego nie widac

Mnie się wydaje, że ten cis powinien być koło kuliszcza, od chodnika tam gdzie na ostatnim zdjęciu jest nr. 10. Zostawić 8, a bliżej niej dać inna kulkę.

Nie bardzo zrozumiałam. Nr 10 jest od strony magnoli. Hm

Tosia, ten żółty cis chyba wcale nie jest aż tak żółty, tzn. przyrosty ma limonkowe ale cały jest mocno ciemnozielony. Zrobiłam jeszcze jedno zdjęcie porównując do bukszpanu.

Ten cis był na początku posadzony kolo kuliszcza i mocno mi to nie grało. Nie wiem czy powodem jest to ze te dwie kule są jeszcze nieproporcjonalne w stosunku do siebie czy jak. Cisowa kula jest tak wysoka jak kuliszcze. Objętościowo , wiadomo , mniejsza. No chyba ze go sciacham dosc mocno od gory.
Tylko czy nie zrobi mi sie znowu dysonans prawa-lewa? Prawe kulkowisko duże, lewe male...

Zobacz na tym zdjeciu. Tu posadzony jest duzy cis kolo kuliszcza.

Wybaczcie nie skadrowane zdjęcie ale chcę Wam pokazać jak to wygląda z daleka.

Skłaniam się bardzo mocno do pozostawienia prawej strony bez zmian.

Podoba mi się tam ten cis. Jeśli już to bym cala lewa stronę przesunęła trochę w prawo. Ale tu nie jestem pewna czy jak dojdą azalie to nie będzie za dużo.

Prawą stronę poprawić wg Asi propozycji.

Ale jak się głupio upieram to mnie stuknijcie w głowę
Skarbonkowy ogródek 10:00, 29 maj 2018

Do góry
Dorysowałam trawę, hortki a także azalie, o których mówiła Toszka.

Prawdę powiedziawszy, jeżeli azalie mają być kulkami, to bym je uwzględniła już na tym etapie. Uważam że lepiej by wyglądało, jakby azalie były wymieszane z buksami, a nie tak jak teraz: dookoła kuliszcza same buksy, a dopiero dalej - azalie.
Ogród w remoncie 09:55, 29 maj 2018

Do góry

Z tym moim planem mam wątpliwości czy takie pasy będą dobrze wyglądały przy łuku. Pamiętam ,że Toszka pisała żeby przy łukach sadzić w zachodzących na siebie plamach.
Ogródkowe perypetie:) 09:53, 29 maj 2018

Do góry
i kamienie, dziękuję Anitka..
od razu lepiej
przed

po

Ogródkowe perypetie:) 09:51, 29 maj 2018

Do góry
I seria przed i po..
Kazały ściąć i ściełam..
przed

po

Ogródkowe perypetie:) 09:50, 29 maj 2018

Do góry
Bonica jeszcze w pąkach, jej drugi sezon u mnie

kolejna nn, ale biała więc lubię i pachnie

i widać jaki marny czosnek Krzysztofa, z tych co miałam w roku ubiegłym są tylko dwa! kurcze...

Zakręcony ogród 09:48, 29 maj 2018

Do góry
Pytam się, bo od tego, czy tam będzie to "duże drzewo" czy nie, zależą poniekąd nasadzenia pod płotem.
Jesli drzewo miałoby być, to front widziałabym tak:

A jeśli nie, to przy furtce drzewko powinno być większe.
Z kolei wielkość drzewa determinuje przyszłe zacienienie tej rabaty.
Ogródkowe perypetie:) 09:48, 29 maj 2018

Do góry
dziś pewnie zakwitnie jeszcze Eden Rose i tutja dla porównania Heritage i przed nią W.Sz.
Ogródkowe perypetie:) 09:47, 29 maj 2018

Do góry
Pierwszy kwiat Munstead.. jeszcze malutka, trzeba wąchać leżąc na trawie, poważnie
Komedia dla sąsiadów

nn.. myślałam, że nie przeżyła, w roku ubiegłym na 1,4 wysoka teraz tylko na 80 cm
ale kwiaty ogromne, chyba, że ja mam taką małą rękę

cudowny zapach

I moja księżniczka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies